Char podminka vstupu – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Char podminka vstupu – C / C++ – Fórum – Programujte.comChar podminka vstupu – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Jarda
~ Anonymní uživatel
191 příspěvků
12. 11. 2013   #1
-
0
-

Potřeboval bych poradit, jak vytvořit podmínku, moc neumím pracovat s char, podmínka má být taková, že zadám char a pokud to nejsou pismena tak se to ukonči. Tedy pokud to není znak.

Nevím jak udělat tu podmínku, napadlo mě něco takového

if(scanf("%s",slovo) !=1){
        cout << "spatne";
        return EXIT_FAILURE;
    }

else{

 cout << slovo;

}

bohužel, se mi pořád to slovo vypíše i když tam zadám něco jiného než písmena,  třeba číslo, a podmínka má být taková, jenom písmena.

Díky všem ta rady

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.189.–
Reklama
Reklama
Kowalsky950
Stálý člen
12. 11. 2013   #2
-
0
-

#1 Jarda
Můžeš to udělat přes hodnotu v ASCII tabulce (A má hodnotu 65, a 97 viz tabulka) Potom můžeš napsat kod stylu
 

char retezec[100];
for(int a=0;a<100;a++) retezec[a]='\0'; //vyplni pole prazdnymi znaky
for(int a=0;a<100;a++)
{
   int b=retezec[a];
   if(b>=65 && b<=90 || b>=97 && b<=122) //jedna li se o znak
	continue;
   else if (retezec[a]=='\0') //prisli jsme na konec retezce
	break; 
   else //nejedna se o znak
	return;
}

Problém je v tom, že ti to nebude brat háčky a čárky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.114.–
pavel
~ Anonymní uživatel
265 příspěvků
12. 11. 2013   #3
-
0
-

A není to zbytečně složité a dlouhé? Chci jen zjistit, jestli znak je znak a né číslo, při zjištění zda to je číslo nebo nějaký speciální znak se to ukončí a vypíše spatne

Tedy, nejlépe bych potřeboval proč mi ta moje podmínka nefunguje, a jak to doopravit aby fungovala?

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.189.–
Robo
~ Anonymní uživatel
82 příspěvků
12. 11. 2013   #4
-
0
-

#1 Jarda
Teraz neviem či nepoznáš knižnicu ctype.h alebo ju poznáš a len ju nechceš použiť.
Je jasné, že ti stále vypíše čo tam zadáš. Vytvoril si si znakovú premennú. A ty nech zadáš čokolvek, tak je to znak. Aj napríklad nejaké číslo môže byť chápané ako číselná hodnota alebo aj ako znaková hodnota.
Takže skús to ctype.h
http://www.cplusplus.com/…ence/cctype/

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.253.138.–
jarda
~ Anonymní uživatel
191 příspěvků
12. 11. 2013   #5
-
0
-

#4 Robo
jsem začátečník, takže tuhle knihovnu neznám, ale pokud je tam ten scanf s parametrem s tak by to mohlo být i takhle ne? nechybí mi v tom kodu něco na doplnění, aby to fungovalo? rád bych to zprovoznil, ale jsem začátečník  zkrátka se nemůžu vymotat

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.189.–
lukas.balaz0
Super člen
12. 11. 2013   #6
-
0
-

možno existuje riešenie na menej riadkov, ale to riešenie, ktoré napísal Kowalsky95 sa mi zdá ako najlepšie

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.215.106.–
jarda
~ Anonymní uživatel
191 příspěvků
12. 11. 2013   #7
-
0
-

tak mi nakonec kamarád poslal řešení, protože zkrátka si s tím nevím rady, problém je že nechápu tento zápis

doplnil řádek kódu o toto:

ch = getc(stdin);

kde ch je char,

může mi aspoň někdo říct, nebo vysvětlit tento zápis? se zápisem to funguje

celý kód vypadá pak takto:(je tam ještě proti \n a mezery)

char str1[STRINGSIZE], str2[STRINGSIZE], str3[STRINGSIZE], ch;
    
    printf("Enter the 3 words:\n");
    
    if (scanf("%s", str1) !=1){
        printf("Invalid input.\n");
        return EXIT_FAILURE;
    }
    
    ch = getc(stdin);
    if(ch != ' '){
        printf("Invalid input.\n");
        return EXIT_FAILURE;
    }
    
    if (scanf("%s", str2) !=1){
        printf("Invalid input.\n");
        return EXIT_FAILURE;
    }
    
    ch = getc(stdin);
    if(ch != ' '){
        printf("Invalid input.\n");
        return EXIT_FAILURE;
    }
    
    if (scanf("%s", str3) !=1){
        printf("Invalid input.\n");
        return EXIT_FAILURE;
    }
    
    ch = getc(stdin);
    if((ch != '\n') && (ch != '\0')){
        printf("Invalid input.\n");
        return EXIT_FAILURE;
    }
Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.189.–
KIIV+42
God of flame
13. 11. 2013   #8
-
0
-

getc nevraci char ale int... aby to mohlo oznamit EOF

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 119 hostů

Podobná vlákna

Podminka vstupu — založil vaclav

Podmínka If C++ — založil Jonasberg

C++ podmínka — založil Selfer

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý