Z Hexa do DEC převod – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Z Hexa do DEC převod – Pascal – Fórum – Programujte.comZ Hexa do DEC převod – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

kejta0
Návštěvník
27. 11. 2013   #1
-
0
-

Dobrý den, mám problém s tímto 

 

program HEX;

type Hex = string [100];
var A,B : Hex;
var ADEC,BDEC : LONGINT;
var I:integer;


begin
writeln ('Zadej prvni cislo  v HEXADECIMALNI soustave:');
readln(A);
ADEC:=0;
for I:= 1 to length(A) do
begin
if (A[I]>='0') and(A[I]<='9') then
ADEC:=ADEC*16 + ord(A[I])-ord('0')
else
ADEC:=ADEC*16 + ord(A[I])- (ord('A') or ord('a')) + 10;
end;
     

Když zadám dvě úplně stejná čísla v Hexadecimální soustavě, akorát jedno např. obsahuje všechny velká písmena a druhé obsahuje např. kombinaci malých a velkých písmen. Při převodu mi to vyhodí úplně jiná čísla. Nějaká rada?

Druhá věc, mám porovnat dvě čísla v HEX(které z nich je větší, případně si jsou rovny), jenže nevím do jakého typu uložit to převedené číslo z HEX do DEC. LONGINT je malý a když jsem to zkoušel uložit do dalšího Stringu vyhodilo to na mně spustu chyb.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.175.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
27. 11. 2013   #2
-
0
-

(ord('A') or ord('a'))
si urcite predstavujes "or" jako neco kompletne jineho, nez co doopravdy je :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
kejta0
Návštěvník
27. 11. 2013   #3
-
0
-

jo, to asi jo:) kazdopadne uz jsem na celou ulohu prisel jinym postupem. Zjistil jsem ze jakysi prikaz upcase zmeni vsechna pismena na velka;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.175.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

Podobná vlákna

Převod hexa&gt;deka — založil k1

Převod z hex na dec — založil Mats

Převod hex do dec — založil cdx

Prevod Dec -> Bin — založil Mutagen

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý