Mosaic , TECOMAT – Číslicová technika – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Mosaic , TECOMAT – Číslicová technika – Fórum – Programujte.comMosaic , TECOMAT – Číslicová technika – Fórum – Programujte.com

 

Azkry0
Duch
28. 11. 2013   #1
-
0
-

Dobrý den

Prosím umí tady někdo programovat v Mosaicu ? 

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.200.56.–
Baf
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
6. 1. 2016   #2
-
0
-

#1 Azkry
Ano :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.150.169.–
7. 1. 2016   #3
-
0
-

  

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
.inC0
Duch
24. 1. 2017   #4
-
0
-

#3 hlucheucho
Dobrý den,

chtěl bych se Vás zeptat, zdali by jste mi neporadil s programováním v Mosaicu. Jde mi o to, že bych potřeboval data z PLC Tecomat Foxtrot číst a posílat na uložiště NAS(synology), kde bych je dále spravoval v SQL databázi. Teď mi jde hlavně o to, dostat ty data z PLC na uložiště pomocí bloku fbHttpRequest. Děkuji za jakoukoli odezvu, či email, kde bych s Vámi mohl komunikovat.

S pozdravem,

.inC

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.138.113.–
24. 1. 2017   #5
-
0
-

Rok stará záležitost se nepohnula? Možná by chtělo začít samostudiem dokumentace MOSAIC a pak nějakým experimentem od nejjednoduššího po složitější se učit. Za rok by se to asi zvládlo. Z rychlého nahlédnutí do dokumentace jsem měl pocit, že je to jen vizuální nástroj k programování PLC. Působí to "klikacím" dojmem podobně jako se třeba programovalo LOGO! nebo Mitsubishi Alfa.

Je potřeba vědět, jaké má použité PLC rozhraní pro čtení dat (RS485, Ethernet...) a komunikační protokol. To je určující pro způsob komunikace. Vše by mělo být popsáno v dokumentaci. Pokud má PLC RS232, bude se chovat jako slave, komunikaci bude muset zahajovat systém, který chce data přečíst a zaznamenat do DB. Tento systém může být naprogramován v jakémkoliv programovacím jazyce a může běžet na stejném stroji jako samotná DB. Stejný přístup bude pravděpodobně platit i pro RS485 Pokud PLC používá Ethernet, možná půjde naprogramovat jako DB klient, který se sám připojí k DB na jiném počítači a bude provádět zápis dat do tabulky.

Ještě jsem se podíval na knihovny a narazil jsem na " Sériové a Ethernet komunikace Tecomat " ... asi  lze přímo na stránkách výrobce získat i ukázky a možná i "muster" jak to udělat.

Studijní materiály se dají vygůůůglit snadno a rychle http://www.tecomat.com/index.php?ID=365

komunikace s DB, "konektory" pro různé programovací jazyky a ukázky jak na to najdeš v dokumentaci k DB.

Ještě pozn.: reagoval jsem na stručnou a přesnou odpověď na dotaz. Asi byla očekávána jiná odpověď...

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
.inC0
Duch
24. 1. 2017   #6
-
0
-

#5 hlucheucho
Komunikace je přes ethernet. Dokumentaci, knihovny mám samozřejmě vytištěné a snažím se z nich čerpat, ale můj největší problém je to že v mosaicu dělám prvně a do konce dubna musim odevzdat BP... proto se snažím najít někoho kdo to umí, a vysvětlil mi, v jakém tvaru zadávat proměnné u toho bloku fbHttpRequest, protože z knihovny InternetLib, která obsahuje ten blok, mi to není moc jasné. Když rozjedu zápis dat do té DB, tak budu v klidu, protože mě tlačí to, abych měl nasbíráno co nejvíce dat.

.inC

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.138.113.–
24. 1. 2017   #7
-
0
-

http://www.tecomat.com/wpimages/other/DOCS/cze/TXV00354_01_Mosaic_InternetLib_cz.pdf strana 25 popis. Blok je určen pro komunikaci s webovým serverem. Jsou tam i ukázky.

Na straně 30 je ukázka odeslání dat na webový server s požadavkem na uložení dat do DB. Na straně 31 je PHP script - ten běží na straně serveru, který uloží data do DB.

Potřebuješ vědět, na jaké IP je tvůj webový server (není nutné mít webhosting, stačí běžný PC a nainstalovat Apache) a na jakém portu naslouchá (obvykle port 80, Windows ale rády tento port uzurpují, musel jsem nedávno Apache nastavit na port 8080). Více o metodách GET a POST nejdeš v tutoriálu jak udělat web (najdeš např na http://www.itnetwork.cz )

Vypadá to, že v dokumentaci je tvůj problém již vyřešen a stačí ho "naroubovat" na konkrétní DB (víceméně závisí na nainstalované konektivitě u Apache, výběr je široký)  a nějak mu "nacpat" tvoje data z kontroléru.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
.inC0
Duch
24. 1. 2017   #8
-
0
-

#7 hlucheucho
Ano, podle toho se to snažím dělat. Apache(ver. 2.2) mi běží na Synology. PHP script mám zakomponovaný v aplikaci phpMyAdmin, která také běží na Synology. Jediné co mi dělá problém, je nastavit to v tom mosaicu. V těch skriptech to mají psané v STčku a já mám půl programu v LD a půl v ST. A nevím jestli stačí ten blok fbHttpRequest, který na sebe nabalí i bloky jako NsLookUp přidat a nastavit v tom ST, nebo to musí být i v LD...

.inC

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.138.113.–
25. 1. 2017   #9
-
0
-

Prohledal bych manuály nakolik lze oba způsoby kombinovat v jedné aplikaci a jak to udělat. Spíš bych se snažil oba způsoby nekombinovat.

Pokud můžu většinu opsat, asi bych i pro ostatní věci kolem komunikace postupoval stejně - použil bych ST. Zkusil bych si oživit jejich příklad aby poslal jakákoliv (třeba i "natvrdo zadrátovaná") data. V této fázi není zatím nutné řešit spolupráci se zbytkem aplikace v PLC. Pak bych se to pokusil ohnout na svoje potřeby - počet a typ proměnných. Pokud máš část ST a část LD, asi umíš udělat spolupráci takto vytvořených částí a jejich integraci do jedné aplikace.

Zkusil bych, zda vývojové prostředí umí z LD generovat skript ST nebo naopak, pak by ta integrace mohla být snažší.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
ondrejoo0
Duch
2. 3. 2021   #10
-
0
-

Dobrý deň, podarilo sa Vám vyriešiť tento problém? Riešim podobný problém a neviem si rady ako naprogramovať PLC v jazyku LD. Chcem to spraviť pomocou knižnice MQTTLib v prostredí Mosaic. Neviem ako správne to nadefinovať a či je potreba k použití tejto knižnice (daného funkčného bloku) použiť aj niečo iné funkcie/funkčné bloky.

Mám PLC ku ktorému sú pripojené 2 moduly (C-RQ-0600), ktoré merajú teplotu, vlhkosť a CO2. Chcem to odosielať na server kde mi beží databáza. Neviem ako mám zadefinovať/ naprogramovať PLC aby mi to zbieralo dáta v čase a odosielalo cez MQTT na daný server. 

Ďakujem za odpoveď. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.251.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Tecomat - Mosaic — založil Jindřich Starý

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý