Otáčkoměr - časovač – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Otáčkoměr - časovač – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comOtáčkoměr - časovač – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
noob
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
11. 12. 2013   #1
-
0
-

Zdravím.

Potřeboval bych poradit. Dávám dohromady jednoduchý otáčkoměr s hallovkou....Přerušení mám vyřešený, signál mi jde na INT0, přičítá to jak má. Jen potřebuji udělat nějaké timer pro výpočet otáček, což se mi nedaří. Jestli by se tu našel někdo, kdo by poradil, byl bych strašně vděčný.

Předem díky :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.122.–
Reklama
Reklama
hlucheucho+10
Posthunter
11. 12. 2013   #2
-
0
-

Na jakém procesoru? Jaký rozsah otáček se měří? U malých otáček je lepší měřit periodu vstupního signálu a jeho frekvenci (otáčky jsou v podstatě frekvence) spočítat.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
noob
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
11. 12. 2013   #3
-
0
-

#2 hlucheucho
Jo, omlouvám se...Jedná se o atmegu8. Maximální otáčky budou tak 2000. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.122.–
hlucheucho+10
Posthunter
11. 12. 2013   #4
-
0
-

za minutu? To je zhruba 33Hz. To bych měřil periodu. Na to je nejlepší použít capture registr volně běžícího časovače. Každá (náběžná) hrana ze sondy na příslušný vstup způsobí zachycení stavu čítače do registru a vyvolá přerušení. Rozdíl současné a předešlé hodnoty představuje periodu vstupního signálu. Z té pak spočítáš frekvenci teda otáčky.

Nebylo by od věci si přečíst datasheet (to už je "otřepaná" fráze), popř. i Application Notes na stránkách výrobce www.atmel.com

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
noob
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
11. 12. 2013   #5
-
0
-

#4 hlucheucho
podle datašitu sem to zkoušel a nic z toho. Spíš sem myslel, že by to počítalo počet pulzů, náběžných hran, za určité čas. Nebylo by to jednodušší? 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.122.–
KIIV+42
God of flame
11. 12. 2013   #6
-
0
-

#5 noob
jen musis pocitat s tim, ze se musi merit minutu, abys dostal presnost na jednu otacku, 6sekund s presnosti na 10tky otacek, 0.6s na 100vky otacek a tak dale

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.92.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
noob
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
11. 12. 2013   #7
-
0
-

Takže už se mi to podařilo

Mám děličku 1024 při    OCR1A = 15624;

A teď bych potřeboval vědět, jak mám správně dělit těch  15624, teď to čte každý 2s, abych měl častější, a hlavně správný, výpis?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.122.–
KIIV+42
God of flame
11. 12. 2013   #8
-
0
-

docela tezky dotaz, bez toho, abysme vedeli frekvenci oscilatoru :)

mimo to jsou v datasheetu i vzorecky pro vypocet

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.92.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
noob
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
11. 12. 2013   #9
-
0
-

#8 KIIV
interní 8M

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.122.–
noob
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
11. 12. 2013   #10
-
0
-

#8 KIIV
Mám hlavně problém s tím, že po minutě se mi to začne rozbíhat od času, kterej mám generované přes delay

	while(1)
    {
		_delay_ms(2000);
		pres++;
		gotoxy(2,1);
		lcd_num4(pres, 32);
    }
}
	ISR (TIMER1_COMPA_vect)
		{  
			/*gotoxy(1,1);
			lcd_num4(ticks, 32);
			ticks = 0;*/
			pocet++;
			gotoxy(1,1);
			lcd_num4(pocet, 32);
		}	

Děličku mám nastavenou pro 16M, tak se nediv proč místo vteřiny jsou 2

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.122.–
noob
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
12. 12. 2013   #11
-
0
-

Pořád sem nepřišel na to, jak ten čas srovnat, aniž bych musel využít externího oscilátoru. Nemáte někdo nějakou radu? Předem díky :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.122.–
KIIV+42
God of flame
12. 12. 2013   #12
-
0
-

#11 noob
co nastavit nejaky flag v preruseni, a podle nej neco vykonat a vynulovat ho...

delay muze mit treba presne 2s, ale ty dalsi akce to protahujou

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
noob
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
12. 12. 2013   #13
-
0
-

#12 KIIV
To delay tam vůbec nebudu používat, jen sem si chtěl ověřit přesnost toho timeru. Takže timer, tak jak ho mám, je vcelku přesné? 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.122.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 9 hostů

Podobná vlákna

Časovač — založil aTTix

Časovač — založil zgerbiak

Casovac — založil Odin

časovač — založil Pikin88

časovač — založil xeonikx

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý