Hlavičkové soubory – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Hlavičkové soubory – C / C++ – Fórum – Programujte.comHlavičkové soubory – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Zdenek
~ Anonymní uživatel
25 příspěvků
24. 12. 2013   #1
-
0
-

Zdravím, měl bych dotaz k hlavičkovým souborům v cpp.

1.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

main.cpp-----------------------------------------

#include "someclass.h"
using namespace std;
int main()
{
Some_class Bobo;
Bobo.fuu();
}

someclass.h--------------------------------

class Some_class
    {
  public :
    void fuu();
    };

someclass.cpp----------------------------

#include "someclass.h"

void Some_class::fuu()
{
    // ........
}

Otázka zní, za předpokladu, že preprocesor nahradí include directivy obsahem someclass.h jak v souboru main.cpp tak i v someclass.cpp, pak se provede kompilace a nakonec linker spojí dva výsledené objektové soubory v jednu aplikaci, je tam ve výsledku tedy obsah someclass.h dvakrát, nebo ne ? Proč ?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2.

main.cpp-----------------------------------------

#include "someclass.h"
using namespace std;
int main()
{
fuu();
}

someclass.h--------------------------------

    void fuu();

someclass.cpp----------------------------

fuu()
{
    // ........
}

Zde, za předpokladu, že v deklaračním souboru someclass.hpp nedeklaruji nový datový typ se kod zkompiluje i za předpokladu, že v someclass.cpp neinkluduji soubor s deklaracemi someclass.h, což v případě číslo jedna nebylo možné. Proč ? 

Využívám Gnu gcc compiler.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.46.–
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
24. 12. 2013   #2
-
0
-

pri linkovani jde spis o to, aby tam nebyly 2x definice funkci/metod/globalnich promennych...

rozhrani tridy vubec nevadi

vic by sis mel dat bacha na vicero includu someclass.h v ramci jedne kompilace... obvykle se na to pouziva makro s definici nejakeho specialniho symbolu (ktery se snad jinde nepouziva)

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.91.152.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 44 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý