Serializace v C++ – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Serializace v C++ – C / C++ – Fórum – Programujte.comSerializace v C++ – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Deril0
Duch
4. 1. 2014   #1
-
0
-

Ahoj všem,

byla by zde nějaka hodna a hlavně znala duse, ktera by mi mohla uvest priklad ukladani objektu do souboru a pak jeho zpetneho nacteni? Nasel jsem zde nejaka vlakna, kde serializace byla zminena, ale pouze se o ni mluvilo. Jde mi o praktickou ukazku, kde by bylo zrejme co to je serializace je a jak se provadi... 

Vše případným pomocníkům děkuji.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
Reklama
Reklama
Seph
~ Anonymní uživatel
37 příspěvků
4. 1. 2014   #2
-
0
-

No hele, udělej to jednoduše, prostě ulož do binárního souboru celej objekt. Získej adresu objektu, tu si přetypuj na adresu charu, a pak prostě do souboru nasyp celej objekt jako kdyby to bylo pole charů (ono to skutečně je...). Zpátky objekt vytáhneš opačným postupem. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.188.252.–
KIIV+42
God of flame
5. 1. 2014   #3
-
0
-

jen to funguje pro objekty, co maji vsechny data jen v sobe.. jak tam bude pointer, tak to po vypnuti a zapnuti programu nemuze v zivote fungovat

jednodussi je uz si spis udelat vlastni serializaci nez ukladat objekty binarne..

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.93.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Deril
~ Anonymní uživatel
9 příspěvků
5. 1. 2014   #4
-
0
-

Moc Vám děkuji za typy. Mohli byste mi uvest, jak byste to konkretne resili, tedy obecnou ukazku kodu? V tehle oblasti jsem jak ryba na sousi... :/

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.100.73.–
Deril0
Duch
6. 1. 2014   #5
-
0
-

#3 KIIV
fungovalo by toto po vypnutí a zapnutí?

Děkuji za odpověď.

                Kniha kniha;
		kniha.inicializace();
		// uložení knihy do souboru
		ofstream ofs("seznamKnih.dat", ios::binary);
		ofs.write((char *)&kniha, sizeof(kniha));
		ofs.close();
		
		// čtení knihy ze souboru
		Kniha knihaCopy;
		ifstream ifs("seznamKnih.dat", ios::binary);
		ifs.read((char *)&knihaCopy, sizeof(knihaCopy));
		ifs.close();
Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
vitamin+8
Grafoman
6. 1. 2014   #6
-
0
-

#5 Deril
Zalezi od toho ci obsahuje typ 'Kniha' dake pointre. Nezabudaj ze std::string, std::vector a ine kontainery su implementovane cez pointre, takze tie sa neulozia do suboru (std::string moze niekedy fungovat ak tvoj prekladac podporuje SSO, ale to plati len pre male stringy, tusim do 15 znakov). Ak ma typ 'Kniha' virtualne metody, tak ma aj vptr(pointer do tabulky virtualnych metod) a ten sa moze menit ak prekompilujes program.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.28.77.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
Deril0
Duch
6. 1. 2014   #7
-
0
-

#6 vitamin
Takto vypadá ona třída Kniha

class Kniha
{
protected:
	string nazevKnihy;
	string autorJmeno;
	string autorPrijmeni;
	int pocetStran;
	int rokVydani;

public:
	Kniha(string nazevKnihy, string autorJmeno, string autorPrijmeni, int pocetStran, int rokVydani);
	Kniha();
	string vratNazevKnihy();
	string vratAutorJmeno();
	string vratAutorPrijmeni();
	int vratPocetStran();
	int vratRokVydani();
	void inicializace();
	void vypis();
	~Kniha();
};

Myslis, ze je to tedy pro mě ta serializace, kterou jsem uvedl, řešitelná? V detailech se moc nevyznám, jsem začátečník.

Díky za odpověď.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
vitamin+8
Grafoman
6. 1. 2014   #8
-
0
-

#7 Deril
Mozes pouzit nieco taketo:

#include <string>
#include <iostream>

using namespace std;

struct Kniha
{
	string nazevKnihy;
	string autorJmeno;
	string autorPrijmeni;
	int pocetStran;
	int rokVydani;

	void serialize(std::ostream& out)const;
	void deserialize(std::istream& in);

	void print(std::ostream& out)const{
        out << "Kniha[" << nazevKnihy << ", " << autorJmeno << ", " << autorPrijmeni << ", " << pocetStran << ", " << rokVydani << "]\n";
	}

};


template<class T>
void binSerialize(std::ostream& out, const T& data){
    out.write(reinterpret_cast<const char*>(&data), sizeof(T));
}

template<class T>
void binDeserialize(std::istream& in, T& data){
    in.read(reinterpret_cast<char*>(&data), sizeof(T));
}

//specializacia pre string
template<>
void binSerialize<std::string>(std::ostream& out, const std::string& str){
    binSerialize(out, str.size());
    out << str;
}

//specializacia pre string
template<>
void binDeserialize<std::string>(std::istream& in, std::string& str){
	size_t s;
	binDeserialize(in, s);
	if(s){
		str = std::string(s, '\0');
		in.read(&str[0], s);
	}
}

void Kniha::serialize(std::ostream& out)const{
    binSerialize(out, nazevKnihy);
    binSerialize(out, autorJmeno);
    binSerialize(out, autorPrijmeni);
    binSerialize(out, pocetStran);
    binSerialize(out, rokVydani);
}

void Kniha::deserialize(std::istream& in){
    binDeserialize(in, nazevKnihy);
    binDeserialize(in, autorJmeno);
    binDeserialize(in, autorPrijmeni);
    binDeserialize(in, pocetStran);
    binDeserialize(in, rokVydani);


}

#include <fstream>

int main(){
    {
        std::ofstream file("test.dat", std::ios::binary);
        Kniha{"a", "bb", "ccc", 6314, 2000}.serialize(file);
        Kniha{"eee", "", "gggg", 123, 1500}.serialize(file);

    }
    std::ifstream file("test.dat", std::ios::binary);

    Kniha kniha[2];
    kniha[0].deserialize(file);
    kniha[1].deserialize(file);

    kniha[0].print(std::cout);
    kniha[1].print(std::cout);

    return 0;

}
Nahlásit jako SPAM
IP: 195.28.77.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
Deril0
Duch
6. 1. 2014   #9
-
0
-

#8 vitamin
tuším, že ve Vaší ukázce pracujete se šablonama a tam jsem se ještě nedostal..., i tak ale děkuji za typ! :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
paya0
Newbie
6. 1. 2014   #10
-
0
-

Boost ma uz hotove a velmi elegantni reseni pro serializaci.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.84.144.–
++C > C++
Deril
~ Anonymní uživatel
9 příspěvků
6. 1. 2014   #11
-
0
-

#10 paya
Vím o ní, ale opravdu jsem nováček a sám se v té dokumentaci od boostu né moc dobře orientuji a nějaký český článek o serializaci v C++ od boostu, taky nic..., alespoň zatím... 

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.91.50.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 123 hostů

Podobná vlákna

Serializace — založil Sony

Serializace XML — založil Jerryss

XML a Binarní serializace — založil MickyYey

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý