Čelím vskutku komplexnímu problému. Píšu modul do programu, který provádí analýzu el. obvodu pomocí smyčkových proudů (pokud neznáte tak -> http://user.unob.cz/…L/Tema04.htm). Můj problém je najití NEZÁVISLÝCH smyček (závislí mi to hledá furt ...). Už sem vyzkoušel vše co mne napadlo a nyní opravdu netuším. Pro najití smyček používám hledání nejkratší cesty v grafu (můj nejnovější nápad zahrnoval i analýzu uzlů (v obvodu) a podle toho se upravovali délky hran mezi součástkami...ale...hledá to nezávislé smyčky jen někdy -> pokud tomu sedne topologie obvodu). Kdybych měl více času, asi bych se pokusil řešit problém nějak jinak (třeba evolučním algoritmem...a i ten by asi nepomohl). Já ho však nemám, a proto se ptám jestli někoho nenapadá nějaké elegantní řešení problému ...
Fórum › C / C++
Algoritmus nalezení smyček v el. obvodu
Skús algoritmus hladania komponent grafu. Tu je niečo z Wikipedie: http://en.wikipedia.org/…ph_theory%29
Jednoduchý algoritmus, ktorý ti zrejme bude stačiť, je popísaný v knihe Algoritmy a programovací techniky (Topfer), ktoru najdes aj na internete (ulozto). Je tam na strane 138.
cycle detection mi není k ničemu, opravdu vím jak najít v obvodu (převedeném na graf) smyčku. Ale já chci smyčky nezávislé a né ZÁVISLÉ. Toto je právě ten problém který řeším ... proto jsem přidal link s návodem na smyčkové proudy protože nestačí pouze ovládat programování k vyřešení tohoto problému ale ještě metodu smyčkových proudů ...
#7 Sefiros
Jak jsem uz napsal, pridani "zavisle" smycky na resitelnosti soustavy nic nezmeni. Proto se ji take rika zavisla, protoze ve vysledne soustave rovnic vytvori rovnici linearne zavislou na zbylych rovnicich. Predpokladam, ze nekdo s minimalni znalosti linearni algebry, resitelnosti soustav linearnich rovnic a Kirchhoffovych zakonu si to dokaze sam.
Ano, vytvoří rovnici lineárně závislou, ale ... sakra jak to říci, to je prostě ten problém. Prostě to nejde ! Tak si zkus ručně ňákej obvod propočítat a uvidíš (pokud tam teda najdeš chybu ...).
EDIT: A možnost, že budu hledat všechny možný kombinace smyček v obvodu nepřichází v úvahu (u velkejch obvodů bych to něchtěl vidět ...) ... to má do elegantního řešení daleko .... sem se proto ptal jestli někoho nenapadne jak od sebe odlišit smyčky závislé a nezávislé...
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Algoritmus na nalezení všech cest z bodu A do bodu B — založil Martin
Výpočet časových smyček AT89C... — založil Salaman
Navrh logickeho obvodu — založil johnw
Realizacia logickeho obvodu — založil johnw
Moderátoři diskuze