Zdravím.
V Java jsem víceméně úplný začatečník, kdysi jsem něco uměl, ale teď jedu zase od začátku. Bohužel jsem narazil u klasického programu Ahoj světe při pokusu spustit ho v příkazovém řádku. Nefunkční javac jsem vyřešil nastavením Path v systémových proměnných. Když jsem se pak pokusil pomocí "java" spustit aplikaci, dostal jsem chybu "Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError....". Opět jsem zagooglil, přečetl něco o "classpath", zkusil jsem použít na spuštění java -cp, nepomohlo, tak jsem nastavil classpath takto: "***\jdk1.7.0_45\lib". (tady fakt nevím jestli odkazuju na správnou složku, moc jsem ten classpath nepobral). Po nastavení classpath mi to při pokusu o spuštění hodilo chybu "could not find or load main class AhojSveteApp". Zkoušel jsem ten java soubor hodit do té složky co mám nadefinovanou v classpath a spustit ho tam, nebo v classpath nastavit druhou cestu k tomu java souboru...bez výsledku. Samozřejmě tu aplikaci spouštím ve složce, kde ten soubor je, název opisuju správně. Samotné programování mám rád a dokážu si poradit, ale tyhle věci okolo moc nezvládám :(.. určitě to bude nějaká prkotina. Byl bych hrozně vděčný za pomoc. Tyhle dvě chyby se na netu vyskytují často, ale pomocí classpath lidem ta chyba zmizí, ne že se změní v druhou :(.
PS: jinak samotný program funguje v netbeansu bez problému, takže je hádám správný...jen v příkazovém řádku mi nejde spustit.