Zdravím,
pokusím se upřesnit svůj problém. Měřím v obvodu napětí a proud a počítám zdánlivý výkon, protože se nejedná o nijak pravidelné průběhy, je třeba to počítat přes integrál, tzn spočíst efektivní hodnoty napětí a proudu a vynásobit mezi sebou. Zasekl jsem se již na začátku, a to že nevím jak spočíst integrál. Pro jednoduchost jsem si vybral, že zkusím spočíst střední hodnotu lineárního průběhu u(t)= t. Ta se počítá jako 1/T int( u(t) )dt, když jsem to zintegroval a dosadil meze 0-4 vyšla mi střední hodnota 2, což je správně. Pak jsem to spočítal diskrétně a tedy dosadil jsem navzorkovaný data v čase[0,1,2,3,4] kterým odpovídaj hodnoty [0,1,2,3,4] vyšlo mi (0+1+2+3+4)/5 = 2 což je také správně. Tak jsem se rozhodl spočítat efektivní hodnotu metodou integrace mi vychází 2,3 což je správně, ale pokud to spočtu diskrétně, a to tak, že Uef = sqrt( 1/T int( u(t)^2 ) dt). Dosadím Uef = sqrt ((0*0+1*1+2*2+3*3+4*4)/5) a dostanu výsledek 2,45 a to je špatně, kde dělám chybu, nebo jak jinak integrál spočíst?