PHP Frameworky Phalcon a Laravel – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

PHP Frameworky Phalcon a Laravel – PHP – Fórum – Programujte.comPHP Frameworky Phalcon a Laravel – PHP – Fórum – Programujte.com

 

Farao
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
24. 1. 2014   #1
-
0
-

Dobrý den,

chtěl bych se optat jestli už má někdo zkušenosti s novými perspektivními Frameworky jakými jsou Phalcon a Laravel. Případně jestli by se o ně podělil.

Na první pohled se zdají být velmi efektivní i jejich rychlost zpracování dotazů a malé nároky na využitou paměť jsou skvělé i dokumentace se zdá být slušná, ale raději bych znal názor někoho, kdo s nimi už pracoval. Asi by mě nejvíce zajímalo, jestli se tyto Frameworky hodí i na střední a větší projekty.

Předem děkuji za jakoukoliv reakci.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.176.–
Ericsko+3
Stálý člen
25. 1. 2014   #2
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.34.–
WhoKnows
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
9. 2. 2014   #3
-
0
-

Za Phalcon hovoriť nemôžem, ale s Laravelom pracujem denne už vyše roka, tak tam sa pokúsim čosi zhrnúť.

Moj malý poznatok, čo som kde-tam započul o Phalcone. Phalcon je hlavne preto taký rýchly a vyhráva pri všetkých porovnaniach, pretože Phalcon kompiluje kód dopredu, a vyhýba sa tak neustálemu načítavaniu a prepisu PHP pri requeste, keďže je stateless, a framework je v RAM. O jeho funkciách však neviem nič.

Laravel na druhej strane je vo svete PHP taký aktuálny boom, niečo v zmysle "all cool kids are doing it". Ľahká syntax, extrémne modifikovateľný a s málo obmedzeniami. Využíva všetky aspekty moderného web developmentu. Češi, hlavne Nette chalani, sa sťažujú na statické riešenia, sú okolo toho rôzne debaty a názory, trošku sa poobzeraj, uvidíš. Zdrojov na začiatok je extrémne veľa. U nás s ním veľmi nepochodíš, lebo ho nikto nepozná (zatiaľ). Klasické info sa dozvieš z internetu.

Z hľadiska rýchlosti, testy si tiež videl, môžem len dodať z aktuálnych dát, že celá jeho inicializácia na request trvá zhruba 150ms až 250ms, samozrejme, závisí tam o činností v pozadí a aj databázy, hodnoty sú z projektu na ktorom práve pracujem, ktorý sa hodí do kategórie stredne veľkých projektov.

Ja osobne by som sa veľmi nespoliehal na samotnú rýchlosť frameworku, keďže to v podstate závisí aj na tom, ako si vypracujeme riešenie. Pri optimalizácii sa snaž využívať nejakú cache (Redis, memcached atď.) a si celkom za vodou.

Ešte k veľkosti projektov, podľa mňa sa hodí na všetky rozmery projektov. Pri niečom malom by som kľudne nechával všetku logiku v controlleroch, ale pri veľkom projekte je vhodné pracovať vo vrstvách (controller ako smerovacia vrstva, repozitáre, design patterny a pod.).

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.170.224.–
Farao
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
10. 2. 2014   #4
-
0
-

#3 WhoKnows
Mockrát dík za odpověď.

Samozřejmě, že nespoléhám čistě na samotnou rychlost frameworku, ale přehlížet by se také neměla. :-)

No a na co si stěžují Nette chalani to mě ani moc nezajíme. Nette mi osobně moc k srdci nepřirostl, dělám s ním jen protože v práci musím. Osobně mám velmi rád CodeIgniter, ten se hlavně hodí na malé a střední projekty, ale vzhledem k tomu, že na jeho rozšiřování tvůrci nemají prachy, tak je jeho budoucnost vcelku nejistá. :-(

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.176.–
WhoKnows
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
10. 2. 2014   #5
-
0
-

#4 Farao

Potom by ti Laravel padol, tvorca ho vytvoril s tým, že používal CI, ale čosi sa mu nepáčilo, tak si vytvoril vlastný FW. Tiež som vlastne na Laravel prešiel z CI.

CI sa síce nevyvíja ďalej EllisLabom, ale na GitHube je plánovaná 3.0 verzia od komunity (i keď už pekne dlho).

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.170.224.–
Farao
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
10. 2. 2014   #6
-
0
-

#5 WhoKnows
Řekl bych, že máš pravdu. Na první pohled se mi taky líbil, ale přeci jen jsem už trochu línej se učit něco zbytečně navíc, takže jsem moc rád, že jsi mi napsal jak na to koukáš ty, když jsi CI také používal. Myslím, že rovněž zkusím ten Laravel.

Ono je u Phalconu hlavně blbí to, že člověk musí na Hostingu doinstalovat to jeho rozšíření, což může být u nějakých free projektů trochu problém.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.176.–
Radek Havelka
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
26. 3. 2015   #7
-
0
-

#6 Farao
Ve Phalconu delam uz skoro rok, a musim rict, ze je naprosto v pohode ... ano, je potreba doinstalovat extension do phpka, ale krome toho je to vcelku bezproblemove, co jsem potreboval, to jsem udelal. Bezi to svizne, sliby o rychlosti nebyly nemistne, naopak. Samozrejme system bezi trochu jinak nez jine, vse se nejprve zpracuje a pak se "vyplivne" stranka, takze time to first byte je delsi, nez u stranek, ktere html prubezne odesilaji do browseru. Na druhou stranu to ma sve vyhody. Kazdopadne je dobre nastavit si dobre kesovani, umi to kesovat temer cokoliv, dobre rozmyslena strategie kesovani pak hodne veci usnadni. Je dobre nemichat ORM model s plain SQL prikazy, protoze tim si clovek mnohdy pridela dost prace, na urovni modelu se krasne odchytavaji udalosti typu update, insert, pak se smaze ci zaktualizuje kes a tak dale ... VOLT sablonovaci system je jednoduchy a funkcni, nenarazil jsem na nic co by mi neslo. Pred tim jsem delal trochu v Laravelu a prechod z L na Phalcon byl v podstate okamzity. Dokumentace je dostatecna, i kdyz misty se projevuji ruzne verze a nedostatecna aktualizace dokumentace oproti aktualne funkcni vetvi Phalconu. Urcite bude zajimave sledovat Phalcon 2, kazdopadne za sebe rikam, Phalcon ano, me vyhovuje.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.158.148.–
Ondřej
~ Anonymní uživatel
156 příspěvků
30. 6. 2015   #8
-
0
-

Dobrý den, ačkoliv je příspěvek už velmi starý, přesto zareaguji a doufám, že dostanu nějakou radu.

Učím se s Laravelem a chěl bych si vytvořený projekt umístit například na webzdarma, existuje nějaký ucelený postup, jak to celé provést? Našel jsem jich na netu mnoho, ale žádný není funkční. Nemusím také vytvořit "laravel project" na daném serveru? externě se tam totiž skrze ssh spojení nedostanu, tak nemohu odzkoušet. Díky za reakce

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.244.117.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 10 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý