Časový spínač s displejem. – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Časový spínač s displejem. – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comČasový spínač s displejem. – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
10. 3. 2014   #1
-
0
-

Dobrý den, už si opravdu nevím rady, dostal jsem za úkol vytvořit Časový spínač s displejem. Už mám vše vytvořeno, vytvořený plošný spoj, součástky jsou už také zakomponované. Problém je v tom, že nejsem moc dobrý v programování. Program jsem rozběhl přes simulátor Proteus, ale už nevím jak dál. Vytvořil jsem pouze hodiny, které sice běží, ale nepřesunou se na další minutu, ale začnou od znovu ( první problém ) , druhý problém je, že až spínač dosáhne hodnoty, která je stanovena " na tvrdo" tak se má sepnout a na displeji se má zobrazit nápis " SEPNUTO" ( druhý problém ) , už nevím jak dál. Byl bych rád, kdyby se na to někdo mrknul, nabízím i finanční odměnu . JE TO PSÁNO V PROGRAMU MICRO C for AVR.


// LCD module connections
sbit LCD_RS at PORTA2_bit;
sbit LCD_EN at PORTD6_bit;
sbit LCD_D4 at PORTC4_bit;
sbit LCD_D5 at PORTC5_bit;
sbit LCD_D6 at PORTC6_bit;
sbit LCD_D7 at PORTC7_bit;

sbit LCD_RS_Direction at DDA2_bit;
sbit LCD_EN_Direction at DDD6_bit;
sbit LCD_D4_Direction at DDC4_bit;
sbit LCD_D5_Direction at DDC5_bit;
sbit LCD_D6_Direction at DDC6_bit;
sbit LCD_D7_Direction at DDC7_bit;
// End LCD module connections

char *m = "00";
char *hod = "00";
char *sec = "00";
char a;
char b;

char i;                              // Loop variable

void sekunda() {                  // Function used for text moving
  for (a=0;a<60;a++) {
        ByteToStr(a, sec);
        Lcd_Out(1,12,":");
        Lcd_Out(1,13,sec);
        delay_ms(1000);}                     // You can change the moving speed here
}


void main(){
  Lcd_Init();                        // Initialize LCD
  Lcd_Cmd(_LCD_CLEAR);               // Clear display
  Lcd_Cmd(_LCD_CURSOR_OFF);          // Cursor off

  Lcd_Out(1,1,"cas:");                 // Write text in first row
  Lcd_Out(1,6,hod);

  Lcd_Out(2,1,"sep:");
  Lcd_Out(2,6,"00:  1: 00");


    for (b=0;b<60;b++){
            ByteToStr(b, m);
            Lcd_Out(1,8,":");
            Lcd_Out(1,9,m);
             sekunda();
    }
}

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.43.–
Reklama
Reklama
hlucheucho+10
Posthunter
10. 3. 2014   #2
-
0
-

Každopádně by to mělo fungovat asi takto (časovač s odpočtem):

Mám zadaný čas ve tvaru např mm:ss. V paměti si minuty a sekundy uložím do samostatných proměnných. Generuji časové jednotky o velikosti 1 sec. S každou časovou jednotkou dekrementuji sekundy. Pokud jsou minuty rovny nula a sekundy rovny nule, čas vypršel. Při přechodu sekund pod nulu nastavím sekundy na 59 a dekrementuji minuty. Pak stačí mít nějaký interface s tlačítky, který umožní nastavit čas a spustit nebo i zastavit časování.

Zřejmě by měl provést inicializaci displeje a pak pracovat v nekonečné smyčce

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
hlucheucho+10
Posthunter
10. 3. 2014   #3
-
0
-

1 sec asi časovač nedokáže vygenerovat přímo. Zvolil bych vhodné nastavení časovače (např. 0,1 s autoreload) a 1 sec generoval jako násobek této kratší jednotky. V obsluze přerušení časovače bych prováděl veškeré "časovací" úkony (počítat násobky 0,1s, dekrementovat sekundy a minuty, vyhodnotit, zda už čas vypršel). V hlavní smyčce bych převážně "spal" a staral se o klávesnici a zobrazení. U klávesnice je třeba mít dobře ošetřený vstupy, kontakty dovedou kmitat velice rychle a tak vygenerovat několik nahodilých impulzů. Tady záleží na tom, zda je to několik tlačítek na portech nebo maticová klávesnice. 

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
10. 3. 2014   #4
-
0
-

Absolutně si nevím rady, spíše bych potřeboval někoho, kdo by mi tu část kódu napsal. Myslím, že to pro některé není zas tak složité.   

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.43.–
hlucheucho+10
Posthunter
10. 3. 2014   #5
-
0
-

Když se nebudeš snažit a jen sockovat hotový kód, tak se to nikdy nenaučíš. Popsal jsem jak by se na to dalo jít. 

Jinak na hotový kód bys musel předložit schéma zapojení.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.95.60.–
10. 3. 2014   #6
-
0
-

Nepotřebuji se to naučit a nesockuji, napsal jsem že nabízím finanční odměnu. Je to program na několik řádků, potřebuji pouze porovnat dvě hodnoty, jednu která běží a jednu která se nehýbe  a po té vypsat na displaji text.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.43.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý