Nový PC - jaký OS – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Nový PC - jaký OS – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.comNový PC - jaký OS – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com

 

Josef
~ Anonymní uživatel
39 příspěvků
10. 4. 2014   #1
-
0
-

Dobrý den,

pro svého syna chci pořídit nový počítač. Studuje IT/programování. Nevím, jaký operační systém mám pro počítač vybrat. Dočetl jsem se, že pro programátora je skvělá volba Linux, který ale používá málo lidí. Co už jsem se nikde nedočetl je, jestli se v tomto OS dají vytvořit i programy pro Windows a Apple. Můžete poradit? Děkuji.

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.99.163.–
ing0
Stálý člen
10. 4. 2014   #2
-
0
-

podla mojho nazoru pocitac kupit s licenciou na windows a spravit dual boot s linuxom a bude mat oba systemy, doma takto fungujem

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.81.137.–
V programovani som uplna lama, ale som samouk tak sa nesmejte
jistr
~ Moderátor
0
Návštěvník
10. 4. 2014   #3
-
0
-

Souhlasím s ingem. Myslím si, že pro programátora je Linux nejlepší a na vysoké škole už jsem měl na počítači jen Linux, ale na střední jsem s Linuxem začínal tak, že jsem měl na počítači jak Linux, tak Windows.

K druhé části otázky - aplikace pro konzoli (příkazovou řádku) se dají snadno udělat multiplatformní při použití vysokoúrovňových jazyků jako např. Python, Java nebo Ruby. U klikacích aplikací je to složitější ale taky to jde, nejběžněji se na to používá asi Java, ale já osobně bych se do toho asi raději nepouštěl. Řešit problémy s multiplatformností je spíš otrava než zábava :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 209.132.186.–
Software Engineer @ Red Hat
Josef
~ Anonymní uživatel
39 příspěvků
10. 4. 2014   #4
-
0
-

No podle toho, co vím, tak ho nejvíc baví pracovat v jazycích C/C++. Z toho, co jsem od vás pochopil, není možné (nebo je to extrémně náročné) psát v Linux věci pro Windows? V čem je tak velký rozdíl? Vždyť je to konec konců stejný kus plechu/plastu se stejnýma nulama a jedničkama.Ta myšlenka Linuxu se mi líbí, alě mnohem větší uplatnění, dle mého názoru, najde v oblasti Windows vzhledem k jejich rozšíření. Když něco vymyslí a vytvoří, tak ať z toho taky něco má.

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.7.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
10. 4. 2014   #5
-
0
-

podle me staci bohate windows a linux dat jen do virtualu... kdyz ma procesor podporu virtualizace a dost ramky, tak to beha velice rychle

jinak kazdej OS ma nejaky rozhrani - pro spustitelne soubory, terminal, grafiku ... a jelikoz linux neni windows, tak se to ani trochu k sobe neblizi (samozrejme existuje wine, ktery tu podporu pro *.exe ma - ale i tak nezvladne vse)

takze, pokud zvladne neco pro terminal a nebude si hrat s barvickama a tak, tak to jde vetsinou zkompilovat jak pro linux tak pro windows (samozrejme samostatne - jednu binarku co bude fungovat na obou proste neudela)

grafika jde, kdyz se pouzije nejaka libka, co existuje pro oba systemy, ale pokud je to treba psany pro winapi tak je tam prenositelnost 0 (leda v tom wine, pokud se nepouzine neco co nezna)

dalsi kapitola jsou site, nekdy i thready (ale na oboje byvaji nejaky knihovny, co to predstiraj stejne pod win i linuxem)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
jistr
~ Moderátor
0
Návštěvník
12. 4. 2014   #6
-
0
-

#4 Josef
Jak psal KIIV, Linux do virtuálky (např. pomocí nástroje VirtualBox) by mohl do začátku taky stačit.

Co se týče používanosti Linux vs. Windows, tak na osobních počítačích jsou Windows sice používanější, ale na serverech vedou Linux a jemu příbuzné operační systémy (tzv. systémy unixového typu). Viz:

http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems#Servers_on_the_Internet

Můj pohled může být subjektivní (mj. pracuji pro společnost kde je distribuce Linuxu významným produktem), ale řekl bych že programátoři znalí Linuxu mají lepší uplatnění. A taky jim asi vlasy šediví pomaleji, protože Linux je trochu logičtější a uspořádanější, takže se na něm aplikace dělají snáz :) Taky ale záleží jaké váš syn chce dělat programy -- pokud pro kancelářské nebo domácí použití, tak je asi dobré soustředit se na Windows a Mac. Pokud na programování rozsáhlejších systémů, aplikací používaných přes internet apod., tak bych doporučil spíš Linux (např. Facebook a Twitter běží na Linuxu).

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.25.–
Software Engineer @ Red Hat
Kit+15
Guru
12. 4. 2014   #7
-
0
-

#1 Josef
Už spoustu let dělám výhradně na linuxových operačních systémech, nyní na Ubuntu 12.04 LTS. Programy napsané v Javě fungují bez problémů i na Windows, jazyk C# je zastoupen jazykem Mono. V C a C++ se programuje zcela běžně, jen ta přenositelnost je výrazně horší. Python a PHP jsou naopak proti Windows ve výhodě kvůli nativní podpoře UTF-8 (není třeba nic převádět) a kvůli jednodušší instalaci doplňků. K dispozici je spousta dalších programovacích jazyků a nástrojů. Office jsou zpravidla už v základní instalaci.

Pro linuxové systémy je méně her, ale linuxové systémy bývají spíš určeny na práci. Hry pro Steam by však měly fungovat. Některým uživatelům by mohl chybět pokročilejší CAD.

Zkus specifikovat, co od operačního systému požaduješ. Mně v Ubuntu nic zásadního nechybí, naopak mi poskytuje mnohem lepší komfort než Windows.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.174.34.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Novy dising — založil Ondřej Šplíchal

Novy projekt — založil boom

Nový riadok — založil L33t5pe@k

Nový řádek — založil JMM

Qt/C++ - Nový projekt... — založil Cicero

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý