DS1307 - problém s opakovaným výpisem – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

DS1307 - problém s opakovaným výpisem – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comDS1307 - problém s opakovaným výpisem – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

zavovi0
Duch
28. 4. 2014   #1
-
0
-

Zdravím, používám DS1307 jako obvod reálného času a zároveň jako paměť. Přistupuju k němu z ARM STM32 a vypisuji na LCD displeji. Každou vteřinu aktualizuji data. Ale mám problém, že občas mi některé hodnoty datumu a času zmizí a změní se v otazníky. Nevíte někdo, kde by mohl být problém? Mám tam už všelijaké podmínky, ať vypisuje jen čísla a zkoušel jsem už všechno možné, ale stále nic. 

Nevíte někdo, co s tím?

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1220:c1a3:944f:7...–
29. 4. 2014   #2
-
0
-

Bez ukázky kódu to bude věštění z křišťálové koule.  Chyba může být kdekoliv, ať v komunikaci s periferií nebo ve zpracování přijatých dat.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
29. 4. 2014   #3
-
0
-

Tezko rict. Kontrolujes chybove stavy pri komunikaci? Nepada ti napajeci napeti toho RTC pod mez, kdy uz "prestava" reagovat? Pravdepodobne mas 5V na napajeni a 3.3 na pullupy sbernice...

Nemas cip, ktery ma RTC rovnou v sobe? Treba by to bylo spolehlivejsi..

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
zavovi0
Duch
29. 4. 2014   #4
-
0
-

Pokud nastane nějaký chybový stav při komunikaci, tak data nevypisuju. Jinak mám DS1307 na 5V a pullupy taky na 5, vadí to? 

Čip s RTC mám, ale už to mám na desce a bohužel nemám k němu připojenou baterku. 

A napájecí napětí je stabilizované ze zdroje na 5V a 3,3V na celé desce. A baterka je úplně nová. 

Jinak kód je zde:

1) Nastavení I2C:

 GPIO_InitTypeDef GPIO_InitStructure;
        NVIC_InitTypeDef NVIC_InitStructure;

        /* Enable GPIO clock */
        RCC_AHB1PeriphClockCmd(RCC_AHB1Periph_GPIOB, ENABLE);

        /* Enable UART clock */
        RCC_APB1PeriphClockCmd(RCC_APB1Periph_I2C1, ENABLE);
				RCC_APB2PeriphClockCmd(RCC_APB2Periph_SYSCFG, ENABLE);

        GPIO_PinAFConfig(GPIOB, GPIO_PinSource8, GPIO_AF_I2C1);
        GPIO_PinAFConfig(GPIOB, GPIO_PinSource9, GPIO_AF_I2C1);

        GPIO_InitStructure.GPIO_OType = GPIO_OType_OD;
        GPIO_InitStructure.GPIO_PuPd = GPIO_PuPd_NOPULL;
        GPIO_InitStructure.GPIO_Mode = GPIO_Mode_AF;
        GPIO_InitStructure.GPIO_Pin = GPIO_Pin_8 | GPIO_Pin_9;
        GPIO_InitStructure.GPIO_Speed = GPIO_Speed_100MHz;
        GPIO_Init(GPIOB, &GPIO_InitStructure);

        I2C_InitStructure.I2C_ClockSpeed = 100000;
        I2C_InitStructure.I2C_Mode = I2C_Mode_I2C;
        I2C_InitStructure.I2C_DutyCycle = I2C_DutyCycle_2;
        I2C_InitStructure.I2C_OwnAddress1 = I2C1_MASTER_ADDRESS;
        I2C_InitStructure.I2C_Ack = I2C_Ack_Enable;
        I2C_InitStructure.I2C_AcknowledgedAddress = I2C_AcknowledgedAddress_7bit;

        /* Enable I2C */
        I2C_Cmd(I2C1, ENABLE);
        I2C_Init(I2C1, &I2C_InitStructure);

2) čtení hodnot z DS:

int DS1307ReadTime(DATE_TYPE *date) {
        uint8_t index;
        uint8_t values[8] = { 0 };

        unsigned int cicles = 0;
				
				//I2CInit();

        I2C_AcknowledgeConfig(I2C1, ENABLE);

        // Start setting register
        I2C_GenerateSTART(I2C1, ENABLE);
				cicles = 0;
        while (!I2C_CheckEvent(I2C1, I2C_EVENT_MASTER_MODE_SELECT)) {
                cicles++;

                if (cicles > 10000) {
                        return DS1307_ERROR_TIMEOUT;
                }
        }

        I2C_Send7bitAddress(I2C1,I2C1_SLAVE_ADDRESS,I2C_Direction_Transmitter);

				cicles = 0;
        while (!I2C_CheckEvent(I2C1, I2C_EVENT_MASTER_TRANSMITTER_MODE_SELECTED)) {
                cicles++;

                if (cicles > 10000) {
                        return DS1307_ERROR_TIMEOUT;
                }
        }

        I2C_SendData(I2C1, 0x00);
				cicles = 0;
        while (!I2C_CheckEvent(I2C1, I2C_EVENT_MASTER_BYTE_TRANSMITTED)) {
                cicles++;

                if (cicles > 10000) {
                        return DS1307_ERROR_TIMEOUT;
                }
        }

        I2C_GenerateSTART(I2C1, ENABLE);
				cicles = 0;
        while (!I2C_CheckEvent(I2C1, I2C_EVENT_MASTER_MODE_SELECT)) {
                cicles++;

                if (cicles > 10000) {
                        return DS1307_ERROR_TIMEOUT;
                }
        }

        I2C_Send7bitAddress(I2C1, I2C1_SLAVE_ADDRESS, I2C_Direction_Receiver);
				cicles = 0;
        while (!I2C_CheckEvent(I2C1, I2C_EVENT_MASTER_RECEIVER_MODE_SELECTED)) {
                cicles++;

                if (cicles > 10000) {
                        return DS1307_ERROR_TIMEOUT;
                }
        }

        for (index = 0; index < 8; index++) {
				cicles = 0;
                while (!I2C_CheckEvent(I2C1, I2C_EVENT_MASTER_BYTE_RECEIVED)) {
												cicles++;

												if (cicles > 10000) {
																return DS1307_ERROR_TIMEOUT;
												}
								}
                values[index] = I2C_ReceiveData(I2C1);
                if (index == 6) {
                        I2C_NACKPositionConfig(I2C1, I2C_NACKPosition_Current);
                        I2C_AcknowledgeConfig(I2C1, DISABLE);
                }
        }

        I2C_GenerateSTOP(I2C1, ENABLE);
				cicles = 0;
        while (I2C_GetFlagStatus(I2C1, I2C_FLAG_STOPF)) {
                cicles++;

                if (cicles > 10000) {
                        return DS1307_ERROR_TIMEOUT;
                }
        }

        date->sec1 = (values[0] & 0xF0) >> 4;
        date->sec0 = values[0] & 0x0F;
        date->min1 = (values[1] & 0x70) >> 4;
        date->min0 = values[1] & 0x0F;
        date->hour1 = (values[2] & 0x30) >> 4;
        date->hour0 = values[2] & 0x0F;
        date->day1 = (values[4] & 0x30) >> 4;
        date->day0 = values[4] & 0x0F;
        date->month1 = (values[5] & 0x10) >> 4;
        date->month0 = values[5] & 0x0F;
        date->year1 = (values[6] & 0xF0) >> 4;
        date->year0 = values[6] & 0x0F;
				date->dayT = values[3];
        return DS1307_OK;
}

3) převod data na znaky:

void DS1307GetDateString(DATE_TYPE* date, char* time) {
		if(
			((date->day1) + 0x30 >= '0' || (date->day1) + 0x30 <= '9') &&
			((date->day0) + 0x30 >= '0' || (date->day0) + 0x30 <= '9') &&
			((date->month1) + 0x30 >= '0' || (date->month1) + 0x30 <= '9') &&
			((date->month0) + 0x30 >= '0' || (date->month0) + 0x30 <= '9') &&
			((date->year1) + 0x30 >= '0' || (date->year1) + 0x30 <= '9') &&
			((date->year0) + 0x30 >= '0' || (date->year0) + 0x30 <= '9')
		){
	
        time[0] = date->day1 + 0x30;
        time[1] = date->day0 + 0x30;
        time[2] = '.';
        time[3] = date->month1 + 0x30;
        time[4] = date->month0 + 0x30;
        time[5] = '.';
        time[6] = '2';
        time[7] = '0';
        time[8] = date->year1 + 0x30;
        time[9] = date->year0 + 0x30;
        time[10] = '\0';
		}
}
Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1220:c1a3:944f:7...–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
29. 4. 2014   #5
-
0
-

#4 zavovi
pullupy na 5V vadi v pripade, ze to STM nema 5V tolerant vstupy, pak se muzou teoreticky poskodit... Minimalne potece stabilne proud mezi 5V - Rezistorem a 3.3 (resp tak 3.8v - pokud jsou tam ochranne diody)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Problém s TP — založil kodooo

Problém — založil Jano

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý