Komplexní číslo – Delphi – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Komplexní číslo – Delphi – Fórum – Programujte.comKomplexní číslo – Delphi – Fórum – Programujte.com

 

Adam
~ Anonymní uživatel
176 příspěvků
1. 5. 2014   #1
-
0
-

Ahoj :)
potřeboval bych poradit, jak deklarovat jestliže v programu pracuji s komplexním číslem.
Deklaruji jako Typ záznam, zvlášť reálnou i imaginárná část, poněvadž s imaginární částí pak zvlášť počítám.
Něco je ovšem špatně, blbě chápu typ záznam podle mě a skripta ani google už nepomáhá. Takže velice budu rád za pomoc jakoukoliv :)

type
Tkomplex= record
 re,im:real;
end;

var

  a:array[1..100] of TKOMPLEX;
  i,n:integer;
  f:text;

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.242.95.–
Adam
~ Anonymní uživatel
176 příspěvků
1. 5. 2014   #2
-
0
-

Respektive, zkouším alespoň přečíst prvky z textového souboru.


 

type
Tkomplex= record
 re,im:real;
end;

var

  a:array[1..100] of TKOMPLEX;
  i,n:integer;
  f:text;

begin
  assign(f,'komplex01.txt');
  reset(f);
  read(f,n);
  writeln('Zadana cisla: ');
  for i:=1 to n do
    read(f,a[i].re,a[i].im);
  for i:=1 to n do
    write(a[i].re:8:2,a[i].im);
  readln;
  readln;
end.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.242.95.–
p3can
~ Anonymní uživatel
312 příspěvků
1. 5. 2014   #3
-
0
-

dej sem ukazku jak vypada ten soubor komplex01.txt

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.92.213.–
Adam
~ Anonymní uživatel
176 příspěvků
1. 5. 2014   #4
-
0
-

6
1 +3i
2 -4i
-5 +4i

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.242.95.–
p3can
~ Anonymní uživatel
312 příspěvků
1. 5. 2014   #5
-
0
-

ty "i" to urcite nevezne a navic se ti lisi n od skutecne velikosti souboru.

skus takovyto vstup

3
1 3
2 -4
-5 4

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.92.213.–
Adam
~ Anonymní uživatel
176 příspěvků
2. 5. 2014   #6
-
0
-

Super :)
Už jsem s tím pohnul, teď jsem dodělal proceduru pro výpočet rozdílu dvou největších komplexních čísel ze zadané trojice.
Použil jsem textový soubor jak jsi poradil a funguje to !
Jen teď nedokáži danou proceduru přivolat v programu...Nevěděl by jsi kde je chyba prosím? :)
 

program cteni_bodu_a_procedura01;
{$APPTYPE CONSOLE}

type
  TKOMPLEX=record
    re,im,Q:Real;
  end;
  POLE=array [1..100] of TKOMPLEX;

var
  I,N:Integer;
  f:text;
  P,P2,ROZDIL:real;
  A:array [1..100] of TKOMPLEX;

  procedure VYPROZ(VAR N:INTEGER;A: POLE);
  var
    ROZDIL:REAL;
  begin
    N:=1;
    for i:=1 to n do
      ROZDIL:=(A[I].re-A[I+1].re)+(A[I].im-A[I+1].im);
  end;


begin
assign(f,'souradnice01.txt');
reset(f);
read(f,N);
for I:=1 to N do
    Read(f,A[I].re,A[I].im);
writeln('Zadane trojice:');
writeln('****************************************');
writeln;
writeln(' realna slozka    x  imaginarni slozka  ');
writeln;
for I:=1 to N do
writeln('     ',A[I].re:8:2,'     ','x','     ',A[I].im:8:2,'     ');
writeln;
for i:=1 to N do
  if A[I].im<A[I+1].im then begin
    P:=A[I].im;
    P2:=A[I].re;
    A[I].im:=A[I+1].im;
    A[I].re:=A[I+1].re;
    A[I+1].im:=P;
    A[I+1].re:=P2;
  end;
for i:=1 to 2 do
  writeln(A[I].re:8:2,A[I].im:8:2);
VYPROZ(N,A);
WRITELN;
writeln('Rozdil dvou komplexnich cisel: ');
write(ROZDIL:8:2);
readln;
ReadLn;
end.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.242.95.–
p3can
~ Anonymní uživatel
312 příspěvků
2. 5. 2014   #7
-
0
-

v delphi mas 2 typy "podprogramu". funkce a procedury. zakladni rozdil je v tom ze procedura vykona kod a nevraci vysledek. napr. vypisNejvetsi, SkopirujSoubor,... narozdil od funkce kde se vzdy ocekava navratova hodnota. napr Sin, Cos, NejvetsiHodnota, VzdalenostBodu... toto je zkladni popis. pak do toho ovsem vstupuje klicove slovo VAR v hlavicce funkce nebo procedury. timto slovem oznacujes ze se dana promena predava parametrem (narozdil od normalniho predani hodnotou).

procedure Test(a:integer)

begin a:=a*3 end;

pouziti

a:=5; Test(a); a je furt 5

procedure Test(var a:integer)

begin a:=a*3 end;

pouziti

a:=5; Test(a); a je 15

co se tyce tveho prikladu je vhodnejsi pouzit funkci

function VYPROZ(N:INTEGER;A: POLE):real
  var
    ROZDIL:REAL;
  begin
    N:=1;
    for i:=1 to n do
      ROZDIL:=(A[I].re-A[I+1].re)+(A[I].im-A[I+1].im);

   VYPROZ:=rozdil;
  end;

pouziti:

nejaka_promena:=VYPROZ(N,A);

jinak ten tvuj kod je na rozdil 2 nejvetsich cisel je podle me spatne z hlediska logiky jakoze prelozit to de ale asi nebude fungovat jak si chtel :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.92.213.–
Adam
~ Anonymní uživatel
176 příspěvků
2. 5. 2014   #8
-
0
-

program cteni_bodu_a_procedura01;
{$APPTYPE CONSOLE}

type
  TKOMPLEX=record
    re,im,Q:Real;
  end;
  POLE=array [1..100] of TKOMPLEX;

var
  I,N:Integer;
  f:text;
  P,P2,ROZDIL:real;
  A:array [1..100] of TKOMPLEX;


function VYPROZ(N:INTEGER;A:POLE):real;
  var
    ROZDIL:REAL;
  begin
    N:=1;
    for i:=1 to n do
      ROZDIL:=(A[I].re-A[I+1].re)+(A[I].im-A[I+1].im);
    VYPROZ:=ROZDIL;
  end;

var
vysledek:real;
begin
assign(f,'souradnice01.txt');
reset(f);
read(f,N);
for I:=1 to N do
    Read(f,A[I].re,A[I].im);
writeln('Zadane trojice:');
writeln('****************************************');
writeln;
writeln(' realna slozka    x  imaginarni slozka  ');
writeln;
for I:=1 to N do
writeln('     ',A[I].re:8:2,'     ','x','     ',A[I].im:8:2,'     ');
writeln;
for i:=1 to N do
  if A[I].im<A[I+1].im then begin
    P:=A[I].im;
    P2:=A[I].re;
    A[I].im:=A[I+1].im;
    A[I].re:=A[I+1].re;
    A[I+1].im:=P;
    A[I+1].re:=P2;
  end;
for i:=1 to 2 do
  writeln(A[I].re:8:2,A[I].im:8:2);
WRITELN;
vysledek:=VYPROZ(N,A);
WRITELN;
writeln('Rozdil dvou komplexnich cisel: ');
write(vysledek:8:2);
readln;
ReadLn;
end.

Díky !
hledani maxima budu muset jeste zmenit, poněvadz budu program pak pouzivat pro textovy soubor, kde bude zadanych x-trojic komplexnich cisel.

[Error] cteni_bodu_a_procedura01.dpr(55): Incompatible types: 'POLE' and 'Array'

Stále při volání funkce mi to háže tuhletu syntaktickou chybu :-/
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.242.95.–
Adam
~ Anonymní uživatel
176 příspěvků
2. 5. 2014   #9
-
0
-

chlape tak už to funguje. Byl chyba v deklaraci :)
 

program cteni_bodu_a_procedura01;
{$APPTYPE CONSOLE}

type
  TKOMPLEX=record
    re,im,Q:Real;
  end;
  POLE=array [1..100] of TKOMPLEX;

var
  I,N:Integer;
  f:text;
  P,P2,ROZDIL:real;

function VYPROZ(N:INTEGER;A:POLE):real;
  var
    ROZDIL:REAL;
  begin
    N:=1;
    for i:=1 to n do
      ROZDIL:=(A[I].re-A[I+1].re)+(A[I].im-A[I+1].im);
    VYPROZ:=ROZDIL;
  end;

var
vysledek:real;
A:POLE;
begin
assign(f,'souradnice01.txt');
reset(f);
read(f,N);
for I:=1 to N do
    Read(f,A[I].re,A[I].im);
writeln('Zadane trojice:');
writeln('****************************************');
writeln;
writeln(' realna slozka    x  imaginarni slozka  ');
writeln;
for I:=1 to N do
writeln('     ',A[I].re:8:2,'     ','x','     ',A[I].im:8:2,'     ');
writeln;
for i:=1 to N do
  if A[I].im<A[I+1].im then begin
    P:=A[I].im;
    P2:=A[I].re;
    A[I].im:=A[I+1].im;
    A[I].re:=A[I+1].re;
    A[I+1].im:=P;
    A[I+1].re:=P2;
  end;
for i:=1 to 2 do
  writeln(A[I].re:8:2,A[I].im:8:2);
WRITELN;
vysledek:=VYPROZ(N,A);
WRITELN;
writeln('Rozdil dvou komplexnich cisel: ');
write(vysledek:8:2);
readln;
ReadLn;
end.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.242.95.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Podobná vlákna

Komplexní čísla — založil Kuře

Komplexní čísla — založil Radek

Komplexní šísla — založil lekejs

Maple 13...komplexní cisla — založil Fridrich Tomas

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý