Timing – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Timing – Python – Fórum – Programujte.comTiming – Python – Fórum – Programujte.com

 

24. 1. 2007   #1
-
0
-

Potřebuji nakopnout. Rozepsal jsem si v Pythonu emulátor procesoru i8080A a řeším problém s časováním. Jde mi o to, že potřebuji aby mi emulované instrukce trvaly stejnou dobu jako na originál procesoru. Vím, kolik procesorových "ticků" každá instrukce trvá, ale jak mám počkat s vykonáváním další instrukce až v určitý čas?

(Rychlost i8080A je 2MHz, nejkratší instrukce má 4 ticky, Python překvapivě zvládá na interpretr velmi dobře, potřebuju ho brzdit :)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon0
Grafoman
24. 1. 2007   #2
-
0
-

Tak Myshaaku ještě jednou: tohle forum je více méně pro začátečníky, v urovni kurzu zde na Programujte. Jestli chceš mít alespon nějakou naději, že dostanes odpověd, zkusil bych to na http://www.py.cz/KonferenceDiskuze.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon. volume doprava.
25. 1. 2007   #3
-
0
-

To geon: Ale já jsem taky začátečník! Programuju v Pythonu jen pár měsíců, jenom mě to chytlo a baví mě to, tak zkouším trochu zábavnější úlohy... Ale dobrá, už se tu ptát nebudu...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jakub0
Super člen
25. 1. 2007   #4
-
0
-

Napadá mě tahle prasárna:



import time

def pomalu(prikaz, ticku):
time.sleep((5.0 * (10.0**(-7))) * ticku)
exec(prikaz)

while(1):
pomalu("print \"jedu pomalu\"", 9**5)

Má to tu nevýhodu, že se to volá ve fci a zpomalení bude nepřesné, protože nevím jak změřit dělku trvání příkazu a samotných měřících procedur. Tato odchylka bude čím dál tím menší, čím bude stroj silnější(většinou to bude záležet na procesoru). Dále si nejsem stoprocentně jist jestli jsem správně spočítal periodu T(použil jsem google kalkulačku).

Takže otázka na Geona jak měřit čas trvání příkazu? U php to je jednoduché, ale u Pythona jsem zaboha nic nemohl najít. Sice bych si dokázal napsat vlastní, ale lepší asi bude hotové řešení, nejlépe v C.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Věřím, že můžete v životě získat všechno, co budete chtít, když budete pomáhat druhým lidem, aby dostali to, co si přejí oni. - Zig Ziglar TOPlist
geon0
Grafoman
25. 1. 2007   #5
-
0
-

timeit - příklad hledej na py.cz nebo v dokumentaci ....

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon. volume doprava.
25. 1. 2007   #6
-
0
-

To geon:timeit používám běžně, ovšem na porovnání, která cesta je rychlejší v případě, že existuje více možností jak daný problém řešit. Ale nějak nevím, jak ho použít v mém případě. Jsem rád geone, že lidi odkazuješ na dokumentaci a google, ale taková odpověď je mi s prominutím k prdu. Na google i v dokumentaci hledat umím, ale snažím se najít optimální cestu k vyřešení mého problému.

Děkuji tedy hlavně D1ce za konstruktivní příspěvek...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon0
Grafoman
25. 1. 2007   #7
-
0
-

To Myshaak: to nebylo pro tebe, ale pro D1ce. PTát se samozřejmě můžeš, něříkám že ne.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon. volume doprava.
25. 1. 2007   #8
-
0
-

To Geon: promiň, nějak mi to uletělo, nemám dneska dobrý den :/

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jakub0
Super člen
25. 1. 2007   #9
-
0
-

Mrkněte se prosím na následující kód:



import sys
import time

if sys.platform == "win32":
default_timer = time.clock
else:
default_timer = time.time
tt = default_timer()
tt = default_timer() - tt

print tt
#tam je zahrnuto pocet minimalnich ticku
print (5.0 * (10.0**(-7)))*4
print default_timer() - default_timer()

import timeit

t = timeit.Timer("default_timer() - default_timer()")

print t.timeit(1)

Myslel jsem si, že všechno v pohodě stihnu a změřím, ale vono prd! Můj procesor Intel Cleron 1.8Ghz. Možná je to tím, že mi na kompu běží minimálně 20 nesystémových služeb. Avšak co mě zaráží je že 1.8Ghz >> 2Mhz, že by Python sežral tolik výkonu? V php je výkon o jeden řád nizší, v céčku potažmo C++ je výkon přibližně totožný s Pythonem, díky implementaci měření založené na tatáž principu(měření v c sežralo 6 ticků).

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Věřím, že můžete v životě získat všechno, co budete chtít, když budete pomáhat druhým lidem, aby dostali to, co si přejí oni. - Zig Ziglar TOPlist
26. 1. 2007   #10
-
0
-

To D1ce:zkusil jsem

ts = default_timer()

for i in xrange(2000000):
xx=i
te = default_timer()
print "rozdil", te - ts

s výsledkem: 0.667001532318

tzn., že v Python v pohodě zvládá smyčku o 2 milionech průbězích s jednoduchou operací sčítání za 0,7 vteřiny, což je slušné, v emulaci mi stačí čtvrtinový výkon, vzhledem k trvání instrukcí... A to je v čase započteno i samotné generování pole xrange

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jakub0
Super člen
26. 1. 2007   #11
-
0
-

Jestli se se 1tick rovná 1Hz, pořád mi tam něco nehraje. Ani nevím kolik ticků sežere jeden průchod polem, ale vypadá to na slušné číslo. Už rozumíš co mi nehraje?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Věřím, že můžete v životě získat všechno, co budete chtít, když budete pomáhat druhým lidem, aby dostali to, co si přejí oni. - Zig Ziglar TOPlist
26. 1. 2007   #12
-
0
-

To D1ce: Abych pravdu řekl, netuším, kde co nehraje. Stačí si před instrukcí pčečíst čas a spočítat si, kdy má proběhnouit další a pak si prostě na ten pravý okamžik počkat. Nepotřebuju tudíž znát vůbec žádné časy, co mi která procedura sežere...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jakub0
Super člen
27. 1. 2007   #13
-
0
-

Asi nejlepší bude emulovat ten stroj přímo, tedy i hw né jen instrukce. Tak jako to dělá např. vmware, virtual PC, Dos bos apod.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Věřím, že můžete v životě získat všechno, co budete chtít, když budete pomáhat druhým lidem, aby dostali to, co si přejí oni. - Zig Ziglar TOPlist
27. 1. 2007   #14
-
0
-

To D1ce:
To je samozřejmě pravda a počítám s tím, jde o obsluhu portů a řešení přerušení 50Hz, jenže i to je lepší řešit počítáním délky instrukcí. Díky tomu totiž nemůže dojít k rozhození synchronizace v případě, že PC nebude z nějakého důvodu stíhat.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jakub0
Super člen
27. 1. 2007   #15
-
0
-

Myshaak píše:#
# To D1ce:#
#T jenže i to je lepší řešit počítáním délky instrukcí.


Když myslíš, ale jak dlouho tedy trvá instrukce, která sežere 4 ticky? Ať už se někam pohneme. Jestli je to tak, jak jsem spočítal já, výkonné PC má přibližně stejný čas! Možná i delší!

Díky tomu totiž nemůže dojít k rozhození synchronizace v případě, že PC nebude z nějakého důvodu stíhat.


Když PC nebude stíhat, tak se tomu nevyhneš ani kdybys dělal nevím co. Samozřejmě je plná emulace asi náročnější na výkon, ale to bude IMHO jen pár procent.

Jinak pokud máš know-how jak to dokonale naemulovat, tak proč se do toho nepustit?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Věřím, že můžete v životě získat všechno, co budete chtít, když budete pomáhat druhým lidem, aby dostali to, co si přejí oni. - Zig Ziglar TOPlist
2. 2. 2007   #16
-
0
-

Když PC nebude stíhat, tak se tomu nevyhneš ani kdybys dělal nevím co.


To je přece jasné :) Já jsem mluvil o synchronizaci procesor vs. přerušení (zde konkrétně 50Hz.) Pokud totiž vím, která instrukce jak dlouho trvá, vím přesně kdy vyvolat přerušení nazávisle na tom, jak dlouho bude emulace trvat.

V tuto chvíli mám hotovo cca 70% emulace procesoru. Jde to pomalu, protože za a) nemám na to tolik času a za b) občas je problém zjistit přesné chování té které instrukce (teď jsem k tomu účelu sehnal simulátor procesoru 8080 na úrovni jednotlivých mikroinstrukcí a stavů hradel, takže mi to práci trochu ulehčilo)... Až budu mít hotovou první kompletní verzi, určitě se s ní pochlubím :)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jakub0
Super člen
3. 2. 2007   #17
-
0
-

To Myshaak: Jak tedy řešíš, aby instrukce tikaly tak jak dle reálu?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Věřím, že můžete v životě získat všechno, co budete chtít, když budete pomáhat druhým lidem, aby dostali to, co si přejí oni. - Zig Ziglar TOPlist
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 4 hosté

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý