Metaprogramování – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Metaprogramování – Pascal – Fórum – Programujte.comMetaprogramování – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené — příspěvek s řešením.
Jacobson0
Newbie
20. 6. 2014   #1
-
0
-

Mám následující problém: Chci napsat program, který pro uživatelem "rozumně" zvolená čísla k, n vypíše všechny k-prvkové kombinace z n prvků. Bylo by to velmi jednoduché, kdybych měl k dispozici jazyk, ve kterém by šlo napsat program, jenž by si pro zvolené k vždy sám "doprogramoval" k do sebe vnořených cyklů (1. do 2., 2. do 3., ..., k-1. do  k-tého.); stačilo by dát programu rekurentní návod, jak to v závislosti na uživatelem zvolených číslech k, n udělat. Že něco takového jde, už vím. Uvítám nicméně praktickou radu, kudy se při řešení problému vydat.

Poznámka: Zatím umím programovat jen v Pascalu. V něm jsem již napsal programy, které pro uživatelem zvolené n vypíší všechny 1-, 2- a 3-prvkové kombinace z n prvků.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Kit+15
Guru
20. 6. 2014   #2
-
0
-

#1 Jacobson
Použij standardní rekurzi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.229.242.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
RomanZ
~ Anonymní uživatel
272 příspěvků
20. 6. 2014   #3
-
0
-

Přesně tak, to co potřebuješ, se jmenuje rekurze.

Rekurze znamená, že metoda (funkce) ve svém těle volá sebe samu.

Často se jako příklad uvádí výpočet faktoriálu. Zavoláš funkci pro výpočet faktoriálu z čísla x a uvnitř té funkce je napsáno x * faktoriál z čísla (x-1).

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.105.–
peter
~ Anonymní uživatel
4005 příspěvků
20. 6. 2014   #4
-
0
-

Ok, schvalne budu proti rekurzi. Rekurze je pekna teoreticky, ale prakticky je treba ji prepsat stejne nerekurzivne, kvuli rychlost zpracovani a narokum na pamet. Rozhodne si dej tu praci ji prepsat nerekurzivne. Pocet kombinaci se da spocitat a i kdyby ne, jsou tu cykly repeat-until.
A jazyk bych ti doporucil zkusit javascript. Prijde mi na takove pokusy o malinko lepsi. Nevyzaduje nic nez textovy editor, treba notepad a webovy prohlizec. Aspon u mne ma plusko.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:847:bdd...–
Kit+15
Guru
20. 6. 2014   #5
-
0
-

#4 peter
Použití rekurze vůbec nemusí mít negativní dopad na rychlost zpracování.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.229.242.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Jacobson0
Newbie
21. 6. 2014   #6
-
0
-

#2 Kit
Děkuji za radu. Zatím mi ale nedochází, jak bych v mohl v Pascalu rekurzivně zadat funkci, která má provést k cyklů zanořených jeden do druhého, pro uživatelem zadaná čísla k, n. Mohl bys zde napsat tvar zadání takovéto funkce v tomto jazyce?

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Kit+15
Guru
21. 6. 2014   #7
-
0
-

#6 Jacobson
Napadá mě použití množiny. Funkce zavolá sebe samu a jako parametr bude mít množinu bez toho elementu, který právě zpracovává.

V Pascalu jsem už dlouho neprogramoval a nemám v úmyslu se k němu vracet. Zkus napsat své řešení a můžeme kolem toho diskutovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.174.34.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Jacobson0
Newbie
21. 6. 2014   #8
-
0
-

   

Připojen obrázek.

Připojen obrázek.

Připojen obrázek.

#7 Kit
OK, popíši tedy svoji konstrukci systému všech k-prvkových podmnožin n-prvkové množiny pro k=1, 2, 3. Pak sem pro jednotlivá k dám kódy mých prográmků, které umí prvky systému vypsat. Dál se pokusím vyložit svoji obecnou konstrukci systému všech k-prvkových podmnožin n-prvkové množiny. A nakonec uvedu kód příslušného prográmku, který ale jaksi nejede.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Jacobson0
Newbie
21. 6. 2014   #9
-
0
-

   

Program VycetKombinaci1_n;

var n,i : integer;

begin
  write('Zvol n v rozmezí od 1 do 32 767 a stiskni enter:');
  readln(n);
  if n=1 then
    begin
      writeln(1);
      write('Pro ukončení stiskni Enter.');
      readln;
    end;
  if n>1 then
    begin
      i:=1;
      writeln(i);
      repeat
        i:=i+1;
        writeln(i);
      until i=n;
      write('Pro ukončení stiskni Enter.');
      readln;
   end;
end.

#7 Kit

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Jacobson0
Newbie
21. 6. 2014   #10
-
0
-

   

Program VycetKombinaci2_n;

var n,i,j : integer;

begin
  write('Zvol n v rozmezí od 2 do 32 767 a stiskni enter:');
  readln(n);
  if n=2 then
    begin
      writeln(1,' ',2);
      write('Pro ukončení stiskni Enter.');
      readln;
    end;
  if n>2 then
    begin
      i:=1;
      j:=2; 
      writeln(i,' ',j);
      repeat
        repeat
          j:=j+1;
          writeln(i,' ',j);
        until j=n;
        i:=i+1;
        j:=i+1;
        writeln(i,' ',j);
      until j=n;
      write('Pro ukončení stiskni Enter.');
      readln;
    end;
end.

#7 Kit

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Jacobson0
Newbie
21. 6. 2014   #11
-
0
-

   

Program VycetKombinaci3_n;

var n,i,j,k : integer;

begin
  write('Zvol n v rozmezí od 3 do 32 767 a stiskni enter:');
  readln(n);
  if n=3 then
    begin
      writeln(1,' ',2,' ',3);
      write('Pro ukončení stiskni Enter.');
      readln;
    end;
  if n>3 then
    begin
      i:=1;
      j:=2;
      k:=3; 
      writeln(i,' ',j,' ',k);
      repeat
        repeat
          repeat
            k:=k+1;
            writeln(i,' ',j,' ',k);
          until k=n;
          j:=j+1;
          k:=j+1;
          writeln(i,' ',j,' ',k);
        until k=n;
        i:=i+1;
        j:=i+1;
        k:=j+1;
        writeln(i,' ',j,' ',k);
      until k=n;
      write('Pro ukončení stiskni Enter.');
      readln;
    end;
end.

#7 Kit

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Jacobson0
Newbie
22. 6. 2014   #12
-
0
-

#7 Kit

Poslední dva body už neumím napsat. Teoreticky dovedu napsat program pro libovolné k z množiny {1, 2, ...}, odpovídající na vstup n, dovedu vlastně i napsat program, který by odpovídal na vstup k, n, nic z obojího však pro mě není prakticky proveditelné, mají-li moje programy fungovat i pro vysoké hodnoty k. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Jacobson0
Newbie
22. 6. 2014   #13
-
0
-

#7 Kit
Oprava: Předposlední bod bych uměl napsat, ale nechce se mi s tím ztrácet čas. A k psaní posledního bodu mi chybí jakákoli motivace, neboť vidím, že kód mám celý špatně.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Jacobson0
Newbie
24. 6. 2014   #14
-
0
-

   

Program VycetKombinaci_k_n;

var
  n,k,i: integer;
  P: array[1..32766] of integer;

function F(x: integer): integer;
  begin
    P[k-x]:=P[k-x]+1;
    F:=P[k-x]
  end;

function G(x: integer): integer;
  begin
    for i:=k-x+1 to k do P[i]:=P[i-1]+1;
    G:=P[i]
  end;

procedure R;
  begin
    for i:=1 to k-1 do write(P[i],' ');
    writeln(P[k])
  end;

procedure S(x,n: integer);
  begin
    if x=2 then
      begin
        repeat
          repeat
            F(0);
            R;
          until P[x]=n;
          F(1);
          G(1);
          R;
        until P[x]=n;
      end;
    if x>2 then
      begin
        repeat
          S(x-1,n);
          F(x-1);
          G(x-1);
          R;
        until P[x]=n
      end
  end;

begin
  writeln('Zvol n v rozmezí od 3 do 32 767 a stiskni Enter.');
  readln(n);
  writeln('Zvol k v rozmezí od 2 do n-1 a stiskni Enter.');
  readln(k);
  begin
    for i:=1 to k do P[i]:=i;
    for i:=1 to k-1 do write(P[i],' ');
    writeln(P[k]);
    S(k,n);
    writeln('Pro ukončení stiskni Enter.');
    readln
  end
end.

Tak jsem si dal tu práci a pokusil se přece jen program obsahující rekurentně deklarovanou proceduru provádějící k do sebe zanořených cyklů napsat. I když mi to pořád nejede, myslím, že jsem se již podstatně přiblížil k řešení. Část procedury pro první IF je funkční, část pro druhé zatím nikoli. Program se zanoří až do nejnižšího cyklu a provádí jej tak dlouho, dokud nenaplní kapacitu proměnné P[k]; omezující podmínku "until P[k]=n" ignoruje. Pokud někdo bude vědět, kde je chyba, uvítám, když to sem napíše.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Mircosoft+1
Věrný člen
24. 6. 2014   #15
-
0
-

#14 Jacobson
Nechce se mi luštit kód, kde má všechno jednopísmenný název a nevím předem, k čemu to je. Takže to vezmu obecně:

0) Nulaprvkové kombinace nemají smysl, nedělej nic.

1) Jednoprvkové kombinace z n čísel: prostě vypiš čísla od 1 do n.

2) Dvouprvkové kombinace z n čísel: vezmi číslo 1 a vypiš čísla od 2 do n, pak vezmi 2 a vypiš od 3 do n atd.

3) Obecné k-prvkové kombinace z n čísel: vezmi číslo 1 a proveď celý výpis pro k-1 prvků od 2 do n. Pak vezmi 2 a proveď to zase pro k-1 od 3 do n atd., zastav se k prvků před n.

S rekurzí to bude celkem jednoduché:

procedure vypis(pocet,zacatek,konec:integer);
var i:integer;
Begin
if pocet>=1 {pro mene nez jednoprvkove kombinace nedelej nic}
  then for i:=zacatek to konec-pocet+1 do
        begin
        write(i,' '); {vypis prvni cislo a oddelovaci mezeru...}
        vypis(pocet-1,i+1,konec); {...a k nemu pripis vsechny kombinace o k-1 prvcich}
        end;
End;

V hlavním programu si necháš zadat k a n a pak už jenom zavoláš vypis(k,1,n) a je vystaráno. Určitě nebudeš potřebovat žádná pole ani množiny.

V tom mém kódu je ovšem háček: vypsané kombinace nejsou nijak vizuálně oddělené, čísla se sypou na obrazovku jedno za druhým. Zalomení řádku po každé kombinaci už nechám na tobě, ať z té školy taky něco máš :-). Úplně triviální to není, budeš muset výpisu přidat jeden parametr, který se má vypisovat před tím zbytkem, ale půjde to.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.20.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Jacobson0
Newbie
25. 6. 2014   #16
-
0
-

   

Program VycetKombinaci_k_n;

var
  n,k,i: integer;
  P: array[1..32766] of integer;

function F(x: integer): integer;
  begin
    P[k-x]:=P[k-x]+1;
    F:=P[k-x]
  end;

function G(x: integer): integer;
  begin
    for i:=k-x+1 to k do P[i]:=P[i-1]+1;
    G:=P[i]
  end;

procedure R;
  begin
    for i:=1 to k-1 do write(P[i],' ');
    writeln(P[k])
  end;

procedure S(x:integer);
  begin
    if x=2 then
      begin
        repeat
          repeat
            F(0);
            R;
          until P[k]=n;
          F(1);
          G(1);
          R;
        until P[k]=n;
      end;
    if x>2 then
      begin
        repeat
          S(x-1);
          F(k-1);
          G(k-1);
          R;
        until P[k]=n
      end
  end;

begin
  writeln('Zvol n v rozmeí od 3 do 32 767 a stiskni Enter.');
  readln(n);
  writeln('Zvol k v rozmezí od 2 do n-1 a stiskni Enter.');
  readln(k);
  for i:=1 to k do P[i]:=i;
  for i:=1 to k-1 do write(P[i],' ');
  writeln(P[k]);
  i:=k;
  S(i);
  writeln('Pro ukončení stiskni Enter.');
  readln
end.

Hotovo. Přikládám kód programu po odladění.

Vzkaz pro uživatele Kit a RomanZ: Díky, měli jste pravdu, stačilo použít standardní rekurzi.

Vzkaz pro uživatele Microsoft: Myšlenku máš v zásadě dobrou, ale Tvůj program k-prvkové podmnožiny n prvkové množiny nesype. Chyba Tvého řešení je podle mě již na úrovni algoritmu. A jedna malá poznámka: 0-prvkové kombinace mají smysl. Každá množina obsahuje právě jednu: { }.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Jacobson0
Newbie
25. 6. 2014   #17
-
0
-

Beru zpět vzkaz pro uživatele Microsoft, kromě závěrečné poznámky. Program kombinace vypisuje. Pokusím se jej odladit a pokud uspěji, dám sem zdrojový kód.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Jacobson0
Newbie
25. 6. 2014   #18
-
0
-

#15 Mircosoft
Tvůj kód je velmi úsporný, asi to máš dobře promyšlené, ale nenapadá mě, jaký parametr mám do procedury vypis přidat, abych mohl program odladit. Budu Ti vděčný, pokud trochu víc napovíš.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Jacobson0
Newbie
25. 6. 2014   #19
-
0
-

#16 Jacobson
Konec radosti. Část procedury S pro druhé IF je funkční, zvolím-li k=3, jinak ne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Mircosoft+1
Věrný člen
25. 6. 2014   #20
-
0
-

Hm, mám to tak úsporné, že to nefunguje :-].
V tom cyklu musí být místo write a dalšího volání vypisu podmínka: if pocet=1 then writeln else vypis, jinak to píše kraviny (jo, opravdu writeln - ten if zajišťuje, že se bude psát až celá kombinace a ne mezihodnoty odpředtím).

V tom dalším parametru musí být seznam všech čísel z předchozích úrovní zanoření, který se při pocet=1 vypíše před to jedno nové číslo. Dá se udělat třeba stringem, který je při prvním volání vypisu prázdný a při každé rekurzi se k němu zprava připojí aktuální hodnota i (převedená na text) a nějaký oddělovací znak. Tentokrát jsem si to opravdu odzkoušel a funguje to :-).
Pro větší čísla budou problémy s přetečením zásobníku, ale pro začátek to postačí. Ideální by samozřejmě bylo napsat to bez rekurze.

Zasláno z mobilního telefonu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.26.182.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Jacobson
~ Anonymní uživatel
20 příspěvků
26. 6. 2014   #21
-
0
-

#20 Mircosoft
Víš co, udělal bys nejlíp, kdybys sem dal funkční zdrojový kód. Nechce se mi luštit Tvoje nápovědy. A krom toho mi nejde o získání kódu jakéhokoli funkčního programu, ale o odladění toho mého mého.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Mircosoft+1
Věrný člen
27. 6. 2014   #22
-
0
-

OK, žádný problém, přestanu napovídat :-).
Celý funkční kód ti nedám, to bys to měl moc jednoduché a koneckonců moje známka to nebude. Takže pojďme na to ladění.

Na začátku si necháš zadat n a k, to je určitě v pořádku. Potom vyplníš pole P čísly od 1 do k. Tady už jsem se ztratil. Nemělo by to být spíš do n? Fakt nevím, potřeboval bych vědět, jak je to myšleno.
Procedura S se volá rekurzivně až při k>2, což mi připadá divné - na jednoduchý cyklus se kombinace redukují až při k=1, při 2 a víc už je rekurze potřeba.
Funkce F zvětšuje o 1 jedno číslo někde u konce pole, funkce G čísla nějak přesouvá a zvětšuje. Jak to má fungovat netuším, kombinace v tom prostě nevidím. Možná jenom špatně koukám, zkus mě nějak nakopnout. Návratové hodnoty těch dvou funkcí jsou každopádně zbytečné, protože se nikde nevyužívají.
Procedura R je výpis pole, to mi došlo. Ovšem zase jenom do k. Že by v tom poli měla být po skončení všech funkcí ta hledaná kombinace?

Zasláno z mobilního telefonu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.26.182.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Jacobson0
Newbie
27. 6. 2014   #23
-
0
-

#22 Mircosoft
Tak už to mám - tentokrát již doopravdy - odladěné. Jak budu mít čas, dotáhnu zdrojový kód tak, aby program vypisoval kombinace pro libovolnou "rozumně" zvolenou dvojici (n, k), kde k, n jsou celá nezáporná čísla splňující nerovnost k <nebo= n, a zdrojový kód zde vystavím. Podotýkám, že jsem při konečném odlaďování užil tvůj poslední příspěvek jako zdroj námětů. Co přesně bylo potřeba udělat, nevím, jisté však je, že to už funguje. Budu-li mít čas, doplním ke kódu i vysvětlení, jak že to ten program vlastně ty kombinace vytváří a vypisuje.

Jinak jsem studentem práv, nikoli informatiky nebo něčeho podobného, takže známka z toho nebude.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Řešení
Jacobson0
Newbie
28. 6. 2014   #24
-
0
-
Vyřešeno Nejlepší odpověď

   

Program VycetKombinaci_k_n;

var
  n,k,i: integer;
  P: array[1..32767] of integer;
  konec: string;

function F(x: integer): integer;
  begin
    P[k-x]:=P[k-x]+1;
    F:=P[k-x];
  end;

function G(x: integer): integer;
  var i: integer;
  begin
    for i:=k-x+1 to k do P[i]:=P[i-1]+1;
    G:=P[i];
  end;

procedure R;
  var i: integer;
  begin
    for i:=1 to k-1 do write(P[i],' ');
    writeln(P[k]);
  end;

procedure S(x: integer);
  begin
    if x=0 then
      begin
        repeat
          F(x);
          R;
        until P[k]=n;
      end;
    if x>0 then
      begin
        repeat
          S(x-1);
          F(x);
          G(x);
          R;
        until P[k]=n;
      end;
  end;

begin
  repeat
    writeln('Zvol n v rozmezí od 0 do 32 767 a stiskni Enter.');
    readln(n);
    writeln('Zvol k v rozmezí od 0 do n a stiskni Enter.');
    readln(k);
    if k=0 then writeln('{}');
    if (k>0) and (n=k) then
      begin
        for i:=1 to k do P[i]:=i;
        R;
      end;
    if (k>0) and (n>k) then
      begin
        for i:=1 to k do P[i]:=i;
        R;
        S(k-1);
      end;
    writeln('Chceš-li pokračovat, stiskni Enter, v opačném případě 
      napiš "konec" a stiskni Enter.');
    readln(konec)
  until konec='konec'
end.


Tak tady to je. V kódu byly dvě banální chyby. Jedna šla odstranit i bez znalosti algoritmu konstrukce všech k-prvkových kombinací z n prvků, na němž je program založen. Tento algoritmus, totiž algoritmus konstrukce všech k-prvkových kombinací z n prvků x1, ... , xn, spočívá pro n > k v postupném převedení variace (x1, ... , xk) na variaci (x(n - k + 1), ... , xn). V tomto převedení lze rozlišit n nad k kroků; v každém z nich vznikne jedna k-prvková variace z daných n prvků taková, že její členy jsou uspořádány podle velikosti zleva doprava od nejmenšího po největší. Protože mezi množinou všech takovýchto variací a množinou všech k-prvkových kombinací sestrojitelných z daných n prvků existuje bijekce, která každé variaci V přiřazuje množinu M(V) všech jejích prvků, |M| = k, a obráceně každé k-prvkové podmnožině M množiny {1, ... , n} variaci V(M) tvořenou jejími prvky, lze sestrojení všech variací z daných n prvků považovat za sestrojení všech kombinací z nich. Mohu přiložit i zápisy algoritmu pro konkrétní dvojice (n, k), ale uvítal bych, kdybys sem nejdřív dal svůj kód po opravě.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Jacobson0
Newbie
28. 6. 2014   #25
-
0
-

#22 Mircosoft

Právě jsem vystavil zdrojový kód odladěného a "dotaženého" programu. V komentáři hovořím k Tobě, nedopatřením jsem ale příspěvek Tobě neadresoval (tj. nevložil jsem jej jako odpověď na Tvůj poslední příspěvek).

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Jacobson0
Newbie
28. 6. 2014   #26
-
0
-

#24 Jacobson
Malá oprava: Místo |M| patří |M(V)|.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Kit+15
Guru
28. 6. 2014   #27
-
0
-

#26 Jacobson
Místo psaní dodatků můžeš určitou dobu po zveřejnění svůj příspěvek sám editovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.174.34.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Jacobson0
Newbie
28. 6. 2014   #28
-
0
-

#27 Kit
Dík za upozornění.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.123.–
Mircosoft+1
Věrný člen
28. 6. 2014   #29
-
0
-

->Jacobson: jsem rád, že ti to funguje, a díky za vysvětlení. Algoritmus hledání variací už mi popisovat nemusíš - sice mě docela zajímá, ale už to nedělám pro tebe, tak můžu beze spěchu bádat :-).

Program vystavím jako obvykle na svojí stránce v oddělení školních příkladů, v rámci příští aktualizace.

Zasláno z mobilního telefonu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:4c28:4000:721:185:26...–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Jacobson0
Newbie
15. 7. 2014   #30
-
0
-

#24 Jacobson
K popisku svého příspěvku s řešením problému dodávám, že moje oprava z 28. 6. jej zdaleka nedala do pořádku, kód je nicméně funkční. Kdokoli by měl k popisku dotazy, nechť je sem napíše. Rád odpovím.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.155.–
Mircosoft+1
Věrný člen
25. 12. 2014   #31
-
0
-

Tak tady je moje řešení (trochu pozdě, ale přece):
mircosoft.mzf.cz/download/kombinace.zip
Oproti tvému je jednodušší, ale zase má o dost větší spotřebu paměti (string v parametru rekurzivně volané procedury). Výsledky máme oba stejné a zdá se, že správné.

Zasláno z mobilního telefonu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 141.0.8.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý