Jsem student 4. ročníku IT a tak nějak jsem vyzkoušel už pár jazyků a to co tu píšu je jednak můj názor, druhak si chci popovídat a zeptat se zkušenějších.
Co si myslíte o současné pozici Javy a její budoucnosti?
Dost se tlačí do popředí C# a .NET celkově. Mí spolužáci i já jsme měli na škole Javu i C# a oblibu sí získal C#. Co se Javy týče, je to moje oblíbená platforma, ikdyž .NET je propracovaný řekl bych lépe a programování je komfortnější. Co ale .NET nebude podle mě nikdy pořádně zahrnovat, je multiplatformní nasazení. ALE! Vzhledem k tomu, že Microsoft se docela dobře probil s Win Phone do mobilních technologií a předpokládám, že s postupem času začne válcovat Android a vzhledem k tomu, že nějáký ten pátek už nejsou Java aplikace pro mobily aktuální (a pochybuju, že se to do budoucna už zlepší), předpokládal bych ještě větší rozmach .NETu na úkor Javy. Navíc, ani u Androidu už pokud vím není předinstalován JVM.
Teď další věc a to je ona multiplatformnost Javy. Vim, že ještě před pár lety jsem u pár elektronických zařízení viděl soft. který byl napsán v Javě. Jenomže: dneska už hardware pokročil a na různých elektronických zařízeních není důvod pro to, aby tam neběžel třeba normálně Linux, či RT Linux. V tom případě moc nechápu význam toho, proč by se pro takovéto zařízení měla psát řídící aplikace v Javě namísto třeba v C/C++. Co se desktopových aplikací týče, ty, které by měly být spustitelné na Winech i na Linuxu, mohou být klidně napsány v C++ za použití třeba Qt++.
Celkově si Javu umím představit spíše pro psaní minoritně zaměřených aplikací, jako jsou různé utility, u kterých se očekává spustitelnost na různých platformách; jako třeba různé pomůcky pro výuku, vykreslování grafů, různé specializované kalkulačky, atd.
Prostě závěrem, příjde mi, že Java se postupně stává spíše minoritní vývojovou platformou.
Váš názor? :-)