LCD 4bit, Arduino, Shift register – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

LCD 4bit, Arduino, Shift register – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comLCD 4bit, Arduino, Shift register – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Dynko
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
15. 7. 2014   #1
-
0
-

Ahoj,

rozchodil jsem si LCD s radicem 7066 s Arduinem pres 8bit shiftregister. Nicmene v jedne chvili inicializace (v kodu asi tri odstavce ke konci, okomentovane otazniky) musim dat cekani ~1000us, aby se mi displej zapnul. Vse ostatni slape bez zpozdeni, zkousel jsem i vysoke hodnoty cekani pri trojitem initu, abych overil, zda se mi displej inicializuje spravne, ale vysledek je stejny. Co to muze znamenat?

void init4bit()
{
  //first init
  delay(50);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 67);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 3);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);

  //second init
  delay(5);  
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 67);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 3);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  
  //third init
  delay(1);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 67);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 3);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);

  //set 4bit mode
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 66);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 2);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);

  //set 4bit mode, set 2line display
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 66);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 2);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);

  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 72);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 8);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);

  //clear display
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 64);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 0);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 65);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 1);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  
  //display off
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 64);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 0);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);

  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 72);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 8);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);

  //display on
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 64);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  delayMicroseconds(900);                    //???????????????????
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 0);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 76);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 12);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);

  //entry mode set
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 64);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 0);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);

  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 70);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 6);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);

  //write "D"
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 128+64+4);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 128+4);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
 
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 128+64+4);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
  digitalWrite(latchPin, LOW);
  shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, 128+4);
  digitalWrite(latchPin, HIGH);
}
Nahlásit jako SPAM
IP: 94.230.150.–
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
15. 7. 2014   #2
-
0
-

muzes se tema latch pulzama dostat uplne mimo specku.. vetsinou je presne definovana minimalni delka pulzu a kdyz bude treba pri 20MHz 50ns, tak uz to muze byt trochu malo

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.95.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
KIIV+42
God of flame
15. 7. 2014   #3
-
0
-

no koukam na datasheet a minimalni sirka pulzu je na E 150ns coz odpovida taktu neco pres 6MHz maximum..

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.95.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Dynko
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
16. 7. 2014   #4
-
0
-

Diky za rychlou reakci, chapu.

Nicmene se deje to, ze to zpozdeni nemuzu snizit pod 900ms, aby to fungovalo...preci uz delka 100us pro E je temer tisicinasobne vetsi, nez udava datasheet. Navic se mi to deje jen v tomhle konkretnim pripade, cely zbytek kodu (v podstate identicky) se chova spravne. Po pohledani googlu jsem navic zjistil, ze na Arduinu dve po sobe nasledujici volani digitalWrite trvaji ca 2,5us, coz je taky oproti 150ns nesmirne dlouho. Nemyslim si teda, ze by to byla chyba casovani pulzu E.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.232.82.–
KIIV+42
God of flame
16. 7. 2014   #5
-
0
-

#4 Dynko
jo vidis, mas pravdu ze na arduinu je to blbnuti s pinama priserne pomaly

kazdopadne na posilani prikazu/dat bych si udelal klidne funkce.. a pokud vim, tak vic problemu bylo spis s casovanim po odeslani commandu ne uprostred

mozna bych zkusil primo nejakou libku pro arduino a pripojit display primo (bez toho posuvnyho registru) a pokud to bude fungovat dobre, tak pak teprve resit vlastni kod (taky bez toho shift registru, az pak s nim)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

Podobná vlákna

Register box — založil Xmanik

Arduino — založil honza125

Arduino — založil crash969

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý