Chci si založit vlastní os. – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Chci si založit vlastní os. – C / C++ – Fórum – Programujte.comChci si založit vlastní os. – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

kukba1590
Duch
30. 7. 2014   #1
-
0
-

chtěl bych si založit vlastní os, a potřebné znalosti mám. Avšak nastal menší problém, všechny již existující kernely které jsem našel (např. Linux)jsou moc složité na pochopení, než abych na nich stavil.Chtěl jsem si napsat vlastní (velmi, velmi jednoduchý) kernel, který by měl vlastnosti ´+- msDOS, ale za 3 dny jsem nenašel kloudný návod. Prosím poraďte.

Ps: vyznám se ve windows i Ubuntu (používám verzi 14,4) ovládám jazyky: C, Python a C#.(+ základy assembleru, php a WB)

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.17.4.–
/*Nemůže existovat nejlepší programovací jazyk. Müže existovat pouze nejhorší. */
p3can
~ Anonymní uživatel
312 příspěvků
30. 7. 2014   #2
-
0
-

no tak to pro tebe mam presne to co potrebujes. os zalozeny na C#   

http://cosmos.codeplex.com/

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.92.213.–
nobody
~ Anonymní uživatel
22 příspěvků
31. 7. 2014   #3
-
0
-

Cao,

nemyslim si, ze existuje "kloudny navod". Nicmene http://wiki.osdev.org je pravdepodobne nejlepsi zdroj informaci (navstiv forum/irc pro konkretni dotazy).

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a02:598:7001:101:f21f:af...–
NotBeginner
~ Anonymní uživatel
185 příspěvků
31. 7. 2014   #4
-
+2
-
Zajímavé

  Nic ve zlém, fakt mi to nedá ale musím si rýpnout. Zkoušel jsi napsat mail Billovi o tutorial?

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.112.161.–
StihacCZ0
Newbie
17. 8. 2014   #5
-
0
-

#2 p3can
Cosmos vypadá zajímavě

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.181.220.–
Od malička dělám v Game Makeru a od 13ti let píšu GML kód. V GM8 tvořím hry pro Windows a v GM Studio pro Android. Věnuji se HTML, CSS, Java Scriptu a knihovně jQuery a hraji se Small Basicem.
Matěj Andrle+1
Grafoman
17. 8. 2014   #6
-
0
-

#1 kukba159
Napsal jsem 6 různých OS (či spíše 4 kernely a 2 OS) - specifikujete-li cíl vašeho OS (o obecný se opravdu nemá smysl snažit), rád Vám ukáži jak jej napsat v jakémkoliv jazyce. (Od strojového kódu, ASM,... po LISP, SQL, PHP,...)

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.190.–
p3can
~ Anonymní uživatel
312 příspěvků
17. 8. 2014   #7
-
0
-

#6 Matěj Andrle
ok prosim kdyby si nam mohl dat ukazku toho OS v SQL a PHP   

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.92.213.–
Matěj Andrle+1
Grafoman
17. 8. 2014   #8
-
0
-

#7 p3can
Nejde o to, zda jej mám, leč o to, že stačí napsat parser, kompilátor, interpret,... A můžete mít OS v jakémkoliv jazyce. Vždyť v tomto světě neexistují hranice.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.190.–
p3can
~ Anonymní uživatel
312 příspěvků
17. 8. 2014   #9
-
0
-

#8 Matěj Andrle
tak mohl by si sem dat odkaz nebo aspon uryvek z tech tvych 2 os co si napsal?

jo takze staci kdyz mam parser kompilator a interpreter jo   

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.92.213.–
Matěj Andrle+1
Grafoman
17. 8. 2014   #10
-
0
-

#9 p3can 

B280B442BE217CCD137343BE317CB40EB91D00ACCD10E2FBB400CD16B80000CD1910000600007E00000100000000000000466174616C204572726F7221205072
65737320616E79206B65792E2E2EE4920C02E692BB1841B8014FBF008A89D9CD10B8024FCD10FA0F01169A7C0F20C00C010F22C0B808008ED88EC08ED0EA007E
10000000000000000000FFFF00000092CF00FFFF00000098CF001F00827C00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000970200000100000055AA
A1F67D0000A36B7E0000A1FA7D0000A3737E0000C705777E0000008B0000BE6B7E0000E814070000BF637E0000B902000000E849000000A36B7E0000891D737E
0000C705777E00007C930000BE6B7E0000E8E6060000BE7C930000E812010000F4EBF3666F6E742E626D7000000000000000000000000000000000E801E603E0
5652890DEC7E0000BE088B00008B073B06740D83C604813E0A0A0A0A7435EBEF8935E47E0000893DE87E000083C60483C704498B063B0774F38B35E47E00008B
3DE87E00008B0DEC7E000085C974088B07EBBC5E5AF9C383EE048B1E83EE048B065E5AC30000000000000000000000008B3D288A00000FB705128A00008B5E08
31D2F7E30346040FB61D198A0000C1EB03F7E38B1E891C07C3891D6E7F00008915667F000031D289156A7F000089156E7F0000BE667F0000E8B3FFFFFFFF056A
7F00008B1D128A0000391D6A7F000075E7FF056E7F00008B1D6E7F00003B1D148A000075D3C300000000000000000000000089F566813E424D7401C366837D18
18740C66837D18200F84D6000000C360A348800000891D4C800000A35C800000891D6080000031D2BB040000008B450EF7F3891550800000BEF07E0000037506
8935548000008B5D12011D608000008B35548000008A06A2588000008A4601A2598000008A4602A25A80000083055480000003BE58800000E8F3FEFFFFFF055C
8000008B5D0E031D48800000391D5C80000075BB8B1D48800000891D5C800000FF0D608000008B1D54800000031D50800000891D548000008B1D4C800000391D
60800000758961C30000000000000000000000000000000000000000000000000000000060A3E9800000891DED800000A3F9800000891DFD800000BEF07E0000
0375068935F18000008B5D12011DFD8000008B35F18000008B06A3F58000008305F180000004BEF5800000E840FEFFFFFF05F98000008B5D0E031DE980000039
1DF980000075CB8B1DE9800000891DF9800000FF0DFD8000008B1DED800000391DFD80000075AB61C30000000000000000000000000000000000000000000000
0066817D00424D7401C366837D1818740C66837D18200F842B010000C3608B068B5E048B4E088B560CA327820000891D2B820000A33F820000891D4382000001
1543820000890D3782000031D2BB040000008B450EF7F389152F8200008B450E29C801052F82000001052F82000001052F8200008B5E10035E10035E10A13782
000003053782000003053782000003052F8200008B4E14F7E1BEF07E000003750601C601DE8935338200008B35338200008A06A23B8200008A4601A23C820000
8A4602A23D82000083053382000003BE3B820000E817FDFFFFFF053F8200008B1D37820000031D27820000391D3F82000075B88B1D27820000891D3F820000FF
0D438200008B1D33820000031D2F820000891D338200008B1D2B820000391D43820000758661C300000000000000000000000000000000000000000000000000
00000000000000608B068B5E048B4E088B560CA32D830000891D31830000A345830000891D49830000011549830000890D3D8300008B450E29C8010535830000
0105358300000105358300000105358300008B5E10035E10035E10035E108B450E03450E03450E03450E8B4E14F7E1BEF07E000003750601C601DE8935398300
008B35398300008B06A34183000083053983000004BE41830000E811FCFFFFFF05458300008B1D3D830000031D2D830000391D4583000075C88B1D2D83000089
1D45830000FF0D498300008B1D39830000031D35830000891D398300008B1D31830000391D49830000759661C300000000000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000060B40EAC3C007404CD10EBF761C3E8EDFFFFFF50B40EB00ACD10B00DCD1058C3EB108025BA830000FEEB07800DBA8300000131
C0E4603C2A74F13CAA74E43C3674E93CB674DC3C007EE80FC8E6600FC8F605BA830000017407BEC8840000EB05BE2684000001C601C6668B06C3006031C9BB0B
00000030C0E660BE0E840000E830FDFFFFE897FFFFFF3C0D74322C1FF7E3A31E840000BE0E840000E814FDFFFF011D0E84000089151E840000E803FDFFFFA31E
8400008807474183F97C7CC561C300000000000000000B00000016000000000000000000000000001B002B00C49BC5A1C48DC599C5BEC3BDC3A1C3ADC3A93D00
000008000900710077006500720074007A00750069006F007000C3BA29000D0000006100730064006600670068006A006B006C00C5AFC2A73B00000001007900
78006300760062006E006D002C002E002D00000000000000200000000000000000000000000000000000000000000000510057004500DAFF54005A00DBFF4900
D9FF50000000D8FF000000001B003100320033003400350036003700380039003000000008000900510057004500520054005A00550049004F0050002F002800
0D0000004100530044004600470048004A004B004C0022002100C2B000000100590058004300560042004E004D003F003A005F000000000000002000608B2E03
6E048B5E088B7E0C668B561285DB7805ECA888740DE85C02000085DB790431DBEB3D668B561083C61401E801D83DFFFFFF0F7F0CC7058E8500000F000000EB0A
C7058E8500004F00000031C053E8000000005B720A2B1D7486000085DB75EB61C381EBFF0000007807BB00010000EB06B0FF00D889C3891D7486000080CA02EE
89E988C8FEC2EE88E8FEC2EE0FC988E8FEC2EE88C80A06FEC2EEFEC2B020EEEB5780D40089E90FC9B8FFFF000029C3780489C3EB0401D889C3891D7486000031
C080CA0288F8EE88C8FEC2EEFEC288E0EEFEC2B000EE80EA0388D8EE6689E8FEC2EE88E0FEC2EE88E8FEC2EE8A06FEC22450EEFEC2B024EEB904000000ECA880
7504A808750C497FEFECA88075FBA821752080EA0766B90001F3666D80CA07ECECECEC45664B6685DB75DE80EA07A8217401F9C300000000608B2E036E048B5E
08668B561285DB7805ECA888740DE82301000085DB790431DBEB42668B561089F78B770C83C71401E801D83DFFFFFF0F7F0CC705CC8600000F000000EB0AC705
CC8600004F00000031C053E8000000005B720A2B1DB287000085DB75EB61C381EBFF0000007807BB00010000EB06B0FF00D889C3891DB287000080CA02EE89E9
88C8FEC2EE88E8FEC2EE0FC988E8FEC2EE88C80A07FEC2EEFEC2B030EEEB5780D40089E90FC9B8FFFF000029C3780489C3EB0401D889C3891DB287000031C080
CA0288F8EE88C8FEC2EEFEC288E0EEFEC2B000EE80EA0388D8EE6689E8FEC2EE88E0FEC2EE88E8FEC2EE8A07FEC22450EEFEC2B034EEB904000000ECA8807504
A808750C497FEFECA88075FBA821752080EA0766B90001F3666F80CA07ECECECEC45664B6685DB75DE80EA07A8217401F9C30000000050B004EE31C0EEECECEC
ECEC24C0A88074F958C360B30A66BF0A88C6050788000000C6050888000000C6050988000000C6050A88000000B400F6F380C430678825664F3C0075F06166BF
0788E9DA00000000000000006066BB0A0066BF6388C6055E88000000C6055F88000000C6056088000000C6056188000000C6056288000000C605638800000066
BA000066F7F380C230678815664F6683F80075EB6166BF5E88E9830000000000000000000060BB0A00000066BFDF88C605D588000000C605D688000000C605D7
88000000C605D888000000C605D988000000C605DA88000000C605DB88000000C605DC88000000C605DD88000000C605DE88000000C605DF88000000BA000000
00F7F380C230678815664F83F80075EC6166BFD58800000000000000000000000067803D0075046647EBF6C36657664767803D0075F8AC6788053C0074046647
EBF46689CF665FC3

Něco je z kernelu, něco jsou funkce pro BIOS - udělal jsem si nadstavbu BIOSu a sice LISP parser, aby LBA bylo již v LISPu. + VESA nadstavba - zatím jen SGC+... Jinak protože je to v LittleEndian, signatura AA55 je zapsaná jako 55AA - já jen, že tam najdete konec VBR/MBR... (jak se to vezme)

Kdyžtak ještě malá knihovnička (první část) na zprovoznění objektových souborů:

A06108080400000011001D0064030000
843307080400000011000F00005F5F676D6F6E5F73746172745F5F005F4A765F5265676973746572436C6173736573006C696272742E736F2E3100636C6F636B
5F67657472657300636C6F636B5F67657474696D65006C69626763635F732E736F2E3100707468726561645F676574737065636966696300707468726561645F
6B65795F63726561746500707468726561645F7365747370656369666963005F5F6D6F64646933005F556E77696E645F526573756D65005F5F75646976646933
005F556E77696E645F4765744C616E6775616765537065636966696344617461005F556E77696E645F4765744461746152656C42617365005F556E77696E645F
476574526567696F6E5374617274005F556E77696E645F5365744950005F5F756D6F64646933005F556E77696E645F4765744950005F556E77696E645F526169
7365457863657074696F6E005F5F646976646933005F556E77696E645F5365744752005F556E77696E645F4765745465787452656C42617365006C6962707468
726561642E736F2E3000777269746500707468726561645F73656C6600707468726561645F63726561746500707468726561645F6D75746578617474725F7365
747479706500707468726561645F6A6F696E006E616E6F736C65657000707468726561645F6D757465785F696E697400707468726561645F6B696C6C0073656D
5F696E697400707468726561645F6D757465785F756E6C6F636B005F707468726561645F636C65616E75705F706F7000707468726561645F7365747363686564
706172616D0073656D5F706F737400707468726561645F64657461636800707468726561645F6D75746578617474725F696E697400707468726561645F617474
725F736574737461636B73697A6500707468726561645F6D75746578617474725F64657374726F79005F5F6572726E6F5F6C6F636174696F6E005F7074687265
61645F636C65616E75705F7075736800707468726561645F617474725F696E697400707468726561645F617474725F7365746465746163687374617465007074
68726561645F6D757465785F6C6F636B00707468726561645F6D757465785F7472796C6F636B00707468726561645F6D757465785F64657374726F7900707468
726561645F6765747363686564706172616D0073656D5F7761697400736967616374696F6E006C6962632E736F2E36005F494F5F737464696E5F757365640073
636865645F6765745F7072696F726974795F6D696E0073696773757370656E64006D6D617036340073696766696C6C736574007265616C6C6F6300737472746F
6C640061626F7274006D656D6368720073636865645F7969656C640063616C6C6F63007374726C656E006D656D736574006D656D636D70006D656D637079006D
616C6C6F630073696764656C736574006D756E6D6170006261636B74726163655F73796D626F6C735F66640073636865645F6765745F7072696F726974795F6D
6178006261636B7472616365006D656D6D6F7665006261636B74726163655F73796D626F6C73005F5F6C6962635F73746172745F6D61696E00736E7072696E74
6600737973636F6E660066726565005F5F6378615F617465786974006C642D6C696E75782E736F2E32005F5F6C6962635F737461636B5F656E6400474C494243
5F322E3200474C4942435F322E3100474C4942435F322E312E3300474C4942435F322E30004743435F332E300000000002000300040002000200030005000500
05000600020002000600060002000200050005000200050002000200020004000400050006000700050005000500000008000500060003000500050002000300
05000800050005000200050005000800040002000300060006000500020000000200020003000A0002000200050002000800020006000A000200020003000600
0500050009000100010001002400000010000000200000001269690D00000A00AF04000000000000010001009004000010000000200000001169690D00000900
B904000000000000010003005A03000010000000400000001169690D00000800B904000010000000731F690900000700C3040000100000001069690D00000500
CF04000000000000010002004A00000010000000300000005026790B00000600D9040000100000001069690D00000400CF04000000000000010002006E010000
10000000000000001169690D00000300B9040000100000001069690D00000200CF04000000000000A431080806200000A0610808054B0000B831080807010000
BC31080807020000C031080807030000C431080807040000C831080807050000CC31080807060000D031080807070000D431080807080000D831080807090000
DC310808070A0000E0310808070B0000E4310808070C0000E8310808070D0000EC310808070E0000F0310808070F0000F431080807100000F831080807110000
FC310808071200000032080807130000043208080714000008320808071500000C32080807160000103208080717000014320808071800001832080807190000
1C320808071A000020320808071B000024320808071C000028320808071D00002C320808071E000030320808071F000034320808072000003832080807210000
3C320808072200004032080807230000443208080724000048320808072500004C32080807260000503208080727000054320808072800005832080807290000
5C320808072A000060320808072B000064320808072C000068320808072D00006C320808072E000070320808072F000074320808073000007832080807310000
7C320808073200008032080807330000843208080734000088320808073500008C320808073600009032080807370000943208080739000098320808073A0000
9C320808073B0000A0320808073C0000A4320808073D0000A8320808073E0000AC320808073F0000B032080807400000B432080807410000B832080807420000
BC32080807430000C032080807440000C432080807450000C832080807460000CC32080807470000D032080807480000D432080807490000D8320808074A0000
5383EC08E8000000005B81C34FA203008B83F8FFFFFF85C07405E81D020000E8B8090000E8B3A3020083C4085BC30000000000000000000000000000FF
Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.190.–
p3can
~ Anonymní uživatel
312 příspěvků
17. 8. 2014   #11
-
0
-

#10 Matěj Andrle
jako ja nvm ale pro me je pojem OS zhruba to co pisou na wiki

Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí. Skládá se z jádra (kernel) a pomocných systémových nástrojů. Hlavním úkolem operačního systému je zajistit uživateli možnost ovládat počítač, vytvořit pro procesy stabilní aplikační rozhraní (API) a přidělovat jim systémové zdroje. Operační systém je velmi komplexní software, jehož vývoj je mnohem složitější a náročnější, než vývoj obyčejných programů.

pokud se teda bude jednat o nejaky program ktery se nahraje na nejaky jednocip tak nevim jestli bych to tituloval vyrazem OS.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.92.213.–
Matěj Andrle+1
Grafoman
17. 8. 2014   #12
-
0
-

#11 p3can
Viděl jsi tam snad někdy LISP? Ne, toto je jednoúčelový OS - pro robotickou výrobu. Jak jsem psal - napíši OS v čemkoliv - baví mne to a dělám to každý den... (Respektive nic jiného nedělám, krom pár aktivit k udržení fyzického zdraví, kondice,...)

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.190.–
p3can
~ Anonymní uživatel
312 příspěvků
17. 8. 2014   #13
-
0
-

#12 Matěj Andrle
Me to spis zni spis jako firmware to o cem pises.

Jinak "napsani OS v cemkoli (napr. SQL, PHP)" je totalne uplne nesmyslny blabol.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.92.213.–
Matěj Andrle+1
Grafoman
17. 8. 2014   #14
-
0
-

#13 p3can
Přestaň se se mnou přít... :) Já vím co dokáži - znám instrukční sady Intel, Intel Pentium, AMD, znám parsery/tokenizery (regexové jazyky jako třeba Bison&Flex), znám alternativní jazyky (K, LOLCODE, 4FUCK, Chef, Fish,...) Programoval jsem pod COSMOS,  PintOS, FreeDOS, MonaOS,... OS v PHP možný je a nebyl by to žádný problém. Má to funkci import - tak by se daly importovat knihovny jiných jazyků. Atd. Víš co je v RAM na 0x7C00? Víš, co je na 0x0? Víš co je GDC? Víš co je CR? Víš co je R registr? LBA, víš jak do disku posílat LBA? Umíš přepnout do chráněného režimu? Víš jak v chráněném režimu pracovat s 64bit? Pokud na většinu odpovíš ne, tak nechápu, proč se přeš... :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.190.–
p3can
~ Anonymní uživatel
312 příspěvků
17. 8. 2014   #15
-
0
-

#14 Matěj Andrle
libi se mne jak si hezky odpovedel   . ne neznam jazyky a operacni systemy ktere nenajde ani google nebo je vytvoril nekdo v ramci svoji bakalarky/diplomky. a taky mas pravdu v tom ze bych se nemel hadat s clovekem co napise ze si udela OS v SQL   


Nahlásit jako SPAM
IP: 77.92.213.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 4 hosté

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý