Jak se dá dostat do MS - DOSu z běžného režimu windows XP home? – Příkazový řádek – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Jak se dá dostat do MS - DOSu z běžného režimu windows XP home? – Příkazový řádek – Fórum – Programujte.comJak se dá dostat do MS - DOSu z běžného režimu windows XP home? – Příkazový řádek – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Machta
~ Anonymní uživatel
19 příspěvků
26. 1. 2007   #1
-
0
-

Jak se dá dostat do MS - DOSu z běžného režimu windows XP home?
Prosím poraďte

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Reklama
Reklama
26. 1. 2007   #2
-
0
-

Co takhle Win+R; napsat "cmd" a enter??
"Win" myslim tu klavesu s logem Woken, ktera se, buh vi jak, propasovala na vetsinu klavesnic..

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jakub Vojáček
~ Moderátor
0
Grafoman
26. 1. 2007   #3
-
0
-

"Win" myslim tu klavesu s logem Woken, ktera se, buh vi jak, propasovala na vetsinu klavesnic..


a máš protí ní něco? dyt se hodí... :ms_0030:

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Machta
~ Anonymní uživatel
19 příspěvků
27. 1. 2007   #4
-
0
-

To je sice pěkný ale mě zajímalo, jak se dostat do prostého DOSu, né do příkazového řádku. Na internetu jsem něco četl, ale nikdo to neumi napsat srozumitelně. Četl jsem něco jako že se musí počítač restartovat v režimu MS-DOS, ale to nějak nefunguje.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Honza0
Stálý člen
27. 1. 2007   #5
-
0
-

Machta píše:#
# To je sice pěkný ale mě zajímalo, jak se dostat do prostého DOSu, né do příkazového řádku. Na internetu jsem něco četl, ale nikdo to neumi napsat srozumitelně. Četl jsem něco jako že se musí počítač restartovat v režimu MS-DOS, ale to nějak nefunguje.



já mám takový dojem, že WindowsXP už DOS vůbec nepodporují (naposled byl v 98, myslim) a ta příkazová řádka je jen taková nepovedená emulace. Ale na instalačním cd je taky nějaká konzola, asi pro záchranu systému (!?!)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
-- ian
DeaLer+2
Hero
27. 1. 2007   #6
-
0
-

Na DOSu stály tuším ještě NT, ale v XP už se do něj nedostaneš. Jediný, co můžeš udělat je restartovat PC do stavu nouze s prací v systému MS-DOS, ale je to totéž, jak ospustit CMD.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
olgo0
Věrný člen
27. 1. 2007   #7
-
0
-

To ian: mas este moznost stahnut start-up disketu z internetu a nabootovat sa do dos-u da sa to ale dos je stavany na fat a novse okna (nt a visie) pouzivaju uplne ini suborovi sistem (ntfs) takze nebudes moct pracovat s pevnim diskom. neni to teda k nicomu. a dalsa moznost je poohliadnut sa po nejakom "neo-dose" kt si s ntfs poradi (neco ako freedos aj ked som si neni isty ci to dokaze)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
"Boze, dopraj mi, prosim ta, petdesiat rokov prace a zabavy, a potom nahlu smrt v spanku." J. Grisham
27. 1. 2007   #8
-
0
-

Machta píše:#
# To je sice pěkný ale mě zajímalo, jak se dostat do prostého DOSu, né do příkazového řádku. Na internetu jsem něco četl, ale nikdo to neumi napsat srozumitelně. Četl jsem něco jako že se musí počítač restartovat v režimu MS-DOS, ale to nějak nefunguje.


No me by zase zajimalo, jaky je rozdil mezi prikazovym radkem a dosem... tedy rozdil, ktery by te mohl nejak deprimovat..

Blujacker píše:#
#

"Win" myslim tu klavesu s logem Woken, ktera se, buh vi jak, propasovala na vetsinu klavesnic..

#
#a máš protí ní něco? dyt se hodí... :ms_0030:


K cemu??? Pripada mi to ze strany vyrobcu klavesnic jako rasismus... Procpak tam neni treba klavesa s Tuxem nebo jablickem??

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Michal Blažek0
Stálý člen
15. 2. 2007   #9
-
0
-

Do DOSu se ve Windows XP, doopravdy čistokrevně nedostaneš, ale pokud po tom budeš holt toužit, tak můžeš přes instalační CD spustit téměř čistokrevný DOS nezávislý na instalaci Windows a schopný práce s NTFS. Nebo můžeš taky zkust Win+R -> command, což se blíží DOSu víc než cmd, ale v podstatě v něm nevidim žádnou využitelnost.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. (Albert Einstein)
Shai0
Stálý člen
21. 2. 2007   #10
-
0
-

zkus natvrdo restartovat a nekdy se to pta jak chces widle spustit

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
www.openservis.cz - Prestashop servis!
Michal Blažek0
Stálý člen
5. 3. 2007   #11
-
0
-

Nebo stačí třeba jen stisknout F8 při bootování a bude se to chovat úplně stejně jak radí ShaiMagal

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. (Albert Einstein)
Shai0
Stálý člen
10. 3. 2007   #12
-
0
-

mik2: jasny na to sem si nevzpomel :) ale nekdy F8 nejede, u kamose sem mackal F8 jako blazen a neslo to :-D slo to nejak F5, F12? nebo neco takovyho ale F8 to nebylo...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
www.openservis.cz - Prestashop servis!
Jakub Vojáček
~ Moderátor
0
Grafoman
10. 3. 2007   #13
-
0
-

u mě to je F12

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Richard Kaliarik0
Super člen
10. 3. 2007   #14
-
0
-

jj, vo win98 tam je ten reset do DOS - u. Mám starý comp na ktorom mám win98, takže potvrdzujem....

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Today was a good day... ICE CUBE
Shai0
Stálý člen
14. 3. 2007   #15
-
0
-

JJ jasny no, vsude je to jiny ale vetsinou F8, popr F12

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
www.openservis.cz - Prestashop servis!
c_coder0
Newbie
18. 2. 2008   #16
-
0
-

To DeaLer :
To neni pravda.
NT - New Technologies.
XP je zalozen na NT, na DOS byl zalozen windows 9x

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.80.70.–
Mrakoplas0
Newbie
18. 2. 2008   #17
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 88.100.5.–
Kdo uteče vyhraje :-D
mik20
Stálý člen
22. 4. 2008   #18
-
0
-

Bohužel do čistokrevného DOSu se z Windows XP nedostaneš. Pokud přesto toužíš mít MS-DOS s kterym bys mohl zasahovat do Windows XP, tak musíš spustit CD Windows XP a nastavit ihned po spuštění volbu "Opravit stávající instalaci" (zkratka R) a naběhne ti příkazový řádek s podporou NTFS. Pokud nemáš toto CD nebo ho nechceš použít, můžeš použít NTFS4DOS od fy Avira, kterej může být taky dost užitečnej. Pro nekomerční použití je k dispozici zdarma. http://www.free-av.com/en/tools/11/avira_ntfs4dos_personal.html.
Pokud chceš pracovat s NTFS a ovládáš linoxovskej bash, tak můžeš použít např. System Resque CD nebo další distribuce.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.250.135.–
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. (Albert Einstein)
dominik
~ Anonymní uživatel
121 příspěvků
25. 6. 2008   #19
-
0
-

do dosu se dostanes pres nouzovej rezim s praci v msdos

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.44.–
Quiark0
Věrný člen
26. 6. 2008   #20
-
0
-

Já bych jen opravil jednu věc. Skoro všichni tady pletete hrušky s jabkama. DOS je starý operační systém, který skoro nic neuměl a jeho standardní uživatelské rozhraní je příkazová řádka. Toto rozhraní (příkazová řádka) se sice propašovaly až do současných Windows a také do toho záchranného režimu, samotný operační systém DOS už ve Windows XP vůbec není. WXP pouze dokážou do jisté míry emulovat jeho rozhraní a tak spouštět zastaralé programy.

Autor by mohl napsat, co konkrétně potřebuje, potom bychom mu mohli lépe pomoci. Pokud mu nejedou staré hry, asi by měl použít DOSBOX.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.4.–
Jack
~ Anonymní uživatel
22 příspěvků
4. 8. 2010   #21
-
0
-

Dobrý den, potřeboval bych pomocí příkazového řádku přejmenovat složku WINDOWS abych ji mohl odstranit. Co musim do radu napsat? Dekuji

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.239.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
4. 8. 2010   #22
-
0
-

ve win to nepůjde, pokud ji chceš smazat, tak jedině z jiného systému. Ale daná insstance windows ti už po smazání nepoběží.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
Matus
~ Anonymní uživatel
13 příspěvků
29. 3. 2013   #23
-
0
-

Free4Dos síce podporuje NTFS  disky, ale na niektoré programy alebo hry ti nepomôže.

Totižto aj v ňom sa mi akosi nedarí pristupovať k pamäti, starým spôsobom 16bit.

Najlepšie starý počítač na ktorom sa to ešte dá. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.245.95.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý