Tvorba tříd a objektů – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Tvorba tříd a objektů – C / C++ – Fórum – Programujte.comTvorba tříd a objektů – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Tomas
~ Anonymní uživatel
511 příspěvků
1. 10. 2014   #1
-
0
-

Začínám s programovacím jazykem C++ a ve škole děláme třídy a já jsem příliš nepochopil, kdy používám set a get. Chápu, že když použiji set, tak pak si od té proměnné co vznikne, můžu zadat nějaké hodnoty, ale nevím, proč se to někdy zapisuje, bez toho set a někdy s ním.  

Příklad: 

class Auto

public:

string m_znacka;

int m_maxrychlost;

void mojAuto (string znacka, int maxrychlost)

 m_znacka = znacka;

m_maxrychlost = maxrychlost;  

a jindy takhle:

class Auto

public:

string m_znacka;

int m_maxrychlost;

void setZnacka (string znacka)

m_znacka = znacka;

void setMaxrychlost (int maxrychlost)

m_maxrychlost = rychlost

Doufám, že chápete jak to myslím.

A pak vůbec nevím k čemu slouží get. např. kdybych tam měl napsaný:

string getZnacka ()

return m_znacka

Nechápu, co má tenhle krok za smysl a k čemu ho dál v programu využiji.

Předem děkuji za vysvětlení.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.219.240.–
Reklama
Reklama
Kit+11
Guru
1. 10. 2014   #2
-
0
-

#1 Tomas
Používání get a set moc velký význam nemá. Gettery a settery by měly být privátní, aby nenarušovaly zapouzdření objektu. Význam začnou mít až ve chvíli, kdy validuješ nebo sanituješ vstup setteru nebo formátuješ výstup getteru.

Samozřejmě atributy objektu by měly být privátní vždy nebo téměř vždy.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.36.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 58 hostů

Podobná vlákna

šablony u tříd — založil Kuge

Více tříd — založil RePRO

Komunikace Tříd — založil Guga

Alokace tříd s virtual — založil Tuqi

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý