Hledani v souboru.. – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Hledani v souboru.. – Python – Fórum – Programujte.comHledani v souboru.. – Python – Fórum – Programujte.com

 

Alexey0
Newbie
22. 3. 2006   #1
-
0
-

Zdravim,
Vysvetlim to tahle ...Program by mel fungovat takhle

v souboru xxx.txt je tohle



[object 1]
name=Lopata
ID=154
location=Slovakia

[object 2]
name=Jozef
ID=326
Location=Baghdad

Program se me zepta co chci hledat
moznosti Name: , ID:
pak po zvolene volbe napr. ID
zadam ID: 326

Program vypise:


[object 2]
name=Jozef
ID=326
Location=Baghdad

Nebo kdiz zadam name: Lopata pak program vypise


[object 1]
name=Lopata
ID=154
location=Slovakia

--------------------------------
nevim vlastne jak hledat neco v souboru a jak udelat proceduru vypsáni tyhle řadku

Co jsem napsaj je zatim tohle:...


soubor=file('xxx.txt','r')
cisloRadku=0
for radek in soubor:
cisloRadku=cisloRadku+1
otazka=input("Co hledate?n 1.) Name: 2.) ID:")
if otazka == 1:
print raw_input("Name:")
if otazka == 2:
print input("ID:")

if otazka in soubor:
print "nasel jsem" ,otazka
<<< tady by malo vypsat ty vyhledané řadky >>>
soubor.close()

Nebo nejaky navod jak hledat v souboru,jak čist z nej určite řadky ... tohle by dost pomohlo .. nebo alespon nejaky priklad ..

Diky moc ..

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Farundel0
Super člen
22. 3. 2006   #2
-
0
-

Omlouvam se jestli ti radim neco, o co nestojis, ale podle toho co popisujes bys mozna mohl vyzkouset XML - vcera jsem delal jeden level python challenge, kde jsem nektery dovednosti pythonu z XML pouzil, ale bohuzel neslo o generovani XML dokumentu a jejich zpracovani (to co bys potreboval ty), takze ti nemuzu rict nic blizsiho...
co jsem si tak pri svym hledani precetl, tak python by s XML mel umet pracovat dost slusne, sam se to chystam poradne nastudovat az budu mit dost casu...
takze pokud mas zajem, zkus neco [url=http://www.google.com/search?client=opera&rls=cs&q=python+xml&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8]pohledat[/url] a kdyby te to zaujalo, muzes se pak pochlubit vysledkem :o) rad se zase naucim neco noveho (a urcite nejenom ja)...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
To follow the path:
look to the master,
follow the master,
walk with the master,
see through the master,
become the master.
geon0
Grafoman
22. 3. 2006   #3
-
0
-

Připadá mi, že ani neumíš číst ze souboru a už chceš dělat takový složitější věci. Tohle

for radek in soubor:

cisloRadku=cisloRadku+1


ti akorát sečte, kolik tam máš řádek!!!

takže pokud chceš dále radit, musíme postupovat pomalu (tedy pokud se to chceš naučit a ne od nás hotový script):
napiš script, který postupně projde všechny řádky souboru a bude je ukládat do seznamu. Na konci seznam vytiskne.

Mám pocit, že jsem tento dotaz už někde viděl....

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon. volume doprava.
Alexey0
Newbie
22. 3. 2006   #4
-
0
-

Mno XML .. vsechno se oplati naucit nikdy nevis kdy se ti to muze hodit ja jsem taky toho nazoru..
.....
no ja to nechci ...ale nevim kde sehnat informace jak pristupovat k souborum a hledat v nich ..Geone ja se to chci naucit ..a ty to dobre vis .. porad hucim do tebe ..heh ...a nikdo mi nechce nic rict .. ja si myslim ze kdiz se clovek nepta pak nic nevi ... ale ted je taka situace i kdiz se ptam tak odpovedi se nedockam...
...
Alespon nejaky zachranny bod mi dej Geone ..nevim jak udelat to aby program hledal neco v souboru..
Kdibych alespon tenhle proces vedel nejak zapsat pak bych mozna vedel neco z toho vykoutit :) ....

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vítězslav Titl0
Stálý člen
22. 3. 2006   #5
-
0
-

jak ??kal geon, pokud aby jsem napsali celej script, tak mus?? n?jak postopuvat, prvn? si na?te? do prom?nn? obsah souboru. pak se nau??? preacovat s ?et?zcema a hledat v nich a pak to spoj?? v jeden program. zkus hledat t?eba py.cz jsou tam odkazy na u?ebnivce, co ti pom??ou, ale tady v kurzu k tomu taky jist? n?co je.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Co říct? Nic, mluví příspěvky.
geon0
Grafoman
23. 3. 2006   #6
-
0
-

Z?chytn? bod na soubory: [url=http://programujte.com/view.php?cisloclanku=2005092501-Python---10.-lekce]soubory[/url]

Z?chytn? bod na seznamy: [url=http://programujte.com/view.php?cisloclanku=2005082802-Python---8.-lekce]seznamy[/url]

V?? je zbyte?n? zde opakovat to, co je v lekc?ch na tomto webu. Mysl?m ?e by pro tebe bylo vhodn?j??, daleko vhodn?j??, zapomenout na tuto ?lohu, vybrat si n?jak? tutori?l a cel? ho projet bez ohledu na to, jestli se ti to moment?ln? ted hod? nebo ne. Po ceste nazb?r?? spousty zku?enost?, kter? ti pak pomohou bez probl?mu ?e?it takov?hle, ale i dal?? probl?my....

Tak?e ten úkol v??e napsan? ode mne trv?... sta??, kdy? logicky spoj?? ty dva z?chytn? body. Ur?it? bude? m?t n?jak? errory, to je jasn?, ?e to nebude hned napoprv?, ale pokud se s t?m nechce? pr?t, tak ani nem? cenu, abys za??nal.

Hodn? zdaru!

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon. volume doprava.
Alexey0
Newbie
23. 3. 2006   #7
-
0
-

mno ja jsem skousel delat i z tehle stranky nejake tutorialy ale nevim porad to neni dost na to abych neco z toho udelal .. tady jsiou male zaklady ktere nepostaci na to .. geone jako mas to tady dopodrobna vysvetleno a to na jinych webech neni ja jsem chtel jenom pomoct... ja jsem nechtel od tebe ani od nikoho pul miliona na nove auto .. mno diky za odpovede

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon0
Grafoman
23. 3. 2006   #8
-
0
-

já ti ale vůbec nerozumím, fakt. základů je tady dost. ale ty neznáš ani ty základy a hned chceš něco víc! Já ti chci pomoci, ale nechci ti psát program. Víš, to je k ničemu. Ty se nechceš učit, ty si chceš hned užívat :-)...

Pokud se nedokážeš zamyslet a ze záchytných bodů udělat program, který načte soubor do seznamu, tak bud neumíš část, a nebo se ti prostě nechce.

Ahoj

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon. volume doprava.
Alexey0
Newbie
23. 3. 2006   #9
-
0
-

mno udelal jsem to trochu jinak .. Geone ja jeste nemam chapani stejne jako ty ... nebo nekdo kdo v tom dela uz 100 let :) ..
Mno ale ted mam problem s tymhle .. ja vim mam lamacky otazky ale co uz..
mno ...mam uz skoro udelany seznam ..
je mozne prohlizet jednotlive sekce, pridat, odebrat z určiteho seznamu .. ale
mam tady maly problem že jsem cetl navod o tych souborech -nacitavani,psani do souboru ..

 

soubor=file('MujPrvniSoubor.txt','r')
cisloRadku=0
for radek in soubor:
cisloRadku=cisloRadku+1
print "Radek", cisloRadku,":", radek,
soubor.close()


tohle jsem kopnul tu z toho tutorialu ..
tohle by mělo vypsat 1. řadek se souboru MujPr..txt
tohle mi jde ..ale chtel bych udelat aby mi vypsalo vsechny radky ,nebo jenom urcite radky .. jak udelat to kdiz jsi dam zobrazit urcitou sekci ,je to obycejny seznam ale zatim mi ukaze jenom prvni řadek,ja bych chtel aby to zobrazilo bud vsechno co se nachazi v souboru kde je napsany ten seznam.. nebo udelat to ze v suboru.txt budu mít oznaceni zacatek a konec seznamu třeba
! = start
? = end

a pak kdiz dam zobrazit sekci pak mi zobrazi jenom text od ! do ? ... mno vim ze zadnej script od vas nedostanu jenom chci alespon nejaky naznak mala ukazka jak by to mohlo vypadat ..

na zobrazeni vsech radku jsem skousel
odstranit tohle
cisloRadku=cisloRadku+1

ale porad to ukazovalo jenom 1. řadek ..
Vopred dik ..


Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 7 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý