Delphi - základ – Delphi – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Delphi - základ – Delphi – Fórum – Programujte.comDelphi - základ – Delphi – Fórum – Programujte.com

 

samouk0
Duch
10. 10. 2014   #1
-
0
-

Dobrý den,

učim se sám programovat v Delphi a jde mě hlavně o programování v maticích Chtěl bych se zeptat na základní věc. Co znamená tento zdrojový kod, hlavně me jde od definice sg.Rowcount, sg.ColCount,..., k čemu co v matici slouží. Ještě by mě zajímalo když je napsaný vyska:=20, sirka:=20 to znamená jako 20 řádku a 20 sloupců?  Děkuji za odpověď

var i,j,s,vyska,sirka,n:integer;
begin
n:=10;
vyska:=20;
sirka:=20;

sg.RowCount:=n;
sg.ColCount:=n;
sg.DefaultColWidth:=sirka;
sg.DefaultRowHeight:=vyska;
sg.Width:=n*sirka+n+4;
sg.Height:=n*vyska+n+4;
for i:=1 to n do
for j:=1 to n do
sg.Cells[j-1,i-1]:=inttostr(i*j);

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.203.220.–
Kit+15
Guru
10. 10. 2014   #2
-
0
-

#1 samouk
Pokud chceš programovat s maticemi, vyzkoušej Octave.

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.117.132.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
samouk0
Duch
10. 10. 2014   #3
-
0
-

Bohužel v práci po mě požadujou základní porozumění v delphi, hlavně v maticích, ale díky za tip ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.203.220.–
mjseven0
Návštěvník
10. 10. 2014   #4
-
0
-

Z toho fragmentu kódu co jsi zveřejnil hádám, že se za proměnnou  SG skrývá instance třídy TStringGrid.
Pokud to tak je, tak jednotlivé sg.neco jsou vlastnostmi třídy a pro instanci SG definují základní vlastnosti gridu (mřížky, matice) . 

g.RowCount:=n; // počet řádek

sg.ColCount:=n; // počet sloupců
sg.DefaultColWidth:=sirka; // výchozí šířka jednoho sloupce
sg.DefaultRowHeight:=vyska; // výchozí výška jednoho řádku
sg.Width:=n*sirka+n+4; // celková šířka gridu
sg.Height:=n*vyska+n+4; // celková výška gridu

// for cykly pak do jednotlivých buňek vypisují její souřadnice


Na zive.cz kdysi vycházeli seriály o Delphi. Jejich Offline verze by jsou dostupné zde:
http://tipy-a-triky-v-delphi.wz.cz/

http://umime-to-s-delphi.wz.cz/

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.113.32.–
samouk0
Duch
10. 10. 2014   #5
-
0
-

Ano jedná se TStringGrid, ještě bych se tě chtěl zeptat co znamená - Cells[j-1,i-1], jinak díky moc za ochotu a doporučení ;-) .

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.203.220.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

Podobná vlákna

Základ:dědičnost — založil xJakubS

Chyba - základ — založil Neznalec

Zaklad MATLABU — založil pietro62

Chyba -základ Java — založil PetrX

Umím základ, co dál? — založil czbero

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý