Blba velikost obrzku – GIMP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Blba velikost obrzku – GIMP – Fórum – Programujte.comBlba velikost obrzku – GIMP – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Borisek0
Návštěvník
6. 11. 2014   #1
-
0
-

Zdavím.
Poradíte.
Mam předlohu tíštaku přes Eagle ve formátu PNG s nastavením 1200 DPI.
Předloha je 5 X 3,5 cm
Když ten můj soubor jenom otevřu a vytisknu, je to ok.
Mužu ho 100 X otevřít ve Photoshopu, PhotoFiltre Studiu, HyperSnap, GIMP a upravovat.
Mazat, malovat, ukladat, atd.
Vždy je výsledek OK a pasuje to.

Když však vytvořil novy papír 28 x 20 cm a 1200 DPI
A pak klik pravým a sobor - Otevřít jako vrstvu.
Ukážu mu svůj soubor PNG a on ji přidá jako vrtvu.
Když to pak vytisknu, je to o par milimetru větší.
Proč?

Děla to ve všech výše vyjmenovaních programech.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.195.237.–
Reklama
Reklama
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
7. 11. 2014   #2
-
0
-

Když odhlédnu od toho, že to děláš v nesmyslně velkém rozlišení - na plošňák podle mě musí stačit to, co na všechno - 300dpi - rozměr jednoho bodu je méně než setina milimetru. tak když něco nefunguje jedním způsobem, udělej to jinak.

Nevím proč se to snažíš tlačit přes vrstvy - chceš tam těch plošňáků na jeden papír naskládat víc? Pak zkus třeba ten jeden obrázek otevřít, zkopíruj ho celý do schránky, zvětši mu plochu/plátno na požadovaný rozměr a vkládej ze schránky, co se jich tam vejde.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.236.–
Borisek0
Návštěvník
7. 11. 2014   #3
-
0
-


Tak to mně také napadlo.

Vysledek stejný.

Je to o par milinetru větší.

Tento postup jsem zkoušel i přes PhotoFiltre Studio X a i přes Photoshop.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.195.237.–
Borisek0
Návštěvník
9. 11. 2014   #4
-
0
-

Dotaz na ty zkušenější.

Jak je to s tým DPI ?

Ten kdo mi dal Eagle a ukázal mi jak na to, mi říkal, že to ukládá  do souboru s nastavením 1200 DPI.

Tedy to dělám tak i já.

Tištaky dělám nažehlováním.

Myslel jsem si, že čím víc DPI, tím víc toneru a tím lepší kvalita při přežehlování.

Nedávno jsem čet že A4 má stejnák jen 600 X 600 DPI.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.195.237.–
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
9. 11. 2014   #5
-
0
-

#4 Borisek
Prosímtě, s dpi je to tak, jak jsem ti už psal. 300dpi je normální rozlišení, které stačí na fotky, plošňáky, výkresy, diplomové práce a pod...

Nevím kde jsi co četl, ale pleteš jabka se šroubkama... A4 je normovaná velikost papíru, s rozlišením nemá co dělat asi jako ten šroubek s jabkem.

Kolik toneru pošle tiskárna na papír dle mého názoru taky nemá nic společného s dpi, to závisí na nastavení kvality tisku nebo papíru ve vlastnostech tiskárny (úsporný/normální/kvalitní tisk, obyčejný/fotopapír) - samozřejmě výrobci tiskáren ti k tomu nic pořádně neřeknou, takže jsou to jen dohady podložené praktickými pokusy a zkušenostmi.

Nezbyde ti než učinit pokus.

Nakresli v eagle plošňák ve tvaru obdélníku o přesných rozměrech třeba 3x5cm. Vyexportuj do png (v jakémchceš rozlišení, podle mě stačí 300) a zjisti přesný rozměr toho obdélníka v pixelech. Pak to vytiskni a změř přesný rozměr v cm. Je - li rozměr OK, zvětši plochu/plátno obrázku 2x (nebo proveď totéž s vrstvami) a nakopíruj tam ty obdélníky 4. Znovu změř rozměr jednoho z nich v pixelech (aby se vyloučila chyba při zvětšování), je-li to OK, vytiskni obrázek a změř v cm. Pokud to zase bude větší, narazil jsi chybu v Matrixu...

Když to bude OK, zvětší plochu na A4 a zopakuj proces. Pokud to u 4 bylo OK a teď ne, problém bude někde v nastavení tiskárny, něco jako přizpůsobení velikosti tištěného obrázku papíru...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.228.–
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
9. 11. 2014   #6
-
0
-

#5 JoDiK
"plošňák ve tvaru obdélníku o přesných rozměrech třeba 3x5cm!¨"

Tohle jsem myslel trošku jinak, nakresli na plošňák cestu ve tvaru obdélníku...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.228.–
Borisek0
Návštěvník
9. 11. 2014   #7
-
0
-

Sesi  nahoře piše že použiva 1200 DPI

forbidden   1440 dpi

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=669463#669463

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.195.237.–
peter
~ Anonymní uživatel
2528 příspěvků
10. 11. 2014   #8
-
0
-

"300dpi - rozměr jednoho bodu je méně než setina milimetru"
1 palec = 2,54 centimetrů = 25,4 mm
25,4 / 300 = 0,084 mm, coz je desetina milimetru, pomerne vyznamny viditelny bod pro papir, ale bezvyznamny pro tistak, pokud se nejedna o presnou elektroniku.

Borisek - Nedodal jsi prislusne png. Tim pro mne cely problem hasne, protoze nemam v cem hledat problem. Kdyz nechas rozbity pc doma a v opravne zacnes rikat, ze je rozbity, tak s tim technik taky houbec nadela :)
Pravdepodobne ma nastavenou vrstvu s tistakem vetsi nez je velikost obrazku. Takze, pri tisku to vytiskne dle velikosti obrazku. Ale pri kopirovani z vrstvy to veme rozmery vrstvy. Nebo tam je jeste nejaka jina finta. Asi by mne to netrapilo :)
Vis, jaky je rozdil mezi dpi a pixel? Kvalita obrazku se meri v pixelech. Dpi je jen pro tisk a je to z hlediska elektroniky zcela bezvyznamny udaj, ktery si muzes libovolne menit. Nektere programy maji nastavene, kolik px ma pouzit pro urcitou dpi a pak vsechno meri v dpi. Tusim, ze treba photoshop. I obrazek 10x10 muze mit tedy 1200 dpi. Program si to pro tisk prepocita a zvetsi.
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:1f7:e815:98...–
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
10. 11. 2014   #9
-
0
-

#8 peter
Njn, nějak jsem ten výsledek divně interpretoval... Omlouvám se autorovi za mírné zmatení...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.236.–
Borisek0
Návštěvník
10. 11. 2014   #10
-
0
-

Ten tištak je tu.

Nejsem sám kdo se pokoušel dostat tento tistak vice krát na papir a neuspěl.

Vždy je velikost vitiskleho jiná než orginal.
http://leteckaposta.cz/525130235

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.195.237.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Blbá otázka — založil Sarooman

Velikost pole — založil fnenks

C++ - Velikost proměnné — založil Cooda

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý