Bezpečný zápis souboru – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Bezpečný zápis souboru – C / C++ – Fórum – Programujte.comBezpečný zápis souboru – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
BDS+2
Věrný člen
20. 11. 2014   #1
-
0
-

Ahoj, potřebuji co nejbezpečnější zápis do souborů, zároveň nechci aby se (jestli to má nějaký vliv) zkracovala životnost disku.

Mám dva typy souborů:

1. typ: chci poměrně často a dlouho (3x - 50x za den, denně několik let, 16 bajtů) připisovat data na konec souboru (takovýchto souborů je ve složce několik tisíc, ale denně se mění max 50 souborů). 

2. typ: jsou dva soubory, které se budou zvětšovat 0x - 20x za den o asi 1440 bajtů a asi 10x - 50x za den se budou některé části přepisovat. (tyto budou používány pravděpodobně taky několik let)

Moc nerozumím defragmentaci, systému souborů a šetření pevného disku, tak se chci zeptat jestli je dobré prostě otevřít soubor pomocí fopen s "rb+" / "a" nebo vždy kombinací s temp souborem znovu zapsat celý soubor s atributem "w" ?

Soubory jsou samozřejmě zálohovány po síti, ale přesto bych se rád vyhnul problémům s obnovováním.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.83.–
Visual Studio C/C#/C++
(pouze samouk)
Reklama
Reklama
ingiraxo+15
Grafoman
21. 11. 2014   #2
-
0
-

#1 BDS
já si myslim, že nic jako úsporný zápis neexistuje..

1) pokud to zapíšeš vždy na konec souboru, tak soubor prostě otevři, nastav pointer na konec a zapiš

2) to samé jako u (1) jen s tím rozdílem, že pokud budeš chtít zapisovat jen určité části, tak opět nastavíš pointer na tu část, kterou chceš přepsat

co se týče toho tempu souboru, tak to je jediný úskalí, ten bych nedělal asi vůbec když to stejně zálohuješ po síti

lepší úspora snad neexistuje, rohodně nepřepisovat celý soubor :)

defregmentace je zbytečná, nikdy jsem ji nepoužil a ani nepoužiju, rozdíl nepoznáš.. nebo spíš to by disk musel být pořádně zas** několik let, abych pro dobrý pocit pustil tento nástroj a jen sledoval jak se graf barevně sjednocuje

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
KIIV+42
God of flame
21. 11. 2014   #3
-
0
-

velikost na disku zalezi na velikosti bloku a velikosti souboru... kdyz mas milion souboru po jednom bajtu, a alokacni jednotku 32kB, tak kazdy soubor zabere nejmin 32kB...

mam treba "databazi" informaci v jsonu na disku, po souborech, a zabira to asi 100MB...

nicmene kdyz sem to same dal do kyoto tycoonu nebo redisu, tak to zabira asi pul mega ramky (+ je to zalohovany a tak, da se udelat i master slave replikace, takze bys pouzival master, slave by to zalohoval)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
BDS+2
Věrný člen
21. 11. 2014   #4
-
0
-

Děkuji za odpovědi.

A ještě se zeptám:

Potřebuji ještě udělat databázi asi 200 000 JPG obrázků (velikost 20-30 kB), běžně se k nim nebude přistupovat přes Explorer, ale budou sloužit jen jako náhledy, které bude zobrazovat (případně je upravovat) má aplikace, ta k nim bude automaticky přistupovat, uživatele nebude zajímat kde se který soubor nachází.

Mám tyto soubory házet do jedné složky, nebo by jste je raději rozložily do několika složek? Je to aplikace pro Windows XP a novější.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.83.–
Visual Studio C/C#/C++
(pouze samouk)
ingiraxo+15
Grafoman
21. 11. 2014   #5
-
0
-

#4 BDS
těžko říct.. 200k souboru je poměrně dost a na jeden adresář až moc podle mě, ten adresář snad ani systém nemá šanci otevřít během pár sekund (NTFS zvládá snad 4.5M souborů na adresář)

pokud máš nějaký klíč, podle kterého to třídit, tak bych to třídil (třeba datum, typ, velikost, ...) nebo to rozházet po balíkách (max ~10k na složku)

pro aplikaci je to jedno, jestli jich je 200k nebo milion v adresáři, ale z pohledu systému a případný práce mi to přijde nepříjemný mít tolik souborů v adresáři

kdyby si to nepotřeboval zobrazovat na stránce, tak bych ti poradil to dát za balíku (třeba zip nebo jiný, aby si nemusel vymýšlet vlastní alg.)

ale je to můj názor, klidně to můžeš mít v jednom, systém to zvládne

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
BDS+2
Věrný člen
21. 11. 2014   #6
-
0
-

#5 ingiraxo
Díky moc.

Taky si myslím, že to bude lepší, zvlášť když jsem ještě nikdy v jedné složce tolik souborů nikdy neviděl.

Jako asi nejrozumnější řešení bych viděl mít ty obrázky v nějakých databázových souborech, ale bylo by to složité při editaci některého z obrázku, protože u JPGu se mění velikost souboru v závislosti na barvách (všechny obrázky budou mít stejný rozměr 220x220px) . Takže roztřídění souborů do složek bude rozumné, zvlášť, když někdo bude chtít procházet složky. Pro mě to znamená jen, trochu práce navíc.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.83.–
Visual Studio C/C#/C++
(pouze samouk)
ingiraxo+15
Grafoman
21. 11. 2014   #7
-
0
-

#6 BDS
noo to by byla další možnost - mít to uložený v DB jako bloby, pro procházení a vyhledávání to je jednoznačně rychlejší, kór když to o indexuješ.. editace přes app je taky v pohodě, stejně to načítáš ze souboru do streamu

pro web je to taky rychlý, akorát je to ze strany app pracnější (musíš vyřešit načítání a update záznamu do DB)

na tomhle řešení se mi jen nelíbí, že si nemůžeš ty náhledy procházet ručně, protože všechno bude binárně v DB.. ale pokud to stačí, tak proč ne

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 109 hostů

Podobná vlákna

Zapis do souboru — založil Kvetinar

Zápis do souboru — založil Milhaus92

Zápis do souboru — založil Earl Cash

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý