Aplikace Sklad, použít pro zboží struct, nebo class? – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Aplikace Sklad, použít pro zboží struct, nebo class? – C / C++ – Fórum – Programujte.comAplikace Sklad, použít pro zboží struct, nebo class? – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené — příspěvek s řešením.
Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
ondrej39+1
Věrný člen
7. 12. 2014   #1
-
0
-

Vyvýjím konzolovou aplikaci pro správu skladu a nevím, zda mám pro jednotlivé zboží ve skladu umístěné zvolit struct, nebo class.

Sklad mám standardně nadefinovaný jako class, s víceméně touto definicí:

class Sklad {
private:
	int pocetDruhu_;
	int pocetCelkem_;
	double cenaCelkem_;

	set<Zbozi>obsah;

public:
	// metody
};

Kromě standardních konstruktorů a destruktorů do metod spadají i metody pro vklad zboží na Sklad, odběr zboží ze Skladu, výpis celého skladu, eventuálně výpis pouze detailu konkrétního zboží.

Aktuálně mám Zboží definováno následovně:

class Zbozi {
private:
	int identifikacniCislo_;
	string nazev_;
	int pocetKs_;
	double cenaZaJeden_;
	double cenaCelkem_;
public:
	// metody
};

Objekt Zbozi nesmí mít záporný počet kusů, zápornou cenu za jeden kus, ani záporné ID (na základě ID probíhá vkládání do set<Zbozi>obsah). Vzhledem k tomu, že mám určitá integritní omezení (co se IČ, ceny, počtu kusů týče), zvolil jsem pro objekt Zbozi class, nicméně nevím, zda nemá smysl nepoužít struct a pro správu objektů používat třídu Sklad (což mně přišlo jako nesmysl, protože struct má defaultně nastavené objekty jako public a kdybych je převedl na private, můžu už rovnou použít normálně class).

Je nějaký vážný důvod, proč by v mém případě struct měla být preferována přes class, nebo na tom až tak moc nezáleží a mohu nechat kód jak ho mám?

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
7. 12. 2014   #2
-
+1
-
Zajímavé

Typ class a struct je v C++ prakticky to same, jen class ma defaultne parametry private, zatim co struct je ma defaultne public.

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.91.152.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
ondrej39+1
Věrný člen
7. 12. 2014   #3
-
0
-

#2 KIIV
A použití class v mém případě tedy nevadí, vzhledem k tomu, že nechci aby třeba počet kusů byl veřejně dostupný, protože pak by uživatel mohl natvrdo narvat záporný počet a to nesmí?

Kdybych použil struct, tak bych si mohl nadefinovat také pocet kusů jako private, ale pak asi mohu rovnou použít class, chápu to správně?

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
ingiraxo+15
Grafoman
7. 12. 2014   #4
-
+1
-
Zajímavé

správně by si měl struct používat pouze pro DTO, coz znamena, ze ve struktuře by neměli být žádné metody (s vyjímkou konsturktoru nebo desktruktoru) případně metoda pro výpis objektu

třídy jsou komlexnější - obsahují více metod, případnou dědičnost apod.

ale tohle je jen jak správně volit mezi class a struct, jinak chování a všechno ostatní je jak napsal KIIV

PS: struct může taky mít private, ale pro tohle co chceš bude spíš lepší zvolit class

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
ondrej39+1
Věrný člen
7. 12. 2014   #5
-
0
-

#4 ingiraxo
Takže jak píšu v #3, je mé použití class pro zboží správné, vzhledem k vlastnostem objektu?

Ok, díky hoši. :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
Řešení
ingiraxo+15
Grafoman
7. 12. 2014   #6
-
+1
-
Zajímavé
Vyřešeno Nejlepší odpověď

#5 ondrej39
jak jsem psal - použij class, protože hádám, že budou následovat operace se zbožím

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 47 hostů

Podobná vlákna

Class nebo struct ? — založil Kenvelo

Struct vs. class — založil Jakub Sosnovec

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý