Čaute
V MySQL som ešte len začiatočník (no vlastne ešte niečo menej ako začiatočník) a potrebujem pomôcť ako mám navrhnúť tabuľky, ak mám niečo takéto:
- Neobmedzený počet zákazníkov si môže urobiť neobmedzený počet setov nábytku. Každý zákazník bude mať v cookies nejaké ID pomocou ktorého sa môžem dostať k jeho cartu (teda zoznamu jeho setov)
- Set sa skladá neobmedzeného množstva objektov, ku každému musím vedieť čísla X,Y,R (kde sú položené a ako sú zrotované) ... ak by to bolo lepšie, nebude problém tieto 3 čísla hodiť do jedného stringu a oddeliť to nejakým separátorom (pretože tieto jednotlivé čísla nebudem nikde v PHP potrebovať, parsovať to budem len v Unity webovej aplikácii, kde beží konfigurátor), ale takéhoto postupu by som sa chcel inde vyvaovať
- Objekt je 5 čísel ... dokopy je pre objekt niečo cez 50 000 možností
Mám nápad urobiť samostatnú tabuľku pre objekty, kde bude každý pod svojou ID a tú budem postupne dopĺňať, takže budú tam len objekty ktoré sa už niekedy použili (mám pocit, že zistiť, či v tabuľke o 50 000 riadkoch je nejaký konkrétny riadok je v MySQL docela rýchle). Potom neviem, či je dobré robiť tabuľku aj pre sety, pretože tých môže byť velikánske množstvo, skôr urobiť tabuľku priamo pre zákazníkov, ale nenapadá mi žiadny spôsob, ako tam tie data ukladať (každý zákazník môže mať značný počet setov a každý set značný počet objektov ... a potrebujem sa vedieť rýchlo dostať napr. ku konkrétnemu setu alebo potrebujem set vymazať, zmeniť mu počet objektov atď... nezdá sa mi dobrý nápad to mať uložené ako stĺpce: set1_objekt1_id .... v tom sa bude strašne orientovať). Ďalší zlý nápad je asi aj robiť pre každého zákazníka samostatnú tabuľku, v čom by sa ale orientovalo oveľa lepšie, pretože každý set by mal vlastný riadok (hoci stále by som tam musel mať stĺpce objekt1_id, objekt1_x,objekt1_y), ale myslím, že počet tabuliek je limitovaný. A teraz som si aj uvedomil, že pre obidve riešenia bude problém to, že každý zákazník má iný počet setov a každý set má iný počet objektov ... ale stĺpce budú musieť byť pre každého rovnako (a budem samozrejme aj potrebovať veľmi rýchlo zistiť koľko setov má zákazník a koľko objektov má set). Ja fakt neviem ako to mám riešiť, prosím pomôžte mi ..
Ďakujem