Simulátor výrovní linky – Číslicová technika – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Simulátor výrovní linky – Číslicová technika – Fórum – Programujte.comSimulátor výrovní linky – Číslicová technika – Fórum – Programujte.com

 

Rantor
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
11. 12. 2014   #1
-
0
-

Dobrý den, v tomto jsem úplný nováček a tak nějak ani zatím moc nevím, o co jde (jsem student).
Jde o to, že jsem ve škole dostal zadaný úkol (obr. níže) a vůbec nevím, co si sním počít. Nevím čím začít, co dělat, prostě téměř nic. Máme k dispozici programy Eagle a Xilinx. Nemohl byste mi někdo navrhnout "postup" a já bych si potom krok po kroku nastudoval a zkusil vytvořit. Ale opravdu nevím kde začít a čím. Jde mi o to abych to vytvořil (nevadilo by mi to někde opsat, nebo se podívat na podobný příklad, ale chtěl bych to pochopit) Chci to později používat tak, abych nemusel pokaždé začínat od nuly. Tento předmět máme teprve tři a půl měsíce a toto bereme asi 3 týdny a dostali jsme zadané tohle (Střední Škola)... Děkuji

Připojen obrázek.

Připojen obrázek.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.227.–
JoDiK
~ Anonymní uživatel
987 příspěvků
12. 12. 2014   #2
-
0
-

#1 Rantor
Prosímtě, co to je za divnou školu, že ti zadá úkol a nenaučí tě to?

Není to náhodou ročníkový úkol, na kterém máš průběžně pracovat tak, jak tě to průběžně budou učit?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.236.–
12. 12. 2014   #3
-
0
-

Na nakreslení schémat s logickými obvody stačí papír a tužka. Jinak s omezeními můžeš mít Eagle jako freeware viz http://www.eagle.cz/freeware.htm .

Vypadá to na sekvenční logiku - stav je závisí jednak na stavu vstupů (spínače, porucha), jednak na předchozím stavu. Číslování spínačů zprava   , to vymyslel nějaký tatar. Pro nakreslení schématu to ale nemusí být až tak zásadní - elektrické schéma nemusí vyjadřovat fyzické rozmístění přístrojů, součástek....

Vytvoř si funkční tabulku: máš vstupy porucha, výstupy na dvě LED a číslo na zobrazovači. U psaní funkčních tabulek sekvenční logiky se můžeš inspirovat v datasheetu posuvných registrů, čítačů... nebo si můžeš namalovat stavový diagram (to bude názornější).

Začni s těma LED, tam je to nejjednodušší. U těch spínačů tomu rozumím tak, že přepnutí spínače je změna jeho stavu - nejen zapnutí, ale i vypnutí. Takže pokud mám (příklad) 7, 5, 7 znamená zapni 7, zapni 5, vypni 7.

Ještě by měli do zadání napsat, co se má dít po chybném kroku. Vypadá to, že má být možné chybný krok vzít zpět - vrátit se do stavu před chybným krokem a korektně pokračovat v sekvenci.

Bod 1 - pomocí integrovaných obvodů je trochu nejednoznačné - když to všechno připojím na jednočipový mikropočítač a udělám to softwarově nebo použiji jakýkoliv programovatelný pole, je podmínka "existující IO" splněna. Jestli spíš nebylo myšleno "klasická logika" - 74LS, 74HC nebo CMOS 4000.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:b813:64...–
remmidemmi0
Věrný člen
19. 12. 2014   #4
-
0
-

Pomocí integrovaných obvodů je to stejně jednoznačné  nebo nejednoznačné jako pomocí software v mikropočítači. Jediný rozdíl je, kolik bude stát plošný spoj +  integrované obvody při řešení hardwarovém versus kolik bude stát mikropočítač + plošný spoj + čas na vývoj software při řešení softwarovém.

V zadání ale nechápu pořadí spínačů při vypínání ze stavu OK. Spínače 7 a 3 se totiž v sekvenci opakují.

Vtipné řešení , které by toho chytráka zadavatele určitě dorazilo, udělat mu to pomocí pár hradel a binárního komparátoru, kde se požadovaná sekvence nastaví pomocí binárního spínače. To jsou ty DIL spínače. Na něm se navolí zadaná, požadovaná sekvence a binární komparátor pak bude jen sledovat spínání přepínačů. Pro výstup na 7-segmentový displej je potřeba použít enkodér na BCD a na něj připojit 7447 a displej. Celkem několik DIL pouzder.

Ten binární komparátor s DIL spínačem bude dvakrát, jednou pro sekvenci z OK stavu a podruhé pro sekvenci z havarijního stavu. Zbytek (enkodér, 7-segmentový dekodér a displej) bude jen 1x.

Práce tak na sobotní odpoledne. Tišťák na nedělní odpoledne.

Softwarová mikropočítačová verze a VHDL verze dá více práce. Netuším do jakého Xilinxu by šla tahle prkotina nahrát, do nějakého CPLD leda tak, ale to stojí mnohem víc peněz než pár těch TTL obvodů, nemluvě o tom, že DIL obvody si chlapec zapájí pistolovou páječkou, kdežto CPLD si musí na naprogramovat a doma ho zapájí tišťák mnohem hůř.

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.81.210.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Simulator — založil LordMorpheus

Simulátor pro C — založil petrbow

Simulátor trati — založil Krolth

Simulator pre x86 — založil F.J.

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý