Praktické využití Pythonu – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Praktické využití Pythonu – Python – Fórum – Programujte.comPraktické využití Pythonu – Python – Fórum – Programujte.com

 

Rasty0
Duch
27. 12. 2014   #1
-
0
-

Zdravím,

chtěl bych se zeptat, jaké je využití Pythonu. Nedávno jsem začal s programováním a uvědomuji si, že ty amatérské matematické situace, které zatím programuji nemohu nijak využít, ale půjde to v budoucnu naprogramovat tak, aby to alespoň vypadalo jako normální okno pro Windows a nebylo vše uprostřed konzole? K čemu se to využije a jak se mohu o měm výsledku podělit s přáteli bez toho, aby si museli instalovat editor? Když jim pošlu samotný soubor nazev.py tak ho přece neotevřou...

Děkuji :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.50.–
gcx110
Návštěvník
28. 12. 2014   #2
-
+1
-
Zajímavé

#1 Rasty
Ahoj, v Pythonu můžeš dělat prakticky cokoliv, ačkoliv na některé programy by byly lepší jiné jazyky. GUI v Pythonu můžeš udělat za pomoci knihoven: tkinter, wxPython nebo PyQt. Pokud chceš, aby se program pod Windowsem spustil bez nutnosti instalace Pythonu, použij modul cx_freeze. Ten Ti k programu přibalí celý Python a následně vytvoří spustitelný soubor (.exe)

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.54.–
hanpari0
Stálý člen
28. 12. 2014   #3
-
+1
-
Zajímavé

Python je universální programovací jazyk, vhodný prakticky na cokoliv.

Takže ano, okenní aplikace v něm můžeš dělat bez problémů.

Například tady:

http://programujte.com/clanek/2007112801-preklad-dokumentace-tkinteru/

Tkinter je součástí oficiální distribuce, stačí import tkinter a mrknout do dokumentace. Ale jsou i jiné frameworky, takže se nemusíš bát. Možná nejjednodušší je IronPython s návrhářem v SharpDevelopu.

Pokud jde o distribuci:

http://www.py.cz/DistribuceProgramu

Pěkná ukázka je třeba MakeHuman:

http://www.makehuman.org/

Jde o 3d aplikaci naprogramovanou v pythonu :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.72.234.–
Rasty0
Duch
28. 12. 2014   #4
-
0
-

Dobrý den,

já se učím podle itnetwork a jsem teprve na začátku, u textových řetězců... (Do teďka jsem tomu rozuměl, ale nyní se to začíná hroutit ... ). Právě, že tento jazyk mi doporučil jeden muž, který se programováním zabývá a také řekl, že tím naprogramuju cokoliv a zarazilo mě, že se vše dělá v konzoli. Jsem teprve začátečník, netuším co je  wxPython ani co je PyQt atdatd... 

Koukal jsem na tom itnetworku  dopředu, a nikde jsem neviděl obrázek ani nic, co vypadá jako normální okno. Koukal jsem špatně? Naučí mě to tento tutoriál nebo mi doporučíte jiný?

Děkuji

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.50.–
gcx110
Návštěvník
28. 12. 2014   #5
-
0
-

#4 Rasty
K uživatelskéu rozhraní jsem se ještě nedostal, ale můžu dát odkazy jinam:

http://tkinter.programujte.com/

Bohužel tutoriál je psán pro 2.X

Dále pak dokumentace:

https://docs.python.org/3.4/library/tkinter.html

Pěkné jsou i knížky:

http://it-ebooks.info/book/2576/

http://it-ebooks.info/book/614/

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.54.–
hanpari0
Stálý člen
28. 12. 2014   #6
-
0
-

#4 Rasty

Prostě zkuste toto, tohle je přímo z dokumentace k pythonu 3.4.

import tkinter as tk

class Application(tk.Frame):
    def __init__(self, master=None):
        tk.Frame.__init__(self, master)
        self.pack()
        self.createWidgets()

    def createWidgets(self):
        self.hi_there = tk.Button(self)
        self.hi_there["text"] = "Hello World\n(click me)"
        self.hi_there["command"] = self.say_hi
        self.hi_there.pack(side="top")

        self.QUIT = tk.Button(self, text="QUIT", fg="red",
                                            command=root.destroy)
        self.QUIT.pack(side="bottom")

    def say_hi(self):
        print("hi there, everyone!")

root = tk.Tk()
app = Application(master=root)
app.mainloop()
Nahlásit jako SPAM
IP: 178.72.234.–
Rasty0
Duch
28. 12. 2014   #7
-
0
-

gcx11 Váš tutoriál se mi zamlouvá, doufám, že se tam dostanete co nejdříve :-)

hanpari skusil jsem to, vypadá to tak nějak, jako jsem si představoval, skusím si pohrát s textem atd. a uvidíme co se z toho vyvine :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.50.–
gcx110
Návštěvník
28. 12. 2014   #8
-
0
-

#7 Rasty

Ještě rada:

pokud chcete skrýt konzoli, která se objeví spolu s GUI programem, změňte příponu souboru na .pyw.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.54.–
hanpari0
Stálý člen
28. 12. 2014   #9
-
0
-

#7 Rasty
Pokud máte chuť, existuje několik výborných knih přeložených do češtiny:

http://knihy.nic.cz/files/nic/edice/mark_pilgrim_dip3_ver3.pdf

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.72.234.–
Rasty0
Duch
28. 12. 2014   #10
-
+3
-
Zajímavé

hanpari Děkuji moc, je to moc písmenek takže snad nebudu líný a budu mít čas   

gcx11 Tak to ale musím udělat něco jako mi hanpari poradil (ten kód), že ano... Na to se ještě dlouho asi nedostanu, ale OK děkuji :-)

Jste moc hodní, že mi pomáháte, doufám, že mi pomůžete vyřešit i ostatní problémy :-) Díky!

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.50.–
rici
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
28. 12. 2018   #11
-
0
-

jo, s pyčonem si užijí fetišisti na spodní prádlo i robotsvlíkačku za kačku :-) .... nicméně, mě to nijak nepřesvědčilo, dokud neuvidím šachový engin a board jen v pythonu, neuvěřím

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.192.60.–
gna
~ Anonymní uživatel
1850 příspěvků
28. 12. 2018   #12
-
0
-

#11 rici
Jestli potřebuješ vypracovat domácí úkol, tak to dej do inzerce za odměnu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 16 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý