Vývojový diagram – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Vývojový diagram – Pascal – Fórum – Programujte.comVývojový diagram – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Beči
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
22. 1. 2015   #1
-
0
-

Zdravím, nutně bych potřeboval s něčím pomoci. Potřeboval bych ze zdrojového textu programu udělat vývojový diagram. Jenže tvorba vývojáků není zrovna můj šálek kávy, tak se obracím na vás. Jde o převod čísla v desítkové soustavě do jiné libovolné soustavy. Zdrojový text zde:

{ nasleduji funkce prevede libovolne cislo z desitkove soustavy do libovolne soustavy } 

{ volani: convert(3,2) = 11 (tri do dvojkove je 11) }

function convert(a,n : integer) : string;

var i : integer;

s,s2 : string;

begin

s:='';

while (a <> 0) do begin

if ((a mod n) > 9) then

s:=s + chr(ord('a') + (a mod n) - 10) else begin

str((a mod n),s2);

s:=s + s2;

end;

a:=a div n;

end;

s2:=s;

for i:=length(s) downto 1 do s[i]:=s2[(length(s)) - i + 1];

convert:=s;

end;

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.242.122.–
remmidemmi0
Věrný člen
22. 1. 2015   #2
-
0
-

to máš do školu, že? Ti poradím, místo každého řádku programu namaluj obdélník nebo čtverec (záleží co se ti líbí víc) a dovnitř napiš slovy tu řádku programu.

Například, místo s:=s + s2;  bude obdélník a v něm napsáno: proměnnou S zvýšit o dvě.

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.81.210.–
Beči
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
22. 1. 2015   #3
-
0
-

Ano, je to do školy. Vysvětlím to trochu jinak. Dostal jsem toto zadání: 

Nakresli vývojový diagram programu, který převede zadané desítkové číslo do zadané číselné soustavy.

Vstup: desítkové číslo, základ soustavy, do které se převádí.

Výstup: Číslo v zadané soustavě (může to být řetězec znaků).

Nemusí to být nutně podle zdrojového textu výše. Ale já si bohužel s vývojáky opravdu nerozumím. I přesto ale vím, že nestačí dát všechny příkazy do obelníků, například příkaz "if" je kosočtverec. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 176.107.123.–
JoDiK
~ Anonymní uživatel
987 příspěvků
23. 1. 2015   #4
-
0
-

#3 Beči
Jestli chceš pomoct, tak ukaž cos zatím vymyslel, popiš na čem jsi se zasekl a určitě ti někdo poradí jak dál.

Jestli si pomoc představuješ tak, že to za tebe někdo udělá a ty se na to ani nekoukneš, tak to asi nepochodíš.

Ty se rozhodl studovat školu, takže je na tobě, aby ses naučil, co tam po tobě chtějí a předvedl jim jak jsi to zvládl ty sám a ne jim odevzdávat výsledky práce někoho jiného.

A takové trapné výhovorky typu "já to ale už nikdy nebudu potřebovat, na tohle fakt nemám buňky, vůbec tomu nerozumím, vy to zvládnete levou zadní za pět minut, já bych to dělal měsíc..." ty si nech od cesty...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.236.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
23. 1. 2015   #5
-
0
-

Beči - Mozna vis o vyvojacich vic, nez ja :) Co mas a nemas hotove, co ti neslo? Zatim to vypada, ze jsi ani nezacal, totiz. Coz potom znamena Udelejte misto mne misto pomozte mi najit chybu.

Pro zacatek si kazdy prikaz z kodu si pekne zaramuj. Pak to prevedes na tu spravnou znacku. vlastne te to bude samo navadet.
http://programujte.com/…gramy-1-dil/
http://vedomosti.szm.com/otazka16.html
A nemuzes si vzit nejaky hotovy diagram a postupne upravit? Treba, sikovne je na hledani google.
https://www.poradte.cz/…/1408255.jpg

Ten diagram je v podstate obdoba kodu, abys to mel prehledne a videl, co jak funguje. Budes ho potrebovat v okamziku, kdy budes potrebovat cizi osobe popsat, jak funguje tvuj program. Ted ho delas jako radek po radku. Pozdeji treba budes mit vic programu propojenych a budou v obdelnickach cele funkce. ten cizi clovek z toho musi pochopit princip a umet podle toho napsat ten kod. Jinak to od tebe nekoupi.
Jsou programy, ktere ti z kodu umi vygenerovat ten diagram. Ale touhle cestou bych se nepoustel, protoze si nebudes umet to schematko sestavit v hlave a muze se ti hur programovat, kdyz nepromyslis predem, jak ma tvuj program fungovat, co kdy delat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:1f7:8c72:b2...–
Beči
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
24. 1. 2015   #6
-
0
-

Klid, od nikoho nečekám, že to vypracuje za mne. Zatímco jsem postnul tento příspěvek, za pomoci internetu jsem na tom pracoval. Vzniklo toto: http://leteckaposta.cz/609209834 . Učitel to odmítnul, že prý ať si uvědomím co podle mě vzniká v proměnné X. No, asi to má mouchy, takže až teď bych chtěl poprosit o radu, kde ta chyba je. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 176.107.123.–
Mircosoft+1
Věrný člen
24. 1. 2015   #7
-
0
-

V proměnné X ti vzniká ciferný součet.

Co bych změnil:
* Máš tam nějak zbytečně moc proměnných: X a V můžeš klidně sloučit do jedné, P můžeš vyhodit.
* A mod Z ti z čísla dá nejnižší cifru, tj. tu nejvíc vpravo. Výstupem algoritmu je textový řetězec (číslo v obecné soustavě počítač jinak nepochopí), ke kterému ty cifry musíš postupně přilepovat zleva, tj. X:=(A mod Z)+X (spojování textů není komutativní). Plus nezapomeň na převod čísla na text, takže úplně správně by bylo X:=PřeveďCifruNaString(A mod Z)+X. Nebo prostě napiš "cifru zleva připoj k výsledku" - neděláš program pro počítač, ale vývojový diagram pro člověka.
* Protože výstupem je text, tak ho na začátku inicializuj na prázdno (X:=''), ne na nulu (X:='0'). Vrácení nuly při nulovém A ošetři hned na začátku, ještě před tím rozebíracím cyklem.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.20.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

Podobná vlákna

Vývojový diagram — založil ondrašek

Vývojový diagram — založil Kotysek

Vývojový diagram — založil tomis2

Vývojový diagram — založil ondrašek

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý