Môže byť lagovanie hier spôsobené pomalým HDD ? – Hardware – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Môže byť lagovanie hier spôsobené pomalým HDD ? – Hardware – Fórum – Programujte.comMôže byť lagovanie hier spôsobené pomalým HDD ? – Hardware – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené.
Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
lukas.balaz0
Super člen
31. 1. 2015   #1
-
0
-

Čaute,

Keď hrám Far Cry 4 alebo Assassins Creed Unity (iné veľké hry som ešte neskúšal) dosť mi to laguje (akože hrať sa dá, ale niekedy proste na sekundu stopne obraz a čo je zvláštne, po tej sekunde sa zrazu strašne rýchlo pár milisekúnd hýbem a na konci som tam, kde by som mal byť ... proste akokeby sa hýbem furt, ale na chviľku stopne obraz a potom sa to snaží dobehnúť ... nechápem). Čo je na tom najvzláštnejšie, hra ide rovnako rýchlo aj na úplne low grafike a aj na najlepšej možnej (rovnako znamená takmer úplne rovnako ... ani trochu necítim zrýchlenie ak znížim grafiku). Prejavuje sa to hlavne vtedy, keď idem napríklad rýchlo autom alebo výjdem na kopec a zrazu začnem vidieť veľké územie. A aj keď mám načítavanie (ak sa rýchlo presúvam na iné miesto na mape alebo zomrem), tak keď sa to načíta a dostanem sa do hry, trvá niekedy aj 3 sekundy, dokým sa načíta prostredie okolo mňa a počas toho som seknutý. Grafická karta to teda asi nespôsobuje, RAM mám 8GB a nebýva nejaká preplnená, procesor neviem ako otestovať, či to spôsobuje, ale tiež sa mi nezdá. Čím by to mohlo byť ? Môže to byž HDD ?
 

Výpis zo Speccy:

Připojen obrázek.

Zdá sa mi to veľmi zvláštne, hlavne to, že keď stopne obraz, tak keď sa zasa rozbehne, snaží sa to dobehnúť. Možno sa absolútne mýlim, lebo nemám šajnu, ako to funguje, ale zdá sa, že hra si ani nevšíma, že obraz seká, proste stále generuje, čo sa má vykresliť, a potom tie informácie pošle do niečoho, čo má k tomu podopĺňať všetky resources a celé to poslať grafickej karte, a práve niekde tu vznikne časový sklz.

Môžte mi to niekto objasniť ? Naozaj ma zaujíma, čo sa tam vnútri vlastne deje a čo spôsobuje takéto zvláštne správanie.

Ďakujem

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.41.–
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
31. 1. 2015   #2
-
0
-

Jestli to neni hra po siti, tak definitivne disk tvori nejuzsi hrdlo - pokazdy, kdyz se nacitaji nove textury

Ve windowsech je zakladem ke sviznemu fungovani vypnuti swapu + dostatek RAM, a samozrejme nic, co by ti behem hry moc pouzivalo disk (ftp servery na kolejich a tak :))

Pak je dulezity mit ty data hry idealne defragmentovany - jak se zacne skakat po disku, tak pada rychlost o nekolik radu

Nebo aspon mit samostatnej disk na hry a nemit na nem nic systemovyho a tak

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.91.152.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
RomanZ
~ Anonymní uživatel
244 příspěvků
1. 2. 2015   #3
-
0
-

Me se velmi osvedcilo mit v pocitaci dva disky. Na jednom system a na druhem data, aplikace, pripadne hry. Swapovani nevypinam, ale swap soubor mam na systemovem disku. V tomto usporadani je muj pocitac svizny a neseka se, i kdyz co do procesoru a graficke karty je to uz stara sunka. 

Zkontroluj, co Ti bezi na pozadi za procesy a ty, co jsou zbytecne, povypinej.

Nahlásit jako SPAM
IP: 79.127.137.–
lukas.balaz0
Super člen
1. 2. 2015   #4
-
0
-

#3 RomanZ
Do tohto sa tiež moc nevyznám, ale pomohlo by mať data a systém len na inej partícii ?? Lebo teraz to mám tak, že na jednej partícii mám data a na druhej systém+programy (teda aj hry). Až doteraz som si neuvedomil, že to je zlé. Pomôže prehodiť hry na partíciu s datami, alebo je jedno, na akej to je partícii, ak ide o jeden disk ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.41.–
KIIV+42
God of flame
1. 2. 2015   #5
-
0
-

#4 lukas.balaz
jde o rychlost preskakovani cteci hlavy - jeden disk, jedna sada hlav, kazdej skok treba prumerne 10ms.

Pokud jsou data za sebou, tak je to v pohode, pokud jsou fragmentovany, tak cim vic se skace, tim pomaleji ctes.

A system + data na stejnem disku znamena, ze nacitas velkou texturu a do toho ti system porad odskakuje kvuli swapu, pak spouste dalsich a dalsich veci, co stale vycita z disku. Takze misto 50MB/s sekvencniho cteni mas nahodny cteni s rychlosti 10MB/s (a klidne i mene) a najednou nacteni 20MB textury trva 2 sekundy misto 0.4

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.95.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
RomanZ
~ Anonymní uživatel
244 příspěvků
2. 2. 2015   #6
-
0
-

#4 lukas.balaz
Ne, rozdeleni na partitions nepomuze. Kdyz mas dva disky, tak kazdy ma svuj kabel, svuj buffer, svoje plotny a svoje cteci hlavy. Kdyz mas jeden disk, tak mas vsechno tohle jenom jednou no a logicky se pak pri soucasnem cteni dvou informaci naraz musi jedno cteni zdrzovat kvuli druhemu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 79.127.137.–
peter
~ Anonymní uživatel
2539 příspěvků
2. 2. 2015   #7
-
0
-

lukas.balaz - ne rozdeleni na partition nepouzivej, pokud z obou vytahujes data (swap na jedne , system na druhe, hra na treti).

Ja bych tipoval, ze to nestiha vykreslovat grafika. Zkus omezit detaily a vyhlazovani aliasingem. Pripadne pohled do dalky (distance), jestli se da zmensit.

Ja mam teda Lolko, horsi grafiku, disk 7000 ot. a nestiha to plne detaily, mam kolem 10fps. Ale kdyz omezim efekty, tak mam kolem 80-110 fps. Co je pro online hru fajn :)

A pak je tu problem se siti. Kdyz ti vypadava ping (start - spustit - "ping server -t"), tak ti to tez muse lagnout.

Pak treba, kdyz hrajes multiplayer, jako treba wow. Tak ja mel uplne slaby pc. V krajine v pohode. Ale ve meste, kdy byla fura detailu a hlavne spousta hracu, tak to naprosto neslo. Swapoval temer porad. Pruchod mesta (na northredu) trval asi 40 min ve spicce. Ale kdyz jsem se lognul rano, tak tam bylo 20 lidi a ta sama trasa asi 5 min.
Podobne se mi ted na lepsim pc chova Aura Kingdom. Coz je takova hra spis pro deti ala wowko. Ale ta ma moznost vypnout zobrazovani ostatnich playeru. A razem to swapuje minimalne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:1f7:f1a5:d9...–
lukas.balaz0
Super člen
2. 2. 2015   #8
-
0
-

#7 peter
1. Grafikou to nebude, písal som, že to ide rovnako rýchlo aj na low aj na ultra

2. Nehrám po nete (mám to cracknuté, takže ani mi nebeží v pozadí nejaký uplay a pod.)

3. Písal som, že výpočet a vykreľovanie prebieha stále (kvôli tomu to určite nebude grafika), lenže rendery sa akoby ukladajú niekde do fronty keď príde lag, a keď lag skončí, všetky sa v priebehu pár milisekúnd vyberú (niekedy sa síce len akoby presuniem na miesto, kde by som mal byť, ale stále som presvedčený, že výpočty prebiehajú stále) a dokonca počas lagu funguje aj klávesnica, teda síce obraz je seknutý, hra očividne príjma príkazy z klávesnice presne ako má (teda nie že sa na konci lagu urobia všetky naraz, ale robia sa pekne v čase) .... To znamená, že je jedno, či mi to laguje, alebo nie, určitú vzdialenosť prejdem za taký istý čas, nie ako si písal ty.

Som si skoro istý, že je to tým diskom, asi kúpim nejaký malý ale rýchly disk, na ktorom budem mať len hry.

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.41.–
peter
~ Anonymní uživatel
2539 příspěvků
3. 2. 2015   #9
-
0
-

Jo, jeste jsem mel lagy, ze se mi prehrivala grafika, disk i procesor, pac jsem to mel na notebooku, kde to chlazeni maji osizene.

Co se tyce disku, tak disk by nemel swapovat, pouze cas od casu nacist data. Tak muzes sledovat kontrolku. Urcite partition jsou spatny napad. Kdyz potrebuje neco ze systemu, leze do prvni. Swap prvni, hra druha, hra swap prvni. A takhle to prostridava. Jenze disk je to ten samy. Ba co hur, musi nacitat z disku ze dvou vzdalenych mist. Vzdycky pri tom uvolni cache disku a prednacita si vic dat z okoli daneho mista, pripadne celou plotnu. Jenze pak to smaze a nacte jinou plotnu.
U jednoho pc jsem to poresil druhym internim diskem, stejne pomalym a swap presmeroval na nej (pc mel malo ramky a ten disk jsem mel, asi 1G, navic).
Mozna muzes zkusit presmerovat swap docasne na ten disk s hrou. Ale hry si nektera data ukladaji ve win pod slozku users/(myacount)/...../hra/. Treba se sim3 jsem s tim mel dost problemu na sstarem pc, kde jsem uz na ceku nemel dost mista a on si tam sackoval mega-giga cehosi misto aby to ukladal do slozky s hrou.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:1f7:34eb:69...–
peter
~ Anonymní uživatel
2539 příspěvků
3. 2. 2015   #10
-
0
-

*sims2

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:1f7:34eb:69...–
Miki
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
4. 11. 2015   #11
-
0
-

Zdravím,

mám problém s fifou 16, Seká pri spustení zápasu, slovo, ktoré povie komentátor sa možno zopakuje aj 100 razy. Nevedel by mi niekto s tím poradiť?

Ďakujem

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.234.233.–
peter
~ Anonymní uživatel
2539 příspěvků
5. 11. 2015   #12
-
0
-

No, narazil jsem ted na takovou zajimavost. Spousta her pouziva dekomprimaci obrazku do pameti pc a to pak souka pres sbernici na pamet v grafice. Sbernice ma urcite limity datoveho toku. Takze jednak muze procesor nestihat dekomprimovat obrazky a pak tez sbernice prenaset. A k tomu to, co jsem uz psal, disk, disk-swap, prehrivani grafiky, prehrivani disku, zavirovany pc...
Nedavno vysel clanek o pameti ssd 3dxpoint (pamet/disk), pry uz pristi rok prvni kousky (256G za 80.000 pro servery). Pokud propoji intel cpu+ssd_pamet+grafika do jednoho cipu, tak se mame na co tesit, pak pofrci spousta her jako blesk. A takove ty diskove krabice s rotujicimi plotynkami pujdou rychle do sberu. :)


Miki - Bys musel napsat vic. Treba mas spatne nastaveni hry. Nebo spoustu problemu delaji programy jako icq, skype, avg, defrag, win-update, torenty a jine smejdy brzdici vykon.
V Lol mam treba min efekty, vyply zvuk a na nvidii tam je 150 fps, ktere klesa tak max na 40-60fps pri soubojich. Kdyz vytahnu nb ze zasuvky, tak se to prepne na uspornejsi intel grafiku, fps asi 130, pri zatezi 20 a mene, a uz to viditelne cuka a seka se. V Lol maji nejaky spatny zvukovy system, ze to vyrazne ovlivnuje vykon. A ten graficky stoji uplne za prd, proto mam i to min nastaveni, raci.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:907d:59...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý