Druhé nejmenší číslo v poli – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Druhé nejmenší číslo v poli – C / C++ – Fórum – Programujte.comDruhé nejmenší číslo v poli – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

JaaaanA0
Duch
5. 2. 2015   #1
-
0
-

Ahoj, potřebovala bych pomoct s úkolem: (pokud možno nějaký jednoduchý program v C).
Na vstup programu je dána posloupnost max. 50 celých čísel (pole). Napište funkci, která vrátí druhé nejmenší ze zadaných čísel. Dále napište funkci, která vypíše (na základě vrácené hodnoty předchozí funkce) na obrazovku všechny pozice v poli, kde se nachází nalezené druhé nejmenší číslo.
V programu zavolej výše uvedené funkce.
 (příklad:  pole: 2, 5, 4, 2, 8, 9, 45, 2, 6, 2, 1    funkce vrátí: Druhé nejmenší číslo: 2    funkce vypíše na obrazovku: Pozice: 1, 4, 8, 10

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.179.29.–
5. 2. 2015   #2
-
0
-

Druhá funkce je snažší: projdu pole a vypisuji indexy (s polem pracuji pomocí indexů) prvků shodných se zadaným číslem - první číslo má index 0. Pokud by pan učitel trval na tom, že jsou pozice číslovány 1 až 50, stačí k indexu čísla přičíst 1.
První funkce
- "hrubou silou": Zkopíruji dané pole a seřadím ho např. buble sortem. Pak je druhý prvek seřazeného pole druhým nejmenším číslem

- trochu inteligentněji: v poli hledám dvě nejmenší čísla (abych věděl, které je druhé nejmenší, potřebuji vědět, které je nejmenší). Vezmu si první dva prvky pole, seřadím je podle velikosti a budu je prozatím považovat za dvě nejmenší čísla - nazvěme to mezivýsledek. Projdu zbylou část pole a budu každý prvek porovnávat s mezivýsledkem:
a) pokud je prvek pole menší než menší číslo mezivýsledku, menší číslo mezivýsledku se stane větším číslem mezivýsledku a prvek se stane menším číslem mezivýsledku
b)pokud je prvek pole menší než větší číslo mezivýsledku, stává se prvek větším číslem mezivýsledku
po projití celého pole vracím větší číslo mezivýsledku

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:4c70:ef...–
5. 2. 2015   #3
-
0
-

Má to nějaké drobnosti - pokud budou hned první dvě čísla nebo všechna čísla v poli stejná, nebude to fungovat správně. Ale pro inspiraci:   

//funkce musi dostat pole obsahujici nejmene 2 cisla
int NajdiDruheNejmensi(int* Pole, int PocetCisel)
{
  int mezivysledek[2];
  int i;

  //prvni dva prvky pole seradim podle velikosti a pouziju jako mezivysledek
  if (Pole[0] < Pole[1]) {
    mezivysledek[0] = Pole[0];
    mezivysledek[1] = Pole[1];
  }
  else {
    mezivysledek[0] = Pole[1];
    mezivysledek[1] = Pole[0];
  }

  //projdu zbylou cast pole
  for (i = 2; i < PocetCisel; i++) {
    if (Pole[i] < mezivysledek[0]) {
      //prvek pole je mensi nez mensi cislo mezivysledku
      mezivysledek[1] = mezivysledek[0];
      mezivysledek[0] = Pole[i];
    }
    else
      if ((Pole[i] < mezivysledek[1]) && (Pole[i] > mezivysledek[0])) {
        //prvek pole je mensi nez vetsi cislo mezivysledku
        mezivysledek[1] = Pole[i];
      }
    }

  //v mezivysledku jsou dve nejmensi cisla
  return mezivysledek[1];
}

//*************************************************************
void VypisPozice(int* Pole, int PocetCisel, int Cislo)
{
  int i;
  char c = 0x20; //mezera

  printf("pozice cisla %i jsou:", Cislo);
  for (i = 0; i < PocetCisel; i++) {
    if (Cislo == Pole[i]) {
      printf("%c%i", c, i+1);
      c = ',';
    }
  }
}

//*************************************************************
int _tmain(int argc, _TCHAR* argv[]) 
{
  int cisla[] = {2, 5, 4, 2, 8, 9, 45, 2, 6, 2, 1};
  int pocet = 11;
  int druhe;

  druhe = NajdiDruheNejmensi(cisla, pocet);
  printf ("Druhe nejmensi je %i\r", druhe);
  VypisPozice(cisla, pocet, druhe);

  return 0;
}

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:4c70:ef...–
BDS+3
Věrný člen
5. 2. 2015   #4
-
0
-

ta funkce "druhenejmenší" mě přijde moc složitá.

takhle by to mělo stačit:  

#include <limits.h>

int DruheNejmensi(unsigned int velikost_pole, int *pole)
{
  int ok = INT_MAX;
  int min_val = INT_MAX;
   
  for(unsigned int i=0; i<velikost_pole; i++)
  {
      if(pole[i]<min_val)
      {
          ok = min_val;
          min_val = pole[i];          
      }
      else if(pole[i]>min_val && ok>pole[i])ok=pole[i];
  }
  //if(ok == INT_MAX && pole[0]<INT_MAX)return pole[0]; 
  return ok;
}

doufám, že jsem nic neopomněl :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 31.47.99.–
W10 :)
Matěj Andrle+1
Grafoman
6. 2. 2015   #5
-
0
-

#3 hlucheucho 

int *ArrayOrder(unsigned int length, int *array)
{
	int result[length];
	memcpy(result, array, sizeof(array)) ;
	std::sort(std::begin(result), std::end(result));
	return result;
}
Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.175.–
6. 2. 2015   #6
-
+1
-
Zajímavé

#5 Matěj Andrle
Vůbec neplníš zadání. Cílem není seřadit pole, ale najít druhé nejmenší číslo v poli. V takovém případě je zkopírování a seřazení pole neefektivní. Najít druhé nejmenší číslo lze na jedno projití stávajícího pole.

Kromě toho vracení autovariable result: paměť pro tuto proměnnou je uvolňována při návratu funkce.

int result[length]; ti v čistém C neprojde. 

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:c0b0:dd...–
Matěj Andrle+1
Grafoman
6. 2. 2015   #7
-
0
-

#6 hlucheucho
Jistě je efektivnější ta kilometrová šňůra... Kopírovat vůbec nemusím - to dělám jen, kdyby chtěl mít zdroj. Pročež to mám také jen o cyklu... A navíc si může vzít jakékoliv pořadí chce...

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.175.–
6. 2. 2015   #8
-
0
-

#7 Matěj Andrle
Kopírovat musíš, podle zadání je potřeba mít původní pole pro funkci výpisu pozic. To je jeden cyklus. Řazení obsahuje uvnitř minimálně další cyklus (buble sort obsahuje tuším 2 vnořené cykly). Seřazení má ještě další nevýhodu - představ si, že nejmenší číslo se v poli bude opakovat: 

pole[] = {5, 48, 7, 5, 11};

Po seřazení dostaneš 5, 5, 7, 11, 48. Druhé nejmenší (číslo 7) tedy není automaticky prvkem s indexem 1. Musely by se odstranit stejné prvky pole - každé číslo se smí vyskytnou pouze 1x. Druhá možnost je procházet seřazené pole dokud nenarazím na jiné číslo než je první prvek pole - to je další cyklus.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:c0b0:dd...–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
6. 2. 2015   #9
-
0
-

#7 Matěj Andrle
jedinej problem je, ze kdyz si prectes zadani, tak chteji unikatni nejmensi. Takze nejen O(log n) pro sort - pokud je to quicksort, ale jeste to budes dal zpracovavat. Takze jeden cyklus, kde se vse udela rovnou je rychlejsi nez si to seradit.

Pak vracis pointer na promennou na stacku - coz by melo zminit aspon warning, v lepsim pripade error a v nejhorsim pripade se ti jen pri volani cehokoliv dalsiho zahadne zmeni hodnoty v poli...

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
6. 2. 2015   #10
-
0
-

Kromě toho ta dlouhá nudle obsahuje celou úlohu - obě funkce i funkci main s jejich použitím. Ještě jsem si pohrál s těma opomenutýma drobnostma a funkce by vypadala takto (není přezkoušená): 

//funkce vrati nenulove cislo pokud lze najit druhe nejmensi
//druhe nejmensi je ulozeno do promenne na kterou ukazuje Vysledek
int NajdiDruheNejmensi(int* Pole, int PocetCisel, int* Vysledek)
{
   int mezivysledek[2];
   int i, j, priznak = 0;

   if (PocetCisel < 2) {
      return 0;
   }
   //prvni dva ruzne prvky pole seradim podle velikosti a pouziju jako mezivysledek
   for (j = 1; j < PocetCisel; j++) {
      if (Pole[0] < Pole[j]) {
	  mezivysledek[0] = Pole[0];
	  mezivysledek[1] = Pole[j];
	  priznak = 1;
	  break;
     }
     else
       if (Pole[0] > Pole[j]) {
          mezivysledek[0] = Pole[j];
          mezivysledek[1] = Pole[0];
          priznak = 1;
          break;
       }
   }
   if (!priznak) {
      return 0;
   }
  //projdu zbylou cast pole
  for (i = 2; i < PocetCisel; i++) {
    if (Pole[i] < mezivysledek[0]) {
      //prvek pole je mensi nez mensi cislo mezivysledku
      mezivysledek[1] = mezivysledek[0];
      mezivysledek[0] = Pole[i];
    }
    else
      if ((Pole[i] < mezivysledek[1]) && (Pole[i] > mezivysledek[0])) {
        //prvek pole je mensi nez vetsi cislo mezivysledku
        mezivysledek[1] = Pole[i];
      }
    }

   //v mezivysledku jsou dve nejmensi cisla
   *Vysledek = mezivysledek[1];
   return 1;
}
Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:c0b0:dd...–
6. 2. 2015   #11
-
0
-

A použití: 

int _tmain(int argc, _TCHAR* argv[])
{
	int cisla[] = {2, 5, 4, 2, 8, 9, 45, 2, 6, 2, 1};
	int pocet = 11;
	int druhe;

	if (NajdiDruheNejmensi(cisla, pocet, &druhe))  {
	   printf ("Druhe nejmensi je %i\r", druhe);
	   VypisPozice(cisla, pocet, druhe);
	}
	else  {
	   printf ("Nejde najit druhe nejmensi cislo");
	}

	return 0;
}

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:c0b0:dd...–
6. 2. 2015   #12
-
0
-

Ještě by se návratová hodnota funkce dala upravit tak, aby vyjadřovala příčinu, proč nemá druhé nejmenší číslo - málo čísel v poli nebo všechna jsou stejná. I bez toho si myslím, že už teď tazatelce "jde hlava kolem".

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:c0b0:dd...–
ondrej39+1
Věrný člen
6. 2. 2015   #13
-
0
-

#12 hlucheucho
Děláš to podle mě zbytečně složitě, hu, verze od BDS je podle mě, jak by to mělo vypadat. Jeden for cyklus, dvě podmínky a dělá to přesně to, co dělat má :).

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
6. 2. 2015   #14
-
0
-

#13 ondrej39
zkusil jsem, co se stane, když v poli budou stejná čísla: 

int _tmain(int argc, _TCHAR* argv[])
{
	int cisla[] = {2, 2, 2};
	int pocet = 3;
	int druhe;

	druhe = DruheNejmensi(pocet,cisla);
	printf ("Druhe nejmensi je %i\r", druhe);
}

a výsledek byl 2147483647, naprostý nesmysl. Nedetekuje zadání všech stejných čísel v poli. Proto jsem funkci upravoval tak, aby návratová hodnota bylo "existuje / neexistuje" druhé nejmenší číslo  a pokud existuje, druhé nejmenší číslo se zapíše do proměnné na kterou funkce dostala ukazatel jako třetí parametr. Po drobné úpravě by funkce mohla vracet chybový kód a rozlišovat existuje / všechna čísla v poli jsou stejná / je málo čísel v poli.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:c0b0:dd...–
6. 2. 2015   #15
-
0
-

#4 BDS
jen drobnost - v C je třeba uvést deklaraci proměnné zvlášť: 

unsigned int i;

for(i=0; i<velikost_pole; i++)  {

}

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:c0b0:dd...–
ondrej39+1
Věrný člen
6. 2. 2015   #16
-
0
-

#15 hlucheucho
Že nastane situace, kdy budou všechna čísla stejně velká, mě nenapadlo. Pokud takovou situaci vezmu v úvahu, pak funkce bude o něco složitější, ale myslím si, že tvá stejně zbytečně implementuje druhý for cyklus.

EDIT: No nic, radši budu zticha, ta moje funkce neměla ověřenou jednu podmínku :D.

EDIT2: Tak jsem na chybu přišel, chyběla mi jedna podmínka :).

bool druheNejmensi(const int* pole, int velikost, int &vysledek)
{
	int nejmensi = INT_MAX;
	int druheNejmensi = INT_MAX;
	int zmena = 0;
	
	int i;
	for (i = 0; i < velikost; i++)
	{
		if (pole[i] < nejmensi)
		{
			if (zmena != 2) zmena++;
			druheNejmensi = nejmensi;
			nejmensi = pole[i];
			continue;
		}
		else if (pole[i] < druheNejmensi && pole[i] > nejmensi)
		{
			if (zmena != 2) zmena++;
			druheNejmensi = pole[i];
		}
	}

	vysledek = druheNejmensi;

	if (zmena != 2) return false;
	return true;
}

Teď by ta f-ce měla najít druhé nejmenší číšlo pouze v případě, že se tam takové číslo nachází (když najde, vrací true, když nenajde, vrací false), a to i v případě, kdyby se v poli nacházely pouze dvě číselné hodnoty, číslo nejmenší a číslo druhé nejmenší.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
6. 2. 2015   #17
-
0
-

Kdyz sme u toho reseni :D Tak prikladam jedno pro bezne smrtelniky hure stravitelne :D

#include <stdio.h>

#define POS 2

int * findPOSMin(int * arr, int count) {
  int * min[POS] = {NULL};
  int * end    = arr+count;

  for (; arr < end; ++arr) {
    int * act = arr;
    int i;
    for (i=0; i<POS; ++i) {
      if ((act != NULL) && (min[i]!=NULL) && (*act == *(min[i]))) break;
      if ((min[i] == NULL) || ((act != NULL) && (*(min[i]) > *act))) {
        int * tmp = act;
        act = min[i];
        min[i] = tmp;
      }
    }
  }
  return min[POS-1];
}

int main(void) {
  int pole[] = {2, 5, 4, 2, 8, 9, 45, 2, 6, 2, 1, 5, 4, 3};
  int * pos = findPOSMin(pole,sizeof(pole)/sizeof(int));

  if (pos) {
    int *i;

    printf("%d. nejmensi %d\n", POS, *pos);
    printf("Pozice: %ld", (pos-pole)+1);
    for (i=pos+1; i<pole+11; ++i) {
      if (*pos==*i) printf(", %ld", (i-pole)+1);
    }
    printf("\n");
  } else {
    printf("%d. nejmensi: nenalezeno\n", POS);    
  }
  return 0;
}

Samo s troskou dynamiky by to mohlo byt jako parametr funkce misto define, ci rovnou programu :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
ondrej39+1
Věrný člen
6. 2. 2015   #18
-
0
-

#17 KIIV
To už jsem na to asi celkem špatně, když mi tvá implementace funkce přijde docela pěkná :D.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
6. 2. 2015   #19
-
0
-

#16 ondrej39
taky sis přidal některé věci z C++

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:c0b0:dd...–
6. 2. 2015   #20
-
0
-

#17 KIIV
v zadání je najít druhé nejmenší. Při hledání nejmenšího by nemělo smysl řešit vícenásobný výskyt čísla.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:c0b0:dd...–
ondrej39+1
Věrný člen
6. 2. 2015   #21
-
0
-

#19 hlucheucho
Co máš konkrétně na mysli? Makro INT_MAX? Pokud ano, není problém vypsat hodnotu ručně. :) V C jsem bohužel zatím nedělal, tak nevím, co vše je tam možné použít a co ne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
6. 2. 2015   #22
-
0
-

#20 hlucheucho
v tomhle smeru neni jasna ani ukazka ani zadani.. Ale kdyz chteji vypisovat i vyskyty toho sameho 2. cisla, tak predpokladam, ze se berou vsechny jako 2. a ne jako 2. 3. 4. 5. To ze se muzu plest je proste chyba nejasneho zadani :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
6. 2. 2015   #23
-
0
-

#21 ondrej39
bool druheNejmensi(const int* pole, int velikost, int &vysledek);

datový typ bool a reference v parametru funkce.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:c0b0:dd...–
ondrej39+1
Věrný člen
6. 2. 2015   #24
-
0
-

#23 hlucheucho
V běžném C není bool? :O Že tam nebude vector, to tak nějak předpokládám, ale bool považuji celkem za základ. A modifikátory const a tak v C jsou? Pokud ano, tak by pole funkci mělo být ještě předáváno jako konstantní ukazatel na první prvek, pro zamazení modifikace s ním.

Nicméně pokud jsou toto dvě chyby, nahradit ampersand za hvězdičku a vracet 1 0 namísto true/false je pro opravení to nejmenší :).

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
6. 2. 2015   #25
-
0
-

#22 KIIV
teď ti nerozumím. 

Zadání připouští vícenásobný výskyt druhého nejmenšího čísla v poli. Pokud mám 3, 2, 3, 3, 3, 9 tak mám druhé nejmenší číslo 3 na pozicích 1, 3, 4 a 5. Pokud mám 7, 7, 7, 7 tak druhé nejmenší číslo v poli neexistuje, protože všechna čísla jsou stejná. Podobně když bude jen jedno číslo.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:c0b0:dd...–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
6. 2. 2015   #26
-
0
-

#25 hlucheucho
tak nevim na co si to narazel v #20 hlucheucho
proste ikdyz hledam 2. a jsou tam jen 7,7,7,7, tak to bezi a nahlasi, ze nebylo nalezeno.

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
6. 2. 2015   #27
-
0
-

#24 ondrej39
k typu bool: lze si ho pomocí typedef vytvořit a pomocí define i true a flase. Možná tyto věci najdeš v nějakém hlavičkovém souboru. Pokud se nemýlím, C znal jen ukazatele, reference byly zavedeny až v C++.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:c0b0:dd...–
6. 2. 2015   #28
-
0
-

#26 KIIV
bezne smrtelniky hure stravitelne

asi jsem běžný smrtelník. K tomu zmatený.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:c0b0:dd...–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
6. 2. 2015   #29
-
0
-

#28 hlucheucho
No proste prvni if s tim break se postara o preskoceni cisel, ktery tam uz jsou

Druhy to prohodi s act, pokud je aktualni minimum null nebo je mensi nez act (a act jeste nesmi byt null)

Vyhoda je, ze to funguje iteracne, nevyhoda je, ze to neni tak dobre videt pres ty vsechny pointery.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.95.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
6. 2. 2015   #30
-
0
-

Vyhoda je, ze to funguje iteracne, nevyhoda je, ze to neni tak dobre videt pres ty vsechny pointery.

na tom jsem si vylámal zuby. Teď budu mít komplex méněcennosti   

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:c0b0:dd...–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
6. 2. 2015   #31
-
0
-

#30 hlucheucho
z toho si nic nedelej, ja sem v tom mel po napsani presne dve chyby - chybel mi ten end (jsem prubezne posouval konec a slo to do segfaultu) a druha chyba bylo to, ze mi chybel ten prvni if :) (bez nej to sice fungovalo na tech vzorovejch datech na zacaku, ale samozrejme to pak vkladalo stejny cisla vicekrat)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.95.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
6. 2. 2015   #32
-
0
-

Dokázal jsi vymyslet princip a pak to i odladit.

Asi je poznat, že jsem začínal hodně pozdě a mám málo praxe.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:c0b0:dd...–
ondrej39+1
Věrný člen
6. 2. 2015   #33
-
0
-

#32 hlucheucho
Nezáleží na tom, kdy člověk začne, ale že začne ;).

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
6. 2. 2015   #34
-
0
-

Z hlediska rychlosti, nebylo by lepsi pouzit misto scitani, odcitani pouze incrementovani?
Treba, kdyz mam cyklus kod neco jako

a = 7;
b = 30;
for(i=0;i<a+10;i++) {pole[b - i];}

Tak misto toho pouzit 

a = 7;
b = 30;
c = a+10;
d = b;
for(i=0;i<c;i++) {pole[d--];}

Ja jen, ze pri milionech cyklu, kdyz musi pokazde prepocitavat podminku ve for "i<a+10" a pokazde odcitat "b-i", tak to sezere more casu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:1f7:191f:f3...–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
6. 2. 2015   #35
-
0
-

#34 peter
To bys musel zkompilovat do assembleru a porovnat podle vystupu pri nejaky vhodny urovni optimalizace..

Kazdopadne to muze klidne skoncit v sekci:  "premature optimalisation is root of all evil" :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.95.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
BDS+3
Věrný člen
6. 2. 2015   #36
-
0
-

#14 hlucheucho
v mém příkladu jsem zakomentoval

if(ok == INT_MAX && pole[0]<INT_MAX)return pole[0];

kdyby někomu vadilo, že bude funkce vracet číslo INT_MAX, které v poli není..

on je skoro stejný nesmysl vracet jakékoliv číslo jako druhé nejmenší, když jsou všechna čísla shodná

ps, ani nevím jestli lze nazvat posloupností, pole stejných čísel

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.253.–
W10 :)
BDS+3
Věrný člen
6. 2. 2015   #37
-
0
-

#15 hlucheucho
před lety jsem se učil základy C pouze podle této knihy (tehda jsem ani neměl přístup na net):

http://knihy.cpress.cz/programovaci-jazyk-c.html

for(int i=0;... se tam používalo běžně, tak proto..

Dnes píšu stylem guláš (C C++), tak přesně ani nevím kde jsou hranice.

Nahlásit jako SPAM
IP: 31.47.99.–
W10 :)
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
6. 2. 2015   #38
-
0
-

#37 BDS
C99 standard uz for (int i=0;;) dovoluje, ale na skolach se vetsinou jede strict verze, ktera ti snad nedovoli ani deklarace promennych smichane s kodem.. proste musi byt na zacatku bloku, pred samotnym kodem.

Jinak ja jsem taky primarne c++ programator, ale nejak zvlast se mi to neplete - asi jak jsem zacinal na striktni specce C.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.95.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
6. 2. 2015   #39
-
0
-

#37 BDS
pokud u C++ Builderu zvolíš konzolovku v C tak ti to neprojde. Používám verzi XE5 na kterou jsme upgradovali loni. Jinak i v C++ dodržuji deklarace zvlášť. Považuji to za "štábní kulturu".

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
BDS+3
Věrný člen
6. 2. 2015   #40
-
0
-

#39 hlucheucho
já jsem to právě včera psal jen tak, bez IDE.

tak tady máš opravený kód, doufám už se vším co patří k C a pouze k C 

#include <stdio.h>
#include <limits.h>

//---------------------------------------------------------------------------
int DruheNejmensi(unsigned int velikost_pole, int *pole)
{
  int ok = INT_MAX;
  int min_val = INT_MAX;
  unsigned int i=0;

  for(; i<velikost_pole; i++)
  {
      if(pole[i]<min_val)
	  {
          ok = min_val;
		  min_val = pole[i];
	  }
	  else if(pole[i]>min_val && ok>pole[i])ok=pole[i];
  }
  //if(ok == INT_MAX && pole[0]<INT_MAX)return pole[0];
  return ok;
}
//---------------------------------------------------------------------------
void Vypis(int value, unsigned int velikost_pole, int *pole)
{
  unsigned int i=0;
  unsigned char cnt = 0;

  for(; i<velikost_pole; i++)
  {
   if(value==pole[i])
   {
	if(cnt==0)
	{
	 printf("Pozice cisla %i: %u", value, i+1);
	 cnt++;
	}
	else printf(", %u", i+1);
   }
  }
}
//---------------------------------------------------------------------------
int main()
{
  const unsigned int velikost = 11;
  int vstup[] = {2, 5, 4, 2, 8, 9, 45, 2, 6, 2, 1};
  int druhe;

  druhe = DruheNejmensi(velikost, vstup);
  if(druhe==INT_MAX)printf("V poli se nachazeji pouze cisla s hodnotou %i\n", vstup[0]);
  else
  {
   printf("Druhe nejmensi je cislo %i\n", druhe);
   Vypis(druhe, velikost, vstup);
  }

  getchar();
  return 0;
}
//---------------------------------------------------------------------------
Nahlásit jako SPAM
IP: 31.47.99.–
W10 :)
6. 2. 2015   #41
-
0
-

#40 BDS
hezké :)

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
BDS+3
Věrný člen
6. 2. 2015   #42
-
0
-

#41 hlucheucho
děkuji za ohodnocení a taky za ponaučení;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 31.47.99.–
W10 :)
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
6. 2. 2015   #43
-
0
-

#42 BDS
Skoda, ze se na skolach nedelaji inkrementalni ukoly... Neco jako modifikujte program pro nalezeni 4. nejmensiho a vypiste vyskyty :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.95.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
6. 2. 2015   #44
-
0
-

#43 KIIV
Ono je otázka, jestli mají na to vyučující i čas

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
vitamin+8
Grafoman
6. 2. 2015   #45
-
0
-

#40 BDS
Slo by to aj jednoduhsie:


int DruheNejmensi(unsigned velikost_pole, const int *pole){
	assert(pole);
	assert(velikost_pole >= 1);

	int min_val = pole[0];
	int ok = min_val;
	
	for(unsigned i = 1; i < velikost_pole; ++i){
		if(pole[i] < min_val){
			ok = min_val;
			min_val = pole[i];
		}
	}
        //edit:
        if(min_val == ok)return INT_MAX;   

	return ok;
}
Nahlásit jako SPAM
IP: 95.105.229.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
BDS+3
Věrný člen
6. 2. 2015   #46
-
0
-

#44 hlucheucho
Spíš jestli tady na to mají dost velký disk - těch reakcí :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 31.47.99.–
W10 :)
6. 2. 2015   #47
-
0
-

#45 vitamin
druhé nejmenší číslo, to jde udělat když jsou nejméně dvě čísla. Takže velikost pole musí být nejméně 2. nakolik je to funkční jsem nezkoušel, ted nemám jak

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
6. 2. 2015   #48
-
0
-

#46 BDS
neboj, koupí si větší a nebo to smažou aby měli místo   

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
BDS+3
Věrný člen
6. 2. 2015   #49
-
0
-

#45 vitamin
ale ne takto, mas to blbě:

1. není to C :D

2. dej si na první místo třeba 0

Nahlásit jako SPAM
IP: 31.47.99.–
W10 :)
6. 2. 2015   #50
-
0
-

#49 BDS
připomínku co máš v bodě 1 jsem opomenul napsat

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
vitamin+8
Grafoman
6. 2. 2015   #51
-
0
-

#47 hlucheucho

Nefungovalo by to ani keby ze tam je N rovnakych cisiel, nemusia byt nutne 2 (kod som editol).

#49 BDS

  1. Preco by to nebolo C?
  2. mne to funguje aj s 0.

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.105.229.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
BDS+3
Věrný člen
6. 2. 2015   #52
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 31.47.99.–
W10 :)
6. 2. 2015   #53
-
0
-

Má pravdu předsedo: pokud první číslo pole bude nejmenší, ve všech iteracích cyklu bude podmínka vyhodnocena false. Funkce nenajde druhé nejmenší ačkoliv třeba existuje. Vyzkoušej si to na seřazeném poli např 1, 2, 3, 4, 5. Z tohoto důvodu moje funkce nejdříve hledala první dva různé prvky pole a ty seřadila podle velikosti a pak je použila pro další práci.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
vitamin+8
Grafoman
6. 2. 2015   #54
-
0
-

#53 hlucheucho
Moja chyba mam, tam chybu

#52 BDS
Od C99 nemusi byt deklaracia premennej na zaciatku bloku.

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.105.229.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
6. 2. 2015   #55
-
0
-

Od C99 nemusi byt deklaracia premennej na zaciatku bloku.

ne každý překladač tak pracuje, platí to i o novějších verzích

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
BDS+3
Věrný člen
8. 2. 2015   #56
-
0
-

trapas, až dnes jsem si uvědomil, že tam mám chybu:

if(druhe==INT_MAX)printf("V poli se nachazeji pouze cisla s hodnotou %i\n")

v případě, že budou v poli pouze hodnoty INT_MAX a INT_MAX-1 nebude vyhodnocení této podmínky v pořádku

Nahlásit jako SPAM
IP: 31.47.99.–
W10 :)
BDS+3
Věrný člen
8. 2. 2015   #57
-
0
-

teď snad už konečně... 

#include <stdio.h>
#include <limits.h>

//---------------------------------------------------------------------------
char DruheNejmensi(unsigned int velikost_pole, int *pole, int *druhe_nejm)
{
  int min_val = INT_MAX;
  unsigned int i=0;
  char ret = 0x00;

  *druhe_nejm = INT_MAX;

  for(; i<velikost_pole; i++)
  {
	  if(pole[i]<min_val)
	  {
		  *druhe_nejm = min_val;
		  min_val = pole[i];
		  ret = 0x02;
	  }
	  else
	  {
	   if(pole[i]>=min_val && *druhe_nejm>pole[i])
	   {
		*druhe_nejm=pole[i];
		ret = 0x01;
	   }
	  }
  }

  if(*druhe_nejm == min_val)ret = 0x00;

  return ret;
}
//---------------------------------------------------------------------------
void Vypis(int value, unsigned int velikost_pole, int *pole)
{
  unsigned int i=0;
  unsigned char cnt = 0;

  for(; i<velikost_pole; i++)
  {
   if(value==pole[i])
   {
	if(cnt==0)
	{
	 printf("Pozice cisla %i: %u", value, i+1);
	 cnt++;
	}
	else printf(", %u", i+1);
   }
  }
}
//---------------------------------------------------------------------------
int main()
{
  const unsigned int velikost = 11;
  int vstup[] = {2, 5 ,4, 2, 8, 9, 45, 2, 6, 2, 1};
  int druhe;

  if(DruheNejmensi(velikost, vstup, &druhe)==0x00)printf("V poli se nachazeji pouze cisla s hodnotou %i\n", vstup[0]);
  else
  {
   printf("Druhe nejmensi je cislo %i\n", druhe);
   Vypis(druhe, velikost, vstup);
  }

  getchar();
  return 0;
}
//---------------------------------------------------------------------------

to zadání s funkcí vracející hodnotu se to bez úplného vychytání všech možností nedá udělat

Nahlásit jako SPAM
IP: 31.47.99.–
W10 :)
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý