V akom jazyku kódiť weby ? – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

V akom jazyku kódiť weby ? – PHP – Fórum – Programujte.comV akom jazyku kódiť weby ? – PHP – Fórum – Programujte.com

 

lukas.balaz0
Super člen
8. 3. 2015   #1
-
0
-

Čaute,

Doteraz som programoval weby vždy len v PHP (nerobil som nič rozsiahle, asi len dva weby, ale nič ťažké ...). Pred nedávnom som sa dozvedel o výbornom PHP frameworku Laravel, s ktorým som sa začal učiť (pozrel som vcelku dosť videí, pričom som aj robil, čo tam hovorili). Lenže potom mi viacerí ľudia povedali, že PHP ako programovací jazyk na weby už upadá, nahradzuje ho Python, Java, atď. Čo si o tom myslíte ? Ešte stále väčšina webov beží hlavne na PHP. Má zmysel pokračovať s PHP a Laravelom, alebo mám čo najrýchlejšie prebehnúť na Python s Djangom ? Nechcem odísť od niečoho, s čím som strávil tak veľa času (hlavne učením sa, takže by to vyšlo nazmar), ale zasa v každom prípade si chcem vybrať tú najlepšiu možnosť, pretože teraz sa asi budem webom venovať dlhšie.

Ďakujem za vaše názory, píšte každý, čo si myslíte, aj keby už pred vami písalo 20 ľudí, aby som mal viac názorov, z ktorých si zostavím ten svoj. Naozaj sa chcem dobre rozhodnúť (lebo ten Laravel je fakt super, neveril som, že sa dá kódenie webu až tak uľahčiť až dokým som to nevyskúšal ... nechcem od toho odísť len preto, že nejaký jednotlivec si niečo myslí ... )

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.41.–
ondrej39+1
Věrný člen
8. 3. 2015   #2
-
0
-

#1 lukas.balaz
Podle mě klidně můžeš dál programovat v php. Jakmile se naučíš MVC vždycky někde, nebudeš mít problém ho použít v jiném jazyku, nakonec nejsložitější nna programování je naučit se ty postupy, vhodně přemýšlet, pokud s tím zkušenosti máš, což asi ano, budeš vědět, jak k problému přistoupit a syntaxi si můžeš dohledat.

Kamarád třeba zase dělá webové aplikace v ASP.NET MVC, určitě se můžeš podívat na další jazyky, učením je člověk živ, ale pokud zustaneš jen u php, pár dalších let určitě práci ještě najdeš :-).

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.135.41.–
Inject all the dependencies!
lukas.balaz0
Super člen
8. 3. 2015   #3
-
0
-

#2 ondrej39
Nejde ani o "zohnanie práce". Skôr by som chcel ísť kódiť vlastný web, a poprípade práce typu: Urob mi stránku, je mi jedno ako, hlavne aby to išlo. A za druhé, skôr ma zaujímajú také veci, ako: Je PHP bezpečné ? Nestáva sa, že sa niečo správa inak ako by sa malo (teda hlavne preto, že som počul, že PHP bolo urobené zliepaním ... proste tam vždy dolepili, čo chýbalo, o nejaké štandardy sa moc nestarali. A okrem toho som počul, že PHP pri testovaní na dosť veľkom percente testov failovalo, nwm čo je na tom pravdy) ? Je oveľa pomalšie od iných jazykov ? Laravel sa mi stará o MVC tak výborne, že sa o tom moc nemusím starať a ani ma nemusí zaujímať, ako to funguje (samozrejme, používanie frameworku zhoršuje rýchlosť, ale určite nebudem nikdy nič robiť bez frameworku, je jedno v akom jazyku). Syntax nie je, samozrejme, problém. To sa naučím rýchlo. Ale zdá sa mi, že celkovo tieto jazyky fungujú pri programovaní na weby na trochu inom princípe. Takže hovoríte, že sa nemusím báť kódiť vlastný web v PHP cez Laravel ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.41.–
ondrej39+1
Věrný člen
8. 3. 2015   #4
-
0
-

#3 lukas.balaz
Pokud ti jde o bezpečnost "zadarmo", pak php není nejvhodnější volba, tou lepší volbou by pak byl třeba zmiňovaný ASP.NET MVC framework od Microsoftu (pozor, s tím přichází další problém, že ne každý hosting tuto platformu podporuje).

PHP je bezpečný jazyk, ale je na tobě, aby sis zkontroloval všechno víceméně sám. Na druhou stranu, pokud jsi na PHP zvyklý a nějaké weby si již v daném jazyku udělal a PHP ti sedí, normálně se v tom aplikace a weby dělat samozřejmě dají.

Pokud je ti PHP blízké, MVC se ti líbí, ale chceš rychlost a na rychlosti ti hodně záleží (vzhledem k tomu, že píšeš, že používání frameworku zhoršuje rychlost, předpokládám, že ano), pak se můžeš podívat na PhalconPHP Framework. Je předkompilovaný v C a z PHP frameworků je jednoznačně nejrychlejší, na druhou stranu není pure PHP a je třeba .dll na server dokopírovat a modul (např.) v Apache povolit.

Nicméně, nakonec to, co stránky zpomaluje nejvíce, jsou dotazy na databázi (databáze). Samotná PHP interpretace získaných informací může být někdy rychlejší, pomalejší, ale rozhodně nebrzdí načítání tak moc, jako napojení do DB a získání hledaných dat.

Kdosi zde na fóru má v podpisu "Program vám vždy bude dělat to, co naprogramujete, ne to, co chcete, aby dělal," nebo tomu obdobný citát, ten se dá vztáhnout i na PHP. Když si to dobře uděláš, budeš to mít udělané dobře.

Nejzranitelnější na webech jsou pochopitelně data, je možné zavést nějaké šifrování, zas je třeba přemýšlet, co všechno se vyplatí šifrovat, ošetřit uživatelské vstupy a operace, kdy uživatelé s daty pracují,...

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.226.234.–
Inject all the dependencies!
lukas.balaz0
Super člen
8. 3. 2015   #5
-
0
-

#4 ondrej39
No, ako som písal, o väčšinu týchto vecí sa mi Laravel stará (bezpečnosť, databázy, MVC, ... a málo razy tam potrebujem napísať viac ako pár riadkov PHP pod seba, takže je to prehladné a sú menšie šance, že urobím chybu ... a ešte ak používam PHPStorm ...). Takže pravdepodobne ostanem s Laravelom. Ale nemal by na toto názor aj niekto iný ? Napríklad prečo sa začali šíriť reči o tom, že PHP je zlé, nemá sa používať, často sa správa inak, ako sa má a podobne ? Počul som to od viacerých programátorov ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.41.–
ondrej39+1
Věrný člen
8. 3. 2015   #6
-
0
-

#5 lukas.balaz
Stručně řečeno, legacy kód.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.226.234.–
Inject all the dependencies!
Kit+15
Guru
8. 3. 2015   #7
-
+1
-
Zajímavé

#1 lukas.balaz
Weby dělám v PHP a po jiném jazyku netoužím. V PHP je vše potřebné a ještě hodně dlouho bude.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:221:5...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
9. 3. 2015   #8
-
0
-

ondrej39 - No, ja bych zas tvrdil, ze co je ms, na to se neda spolehnout. Takze bych raci asp se slovem bezpecnost nespojoval :) Neni to ani tyden, co jsem pres musel do nouzoveho rezimu win 7 u jednoho zakaznika a pres avg to smazalo 50 viru. Rekl bys, ze win 7 je moderni, nove a bezpecne?

lukas.balaz - Taky delam v PHP. Zatim jsem s nim nemel problem. Tez mozna nekdy staci pouzit HTML.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:1f7:2564:67...–
ondrej39+1
Věrný člen
9. 3. 2015   #9
-
0
-

#8 peter
Tož to ti selhala základní lidská stránka, že uživatel chodí, kam nemá, kouká na porno a stahuje jeden vir za druhým. S chodem aplikace to nemá nic společného.

Díky některým omezením, které má ASP.NET v sobě víc natvrdo, například typy, máš určité zabezpečení zadarmo, jak jsem psal, ale bezpečně se dá pochopitelně psát v jakémkoliv jazyku, pokud danému jazyku rozumíš.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.226.234.–
Inject all the dependencies!
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 11 hostů

Podobná vlákna

V akom programe otvorit .sql — založil Koder

It zahraniční weby — založil mmga

2 weby, 1 soubor — založil chytrolin

WEBY NA PŘEDĚLÁNÍ — založil Azyjat

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý