Návrh softwaru – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Návrh softwaru – PHP – Fórum – Programujte.comNávrh softwaru – PHP – Fórum – Programujte.com

ondra
~ Anonymní uživatel
244 příspěvků
18. 3. 2015   #1
-
0
-

Zdravím,

jsem student a již nějakou dobu programuju v PHP. Dělám pro menší firmu, kde dostanu písemné zadání co se po mně chce a programuju. Nedostanu žádné třídní diagramy apod. A to mně samozřejmě nutí uvažovat nad tím jak danou problematiku navrhnu. Vždycky to nějak uděláma a vždycky mně zkušenější kolegové řeknou abych to předělal a řeknou jak by si to představovali. Vždycky je to daleko líp navržené a líbí se mně to.

Rád bych se to taky naučil. Získal nad danou věcí nadhled.

Určitě se to časem naučím, ale je možné tomu nějak napomoct? Jaká je nejlepší cesta?

Začal jsem se učit návrhové vzory. Máte nějaké tipy na nejužitečnější návrhové vzory, které bych měl určitě znát?

Děkuju za odpověď

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.31.–
ondrej39+1
Věrný člen
18. 3. 2015   #2
-
0
-

#1 ondra
A proč se nezeptáš kolegů, kde a z čeho se učili oni? To se na pracovišti kromě zadávání práce o ničem nebavíte?

BTW: Navrhnout dobře soft není jen o tom znát pravidla, ale taky člověk na to nesmí být blbej. Jakože projektový manažer může se softwarovým inženýrem a architektem sestavit návrh aplikace, který předají programátorovi a ten už ho nějak udělá, ale udělal samotnej ten návrh prostě sranda není.

Dost v tom hrají zkušenosti a cit pro řešení problémů.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.226.234.–
Inject all the dependencies!
peter
~ Anonymní uživatel
4014 příspěvků
19. 3. 2015   #3
-
0
-

Na vzhled a funkcnost pouzivam pohled uzivatele noumy (mamka, sestra, dite, deda nad hrobem...). Spousta uzivatelu neumi se strankou pracovat a tak vyzaduje jednoduchost. Ve vzhledu, slova, ktera znaji, kratke popisky policek i text.
Tady je dobre tez omrknout par programu a rict si, kde mas problem a co se ti zase zda v pohode. A pak pridat opet pohled noumy, ktery chudak nevi, co ma delat. Jen vi, ze dokud neco neudela, nedostane se dal.

Z hlediska konstrukce programu pak vychazim ze zkusenosti, pac bohuzel nemam skoly jako ty. Nejdriv si to cele v hlave rozmyslim, jak to ma asi byt. Pak pridam pohled noumy, co mu bude delat problemy, co musim jinak. A kdyz uz to tak nejak mam, tak to pisu. Problem samozrejme nastava, kdyz prijde zakaznik a rekne, ze chce neco jinak. samozrejme to jde prilepit, ale uz to narusi konstrukci programu a bylo by samozrejme lepsi cely program navrhnout podle toho od zacatku. Jenze to clovek jeste nevedel. A i bez toho jsi se treba od puvodniho navrhu odchylil.
Cili, kdyz ti kolegove navrhnou neco jinak, je to diky zkusenostem a proto, ze uz znaji z tveho programu, co jsi chtel docilit. Tak si to usporadaji pro danou situaci. Zahrnou tam vsechno, co tam mas, co jsi tam az dodatecne pridal.

treba ted delam program na rozesilani novinek. Uz jsem dve verze zahodil, protoze byli proste moc slozite. Mi to logicky vyhovovalo, ale bojim se, ze zakaznik by mou logiku nesdilel. Ta posledni verze taky nic moc, ale zbavil jsem se dvou tabulek, spousta klikani navic. Ale, mozna, ze to zakaznikovi nebude vyhovovat, ze to bude na nej slozite pochopit. To se jeste uvidi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:1f7:11cd:54...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 56 hostů

Podobná vlákna

Návrh — založil Jan Malý

Navrh — založil Tomi

Navrh db — založil olgo

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý