Jak pracovat s MPlabem? – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Jak pracovat s MPlabem? – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comJak pracovat s MPlabem? – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Brejloun0
Duch
21. 3. 2015   #1
-
0
-

Ahoj, Snažím se začít programovat PIC v MPlabu 8.92, ale pořád mi to nějak nejde. Dělám všechno podle project wizarda, projekt vytvořím, otevře se mi programovací okno a jsem v koncích. je tam plno konfiguračních příkazů - ty tam mám nechat nebo je můžu smazat? Napsal jsem si prográmek na 10 řádků, poslal jsem ho do MCU - to proběhlo, ale jak zjistím jestli tam je nebo jestli funguje? Existuje nějaká literatura pro začátečníky s tímto programem?

Díky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.111.126.–
Reklama
Reklama
hlucheucho+10
Posthunter
21. 3. 2015   #2
-
0
-

Program funguje pokud MCU dělá, co jsi mu naprogramoval. Nejlepší je naprogramovat nějaké blikání LED na portu MCU

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
Brejloun0
Duch
22. 3. 2015   #3
-
0
-

#2 hlucheucho
No právě že mě to nefunguje. A já nevím jestli tam ten program vůbec je, nebo jestli je v něm jenom chyba. Je MPLab schopnej ten program z něj vytáhnout a zobrazit?

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.111.126.–
svoby10
Newbie
22. 3. 2015   #4
-
0
-

Jaky mas programator? Pocitam ze mas nejaky co je primo kompatibilni s  MPlabem. Ja mam univerzalni programator a tak to delam tak ze z MPlabu si necham vygenerovat binarni soubor a ten tam pres univerzalni programator nahraju do mikrokontroleru. Pri nahravani se provede i verifikace a tak vim ze se to nahralo bez chyb. Jinak doporucuju prostudovat dokumentaci primo ke konkretnimu Picu abys vedel co jake konfiguracni bity znamenaj. Take se ujisti ze v Pic projektu je stejny jako Pic co davas do programatoru ;) Dale je v MPlabu dobry simulator, kde si muzes odladit co ti program ma delat. A to blikani ledky neni od veci, take to pouzivam kdyz v simulatoru to maka ale v realu ne. Dalsi vec je spravne zapojeni mikrokontloleru, od napajeji po reset , krystal nebo rezonator. A knizek je dost, mam asi pet knizek vse od nakladatelstvi Ben, a na netu toho bude taky dost.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.48.92.–
Brejloun0
Duch
1. 4. 2015   #5
-
0
-

#4 svoby1
Mám tady MCU 16F819 a programátor PICkit 3. Dneska mi přišel. dřív jsem měl PICkit 2 a kvůli tomu jsem si musel nainstalovat starší MPlab. Takže teď mám MPlab X IDE, PICkit3 s programovací paticí a PIC 16F819. Při tvorbě projektu postupuju podle průvodce a když jsem si do složky Source files natáhnul zdrojový soubor pro 8-mi bitové PIC, tak se mi v okně s programem ukázala hlavička, pak  #include <xc.h> (tady mi píše, že soubor nemůže najít, nevím který soubor tam poslat), a na dalším řádku je

void main(void) {
    return;
}

Tak nevím kam mám vlastně psát ten svůj prográmek. Běžně programuju PLC, poměrně i složité a strukturované programy, ale z tohohle jsem nějak vedle.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.111.126.–
hlucheucho+10
Posthunter
2. 4. 2015   #6
-
0
-

Většinou má IDE cestu ke "svým" hlavičkový souborům defaultně nastavenou. Jinak xc.h zkus najít např. pomocí volby najít z Windows nabídky start. U projektu musíš nastavit "include path" na adresář, kde je xc.h. Tyto hlavičkové soubory obsahují uspořádání registrů MCU, vektory přerušení, užitečná makra .... V jazyce C je vždy jedna funkce main. Její základ ti IDE nachystalo. Někdy bývá uvnitř předchystané main "Idiots Guide" = komentář "Place your Code here". Takže před return napíšeš, co má tvůj program dělat. 

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:4431:8d...–
Brejloun0
Duch
3. 4. 2015   #7
-
0
-

#6 hlucheucho
hmm tak soubor "xc.h" nemám nikde v počítači, ale našel jsem soubor "p16f819.inc" to je ono?

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.111.126.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 22 hostů

Podobná vlákna

Jak pracovat s dvěma poli — založil Paja2

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý