Atmega32 ohmetr – Assembler – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Atmega32 ohmetr – Assembler – Fórum – Programujte.comAtmega32 ohmetr – Assembler – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené.
Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
10. 5. 2015   #1
-
0
-

Ahoj, chtěl bych se zeptat zda by mi někdo nepomohl či neporadil jakými způsoby lze řešit měření odporu na výbojovím kitu EvB 4.3 v4.. případně kdyby někdo mohl postkytnout jakkoliv malou část zdrojáku apod. Četl jsem o měření odporu pomocí sběrnice RS232 ale nevím jak na to, co se týče klasicky přes poměr dvou odporů zde mám problém s převodem a výpočtem. Děkuji za všechny rady a komentáře.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.90.–
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
10. 5. 2015   #2
-
+1
-
Zajímavé

Obecne odpor vypocitas jako R=U/I, takze neni moc zpusobu, jak se to da zmerit:

1) Znas napeti a zmeris proud. Muzes pouzit napriklad na odporovy delic, kde jeden odpor dobre znas a bude nejak primerene velky, abys zmeril nejake rozumne napeti a podle ohma vypocital proud.

2) Znas proud, zmeris napeti. Tady to predpoklada nejaky zdroj konstantniho proudu, nebo proudove zrcadlo vuci referencnimu odporu....

Rozsahy jsou ale vetsinou omezene a budes muset prepinat mezi nekolika ruznymi odpory. Na malem odporu nezmeris dalsi opravdu velky (s presnosti ADC uz pri cca 100x rozdilu budou hodnoty velice priblizne, takze dejme tomu 5 odporu od 100 Ohmu az po 1MOhm po dekadach, aby se dalo neco zmerit s nejakou ne uplne prisernou chybou)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.93.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
10. 5. 2015   #3
-
0
-

#2 KIIV
To už bych to radši počítal přez trojčlenku avšak mám jeden problém a tím jsou desetinná čísla.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.90.–
KIIV+42
God of flame
10. 5. 2015   #4
-
0
-

avr-gcc umi pocitat i s floatem.. sice to neni zavratne rychle

A u tohodle to neni zase tak moc potreba, staci se vsim pocitat jako treba s 10-1000 nasobkem

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.93.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
10. 5. 2015   #5
-
0
-

to je dost možný ale nemám s tímn zkušenosti a zaboha nevím jak na to.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.90.–
hlucheucho+10
Posthunter
10. 5. 2015   #6
-
0
-

Četl jsem o měření odporu pomocí sběrnice RS232 

Sběrnice neslouží k měření, slouží ke komunikaci. Kromě toho RS232 není sběrnice, je to komunikace point to point.

K samotnému měření odporu. Poměrové měření s ohledem na konstrukci ADC bude mít silně omezené možnosti, z tohoto důvodu bych tuto variantu pečlivě zvážil. Další možnost je napájení měřeného odporu konstantním proudem a měření napětí na odporu, napětí bude přímo úměrné odporu. Druhá možnost je odpor zapojit jako součást časové konstanty monostabilního obvodu a měřit periodu.Třetí možnost je použití externího ADC např. AD7792, pak lze měřit poměrově bez potíží.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
hlucheucho+10
Posthunter
10. 5. 2015   #7
-
0
-

Pokud budeš počítat s pevnou des. čárkou, vystačíš s int algebrou, tu v assembleru snáz dáš dohromady.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
10. 5. 2015   #8
-
0
-

no v pevnou desetinou by to asi šlo ale taky nevím jak na to :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.90.–
hlucheucho+10
Posthunter
10. 5. 2015   #9
-
0
-

asi by to chtělo začít něčím jednodušším: blikat ledkou, číst stav tlačítka ....

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
Kit+11
Guru
10. 5. 2015   #10
-
0
-

#9 hlucheucho
Nebo také použít C nebo Python místo assembleru.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:221:5...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
10. 5. 2015   #11
-
0
-

no v pevnou desetinou by to asi šlo ale taky nevím jak na to :D a co se týče jazyku tak to musím mít v assembleru je to ročníková práce.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.90.–
hlucheucho+10
Posthunter
10. 5. 2015   #12
-
0
-

32,9 mám uloženo jako 329. U násobení takových čísel je třeba dát pozor na umístění des. čárky, počet des. míst při násobení roste. U dělení to funguje jako rozšíření zlomku, tam si desetinné místo musíš dopočítat.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
11. 5. 2015   #13
-
0
-

Nedokázal a nebyl by jste někdo tak hodný a mi pomohl mi s tím přepočtem ? s tou částí programu? třeba jen slovně jak by ten přepočet měl běžet. Připadně kdyby se našel někdo až tak ochotný a napsal tu část programu i se zobrazením, protože nevím jak pak budu umistovat tu desetinnou čárku.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.90.–
hlucheucho+10
Posthunter
11. 5. 2015   #14
-
0
-

A nechceš abysme za tebe i odmaturovali?  

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
KIIV+42
God of flame
11. 5. 2015   #15
-
0
-

doporucuju naprogramovat to v C a nechat z toho vyflusnout asm

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.93.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
hlucheucho+10
Posthunter
11. 5. 2015   #16
-
0
-

#15 KIIV
Strojový překlad by pan učitel poznal.   

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
KIIV+42
God of flame
11. 5. 2015   #17
-
0
-

Zase jak casto clovek programuje jednocipy v asm... Jedine kdyz jsem delal koncept pro ovladani 8kanalu WS8212 na jednom portu, aby to stihalo a jeste bylo uplne presne casovani (coz se v C neda zarucit)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.93.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
hlucheucho+10
Posthunter
11. 5. 2015   #18
-
0
-

Nastavení a obsluhu ADC bys v asm dát mohl. Je to zápis do pár registrů a při obsluze přerušení jeden registr přečíst. Jako další krok bys mohl zkusit toto číslo zobrazit na displeji nebo odeslat přes USART. I to je v asm jednoduchá věc. Některé věci najdeš hotové v Application Notes na stránkách výrobce MCU. Přepočet hodnoty z ADC na skutečný odpor se dá obejít "šikovným" násobením a "oříznutím" čísla. Instrukce na to procesor má, vícebytovou algebru lze vybudovat se znalostmi ze základní školy. Hlavně to chce nefňukat a něco dělat.

Měření s ADC byla moje první úloha na 8051, C překladač jsem tehdy neměl, všechno v asm. Měl jsem to těžší o to, že ADC byl externí a SPI jsem musel emulovat softwarově.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
12. 5. 2015   #19
-
0
-

Já tu nefňukám, pouze žádám o pomoc při řešení problému, bohužel nemám takové znalosti abych to zvládl na vstupu ADC mam dělič  jeden odpor znám a počítám to přez poměr, ale problém je především když je neznámý odpor menší tudíš musím dělit znamý odpor poměrem ale zde už mi program neukazuje správné hodnoty. Každopádně při nejhorším bude tento ohmmetr meřit pouze odpory od 1 do 255 kohm. A co se týče strojového kodu tak to zkusím třeba to jen dělám moc složitě, každopádně si pane hlucheucho nemyslete že bych odevzával práci tak jak ji vyplivne C++, potřebuji jen něco co mě trochu víc napoví.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.90.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 215 hostů

Podobná vlákna

I2C na Atmega32 — založil Deko

ATMega32 displej16x2 — založil Začátečník MEGA32

Atmega32 casovace — založil jur3c

Atmega32 fuses — založil jur3c

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý