kupil som si kondenzator 15pF a netusim jak ho zapojit. ako mam zistit ktora nozicka sa zapaja na + a ktora na -?
je to taka mala pizda ze ledva dokazem precitat s lupou kapacitu. prosim poradte dakto
Fórum › Hardware
Polarita kondenzatoru
Podle hodnoty soudim, ze je to keramicky kondezator(nejcasteji takova tenka placka). U techto kondezatoru polarita roli nehraje, takze to muzes zapojit dle libosti. Ale pouze pokud je to keramicky, pokud elektrolyticky(obvykle valecek), tak ten ma na jedne strane oznacenou polaritu(minus). Kazdopadne jeste radeji pockej, na nekoho, kdo se v tom vyzna lepe - jen aby jsi mel jistotu, ja uz dlouho nic nepajel;)
Presne
-Keramicky kond. - Mozes ho zabojit ako chces, nehraje tam rolu polarita. ako pisal jura, vacsinou to je tenka gula odkial trcia dve nozicky, vacsinou oranzova.
Elektrolyt. kond. - Musis davat pozor ako ho zapojis, musis dat + na + a - na - inac bude bum alebo vysici (vlastna skusenost :P). Je to taky valec, a cez neho ide pas kde su ciarky ktore znazornuju -.
Asi ta mala "pizda" bude keramicky kondenzator , ten mozes zapojit ako chces. ovsem ak je to on :)
jj, je to on. len to som potreboval vediet. diky
Hej, zmena polarity má za následok explóziu (so zvukovým efektom :D ). Ale na polaritu je potrebné dávať pozor iba pri elektrolytických kond., nie? Teda aspoň môj názor. To sú tie valčeky :) Inak 15 pikofarad je strašne malá kapacita :D Čo zapájaš?
Btw: Som myslel, že tie malé keramické sa už moc nepoužívajú... Hm.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Moderátoři diskuze