Rozlišení 1:1 v grafickém režimu v Turbo Pascalu 7.0 – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Rozlišení 1:1 v grafickém režimu v Turbo Pascalu 7.0 – Pascal – Fórum – Programujte.comRozlišení 1:1 v grafickém režimu v Turbo Pascalu 7.0 – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Andy
~ Anonymní uživatel
42 příspěvků
11. 7. 2015   #1
-
0
-

Zdravím, možná je to malichernost, ale po přechodu do grafického režimu je vše roztažené přes celou obrazovku, přitom TP spouštím v okně, a po následném přechodu zpět do textového módu to už tak zůstane.
Nešlo by nějak udělat, aby 1 bod v programu odpovídal skutečně 1 pixelu a zbytek obrazovky byl prostě černý, jako u jiných programů s nižším rozlišením? Nebo aby se i grafický režim spouštěl v okně? Koukat na to v rozlišení 1920x1200 je prostě moc. Předem díky za vaše rady.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.138.–
Reklama
Reklama
Mircosoft+1
Věrný člen
13. 7. 2015   #2
-
0
-

TP je dosovský program, grafiku řeší přímo přes služby grafické karty a windowsovská okna nezná. Navíc pochází z dob, kdy monitory byly malé a rozlišení 640x480 patřilo k těm lepším, takže Borlandy nenapadlo, že by si ho někdo chtěl dobrovolně zmenšovat :-).

Pár možných řešení:

1) Zmenšení na 1px=1px s prázdným prostorem okolo možná půjde nějak nastavit přes konfiguraci monitoru nebo ovladač grafické karty. V nastavení TP ani vlastnostech okna určitě ne.

2) Zmenšení do okna se dá zařídit spuštěním programu v Dosboxu nebo jiném emulátoru, který všechno včetně grafiky emuluje softwarově pomocí windowsích funkcí.

3) Nebo můžeš program překompilovat Freepascalem do windowsího formátu, na který by teoreticky mohlo zmenšení do okna fungovat (ale nemám to ověřené). Standardní grafika přes jednotku Graph je ve FP sice nechutně pomalá, ale funguje.

4) Nebo se můžeš ponořit do tajů hardwaru a zkusit se v TP dostat přímo do 1920x1200. Teoreticky by to mohlo jít přes standardní rozhraní VESA, ale nemám vyzkoušeno, jestli fungují i takhle vysoká rozlišení. Každopádně je otázka, jestli se ti do budoucna taková práce vyplatí - 16bitové programy z TP spustíš maximálně na ixpéčkách, novější wokna už je nezvládnou.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.255.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Andy
~ Anonymní uživatel
42 příspěvků
15. 7. 2015   #3
-
0
-

Díky moc, DOSBox to vyřešil, dokonce i po přepnutí na celou obrazovku je zobrazení 1:1 s černými pruhy okolo.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.238.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 9 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý