Dobrý den, ahoj
Najde se tady někdo kdo má zkušenost s Atmega64 16AU ? Snažím se nahrát program pomocí AVRPROG
USB_2 Ale bohužel se nedaří. Zatím jsem neměl nikdy problém (Atmega32, 168, Attiny2313...)
Desku jsem osadil pouze 16MHz krystalem s kondenzátory a procesorem. Nedaří se mi ani načíst fuse bity,
natož je přepsat.. Je nějaký rozdíl v zapojení M64 například od zmiňované M32? Jak přesně funguje pin PEN,
musí být připojený a jak?
Fórum › Mikrokontroléry
ATMEGA64 nelze naprogramovat
Pro naprogramování potřebuješ napájecí napětí, taktování, SPI a RESET. Pokud máš procesor z výroby, je defaultně nastaven na vnitřní RC oscilátor. Pokud jsi změnil Fuse bity, je možné, že bude fungovat jen paralelní programování. Dále pozor na zapojení, musí být podle tabulky v datasheetu http://www.atmel.com/Images/Atmel-2490-8-bit-AVR-Microcontroller-ATmega64-L_datasheet.pdf str. 306, stejně tak musíš respektovat časování signálů. Důležité jsou blokovací kondenzátory 100nF u napájení blízko MCU. Dobré je se pod lupou podívat, zda máš MCU správně zapájený. Často se mi stává, že si při programování přehodím MISO a MOSI, pak to nechodí.
Popis pinu PEN je v datasheetu str 7
Schéma by nám řeklo víc než DPS.
hu
Děkuji za reakci. Tady je schéma toho co je teď na desce zapojeno. Programátor i s přechodkou na 1x6-ti
pin mám odzkoušený na Atmega32. Mimochodem, v datasheetu str.306 jsou piny MOSI a MISO popsané na
pinech P.0 a P.1, ale na str. 2. jsou na B.2 a B.3. Fuse bity se mi přepsat nepodařilo a tuším, že je nastaven
oscilátor na vnitřní. Ještě jsem zapoměl podotknout, že Atmegu64 přepisuji bez problémů na průmyslově
vyráběné desce která slouží jako ovladač chladícího okruhu... Ale na té mé ne!
http://www.avrfreaks.net/forum/question-about-atmega64-pen-pin
Udajne PEN na zem je blbost - PEN nechat volne ci s pull-upem.
A co shledavam jeste daleko zajimavejsim v datasheetu:
Even though the SPI Programming interface re-uses the SPI I/O module, there is one important
difference: The MOSI/MISO pins that are mapped to PB2 and PB3 in the SPI I/O module are not
used in the Programming interface. Instead, PE0 and PE1 are used for data in SPI Programming
mode as shown in Table 127.
Programovací rozhraní musíš zapojit podle popisu v datasheetu a ne podle toho, jak to má jiný MCU. Je to popsaný v kapitole Serial Programming ... nebo podobně se to jmenuje. Hledat to nebudu, v Edge je prohlížení pdf na .....
hu
Tak už je po problému. Po přepájení MOSI a MISO na P0 a P1 vše funguje jak má. Děkuji všem :)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
ATMega64 a http://www.connectone.com/products.asp?did=73&pid=96 — založil Daniel Labudek
Čo je zložitejšie naprogramovať? — založil me.name
Naprogramovat příkazy v jawa — založil longterm
C++ Jak naprogramovat matice — založil Annie
Brigáda! - potřebuji naprogramovat... — založil Petr
Moderátoři diskuze