Programovanie webu – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Programovanie webu – Offtopic – Fórum – Programujte.comProgramovanie webu – Offtopic – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Dinto
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
26. 8. 2015   #1
-
0
-

Zdravím,chcel by som spýtať nejakého skúsenejšieho programátora ktorý ma skúsenosti s programovaním webu,že ako náročné to je :-) Trošku všeobecná otázka,no skôr to myslím tak,že či to je programovanie na spôsob,že len kódiš kódiš kódiš v tom zmysle,že sa tým "trápiš".Mne to vždy tak prišlo,že programovanie hier a pod. je ľahšie ako web.Napríklad taký web je oveľa 'kompletnejší' ako nejaké programovanie hier,alebo sa mýlim?Ide o to že neviem ktorým smerom sa uberať,webu sa bojím pretože je tam toho veľa,ale zas na druhej strane je to taká výzva.Lenže tam tých jazykov asi bude viac(HTML,CSS,JS,SQL+(Java,.NET)).A keď už sme pri tom,ktorý viac odporúčate,Java alebo .NET? Ďakujem veľmi pekne za odpovede :-))

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.98.15.–
Reklama
Reklama
ondrej39+1
Věrný člen
26. 8. 2015   #2
-
0
-

Zda Java, nebo C#, to je čistě o osobní preferenci. S Javou máš šírší záběr, od programování webových aplikací se můžeš přesunout na programování aplikací mobilních, multiplatformových desktopových,...

Pokud ale chceš dělat weby v jednom z těchto dvou jazyků, pak je začátek snazší podle mě C#. Ale nakonec tvorba webu se dělí na back-end a front-end. HTML, CSS a JS zpravidla spadají do front-end sekce, zatímco back-end je jádro, které tvůj systém pohání, a to může být v C#, Javě, nebo třeba v PHP.

Co se her týče, pokud bys měl vyvíjet vlastní engine, pak je programování her jednoznačně náročnější než vývoj webové aplikace, ne snad kvůli náročnosti programování, ale kvůli matematice. Ničeho se neboj, prostě si to zkus, programování je zadarmo, nic za to nedáš, když tě to nebude bavit, můžeš se podívat na něco jiného :).

Nahlásit jako SPAM
IP: 79.141.243.–
Inject all the dependencies!
Dinto
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
26. 8. 2015   #3
-
0
-

Len ma este zaujimalo to,ze ci to nie je take programovanie ze len kodis...ci potrebujes nejake algoritmy a podobne,vo webe som new :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.98.15.–
Kit+11
Guru
26. 8. 2015   #4
-
0
-

#1 Dinto
Pokud píšeš webovou aplikaci, tak těch jazyků potřebuješ znát víc, např: SQL, PHP, HTML, CSS a Javascript. To je ta nejběžnější kombinace. Na první pohled to vypadá hrozně, ale pokud to budeš vnímat jako aplikační vrstvy, které si vzájemně předávají data, je to naopak zjednodušující. Každá vrstva se totiž umí specializovat ke svému účelu a má k němu i jednoduché jazykové prostředky.

Dá se to splácat i do jedné vrstvy, ale obvykle z toho vznikne guláš, ve kterém máš pak problém se vyznat. Napsal jsem tak kdysi 700řádkovou aplikaci, která dodnes funguje a dodnes se za ni stydím :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:207:e...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
ondrej39+1
Věrný člen
26. 8. 2015   #5
-
+1
-
Zajímavé
Kit +

#3 Dinto
Algoritmy, toť slovo, kterým informatici popisují proces, když ho nechtějí vysvětlovat jiným. Ano, budeš potřebovat tzv. algoritmy. I samotné přihlášení na web je takový algoritmus. Musíš vzít data z formuláře, nad nimi provést query na databázi, porovnat získané údaje z databáze s údaji zadanými uživatelem a pokud jsou údaje v pořádku, uživatele přihlásit.

Těchto algoritmů budeš potřebovat spousty. Pak jak si programování osvojíš více, mohou přijít programovací techniky, návrhové vzory, správné používání objektů, a tak dále.

Osobně bych ti doporučil začít programovat web pomocí kombinace PHP a HTML (případně CSS, JS). Nejrychleji pomocí daných zdrojů vytvoříš něco, co reálně uvidíš. A co je nejlepší, dobré techniky, které se naučíš v jednom objektově orientovaném jazyce, jsou přenositelné do ostatních OO jazyků.

Nahlásit jako SPAM
IP: 79.141.243.–
Inject all the dependencies!
Dinto
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
26. 8. 2015   #6
-
0
-

Odporucate mi PHP?Mne sa PHP nejako nepozdava,nechcem moc hovorit kedze som ho videl len v nejakych pripadoch tu na fore len zo zvedavosti,ale moc sa mi nepacil,ale tak preco nie :-))

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.98.15.–
Dinto
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
26. 8. 2015   #7
-
0
-

Inac btw.,neodporucili by ste mi nejaki dobru literaturu?Kludne som rozmyslal ze postupne,aj nieco take ze ako presne funguje internet,stranky ,servery ,kedze hovorim ze nikdy som sa tomu nejako nevenoval :-))

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.98.15.–
ondrej39+1
Věrný člen
26. 8. 2015   #8
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 79.141.243.–
Inject all the dependencies!
Dinto
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
26. 8. 2015   #9
-
0
-

Diky moc :-))

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.98.15.–
Kit+11
Guru
26. 8. 2015   #10
-
0
-

#6 Dinto
Existuje spousta vhodných programovacích jazyků. Každý programátor má svého oblíbence a toho si hájí. Za mne je to PHP, který je sice takovým slepencem všeho možného, ale vyhovuje mi právě proto, že na každý problém jsem v něm našel nějaký vhodný konstrukt, který vypadá elegantně. Z dřívější popelky se vyvinul jako moderní multiparadigmatický jazyk, který nijak nezaostává za svými kolegy. Mnozí mu vyčítají, že je pomalý, ale to je spíš pomluva od těch, kteří to s ním neumí.

Daleko čistějším jazykem je Python, ale ten se pro webové aplikace moc neuchytil. Hlavně proto, že téměř všechny webhostingy nabízejí PHP a MySQL, ale těch, kteří nabízejí Python, je mnohem méně. Python je vynikajícím jazykem pro domácí desktopové aplikace a byl by i webovým, kdyby ho nabízelo více webhostingů.

Nesmím zapomenout na Node.JS, ve kterém jsem si zkusil udělat vlastní webový server, ale nijak zvlášť mě neoslovil. Mnozí programátoři na něj však nedají dopustit, protože má několik zajímavých vlastností, které jsou v PHP dostupné jen s obtížemi, zejména ohledně interaktivity.

Kompilované jazyky (C++, C#, Java) mají víc specializované použití a používají se i pro weby, kde jsou jejich speciální přednosti potřebné. Běžné weby se v nich obvykle nedělají.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:207:e...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Dinto
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
26. 8. 2015   #11
-
0
-

A co konkretne sa robi v Jave,Csharp atd...? :-)))

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.98.15.–
Kit+11
Guru
26. 8. 2015   #12
-
0
-

#11 Dinto
V Javě, C# a C++ se píší hlavně desktopové aplikace a hry.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:207:e...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Dinto
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
26. 8. 2015   #13
-
0
-

Ja som si vzdy myslel ze Java aj Csharp sa pouzivaju hlavne na web appky,samozrejme ze Java aj mobile a desktop,ale hlavne web :-))

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.98.15.–
Kit+11
Guru
26. 8. 2015   #14
-
0
-

#13 Dinto
Například server abclinuxu.cz je napsán v Javě a root.cz v PHP. Server programujte.com je zřejmě v PHP - ale nejsem si tím jist, protože tuto informaci skrývá.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:207:e...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Dinto
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
27. 8. 2015   #15
-
0
-

Mohli by ste mi este prosim vas odporucit nejake knihy na HTML,CSS,JS,SQL ? :-))

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.98.15.–
ondrej39+1
Věrný člen
27. 8. 2015   #16
-
0
-

#15 Dinto
Hele, těch materiálů je tak šíleně, ale opravdu šíleně, moc, že je snad úplně nejlepší sáhnout prostě po internetu. Pokud začínáš s HTML, můžeš použít w3schools. CSS tak nějak přijde samo ve chvíli kdy si položíš otázku: "Aha, teď měním barvu tohoto konkrétního nadpisu, co kdybych ale mohl změnit barvu všem najednout?" JS pak můžeš použít pro animace, dynamické odstraňování tříd, nebo i pro ajaxovou validaci formulářu.

A co se SQL týče? Jedna věc je umět použít nějaký dotaz, vědět, co dělají JOINy, atp. Druhá věc je umět navrhnout databázi. To se na vysokých školách intenzivně učí 2 i více semestrů.

Nejdůležitější každopádně je, aby tě ta činnost bavila a byl jsi pro to zapálený a učivo hltal. Samotné čtení je dobré, ale praxe je nenahraditelná. A je dobré učit se postupně, i v praxi, prostě budeš potřebovat formulář a zpracovat údaje z něj, tak se naučíš, jak se to dělá. Později se rozhodneš, že bys chtěl ajaxovou validaci toto formuláře, tak přesuneš validační kód do služby, zjistíš si, jak danou službu přes JS volat a jak z ní získat data, a tak dále.

Nahlásit jako SPAM
IP: 79.141.243.–
Inject all the dependencies!
Kit+11
Guru
27. 8. 2015   #17
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:207:e...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
peter
~ Anonymní uživatel
2551 příspěvků
31. 8. 2015   #18
-
0
-

Dinto - programovani webu - tam mas dve strany
- html, css, js - zobrazuje prohlizec, pro program je to jen text
- php (nebo java nebo .net) - program, ktery generuje text pro prohlizec a uklada data
- sql - databaze, program, ktery umoznuje ukladani dat do tabulek (lepsi nez to smolit pres php do souboru)
Misto php muzes pouzit i js, ale js proste neni urcene pro vetsi projekty. Js ale neumi ukladat data. Muze slouzit pro komunikaci s php na serveru, aby se nenacitala cela stranka znovu.

Kdyz chces udelat stranku, tak je dobre si projit prehled zakladnich prikazu. Pro ztucnovani, nadpisy, formulare.

http://www.jakpsatweb.cz

Kdyz chces k tomu pridat nejaky program, treba v js, tak neco malo mas tez na jakpsatweb, ale lepsi je si vygooglovat nejaky konkretni priklad
google = javascript example ...

Kdyz chces program v php, pak podobne
google = php example ...

Jinak, pro jednoduchou praci s php muzes pouzit jednoduche priklady. To jsou treba ruzne formulare, pocitadla zobrazeni stranky, navstevni knihy, chat.
http://peter-mlich.wz.cz/…/tic/tic.php - jen php
http://peter-mlich.wz.cz/…/ppbook6.php - jen php
http://peter-mlich.wz.cz/…_priklad.txt - php + mysql

Programy funguji tak, ze vyrobi text (stranku) a ten pak odeslou uzivateli. V tech php prikladech vidis, ze je php smichane s html. Dobre je si pripravit vsechno v php predem a pak to jen vypisovat pres prikaz echo. Pak budes mit cekem dobre prehled, kde uz je stranka a kde je programovy kod. Viz treba ten mysql_priklad, kde mam znacku
<?php, pak je kod programu, konci to ?> a pak uz je html stranka (tady zrovna jen prikazy <?php echo ... ?> nemam, ty jsou ne moc pekne schovana na radku zacinajicim echo sprintf("... ).

Databaze funguje tak, ze je to samostatny program. Musis se k nemu prihlasit pomoci hesla, ktere ti da admin. Pak si muzes pomoci prikazu vytvaret tabulky. Prikazy pro tabulky pro mysql_priklad jsou v php komentari
CREATE TABLE `x_users` ...
CREATE TABLE `x_months` ...
Muzes si to predstavit jako slozku na disku (databaze) se soubory (tabulky v databazi). A tabulky si muzes predstavit jako tabulky treba v excelu (v excelu: radky 1,2,3,4...; sloupce A,B,C...).
V php se vyrobis prikaz jako text. Pak jej napises do funkce a sql tvuj prikaz provede a vrati ti data (pokud vyhledavas). Zakladni prikazy jsou
SELECT * FROM tabulka WHERE podminky - vybere radky z tabulky, ktere odpovidaji podminkam
INSERT INTO tabulka - pridej radek
DELETE FROM tabulka... - smaz radek
UPDATE - zmen hodnoty na radku
Je jednodussi udelat takovyto jednoduchy prikaz nez se placat se soubory pri ukladani na disku jen v php bez sql. Na to prijdes casem, az budes resit slozitejsi prikazy pro vyhledavani. Databazi, kdyz das spravny prikaz, tak to najde. V php by sis na to musel udelat spesl program, ktery prohleda soubor a vybere z nej jen to, co chces. databaze dela totez, take prohledava soubor, svuj.
V tom mem prikladu by to melo vypisovat i prikaz, ktery jsem pouzil. Kdyz neco nebudes vedet, treba, jak napsat prikaz, aby ti nasel jen radky ne starsi 20 dni a pod, tak jsou tu fora na databaze, zeptej se, nekdo odpovi.

na sql kdysi existovala stranka mmgene. Jeji kopii s reklamou navic :) jsem nasel na
http://www.junext.cz/mysql/

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:1f7:1157:e4...–
peter
~ Anonymní uživatel
2551 příspěvků
31. 8. 2015   #19
-
0
-

Jp, co se tyce php, tak pouzivam google na vyhledavani nebo manual php.net (v online verzi jsou dole nekdy i zajimave priklady od uzivatelu).
Predpoklada se, ze ti nekdo vysvetloval programovani. jinak ti to muze pripadat zmatene, neprehledne, nebudes vedet, co mas hledat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:1f7:1157:e4...–
Kit+11
Guru
31. 8. 2015   #20
-
0
-

#19 peter
Server php.net je bohužel učebnicí jen z velmi malé části. Je hlavně referenční příručkou, která je pro začátečníka stěží uchopitelná (má přes 12000 stran). Je nutné googlit "php tutorial".

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:207:e...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 200 hostů

Podobná vlákna

Programovanie vo VB — založil delphak

Programovanie — založil Tayson

Programovanie v c++ — založil kromap426

Programovanie — založil fixa

Programovanie c++ — založil toso992

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý