Zase ta čeština aneb problém při zobrazení – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Zase ta čeština aneb problém při zobrazení – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.comZase ta čeština aneb problém při zobrazení – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené — příspěvek s řešením.
3. 9. 2015   #1
-
0
-

Zdravím a doufám že se neptám na něco co už bylo zodpovězeno.

v hlavičce mám:

<html>

  <head>
  <meta http-equiv="Content-Language" content="cs">
  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
  <title>My Hip-Hop Culture</title>
    <link rel="stylesheet" type="text/css" rel="nofollow" href="style.css">
    
    <script type="text/javascript">
    /*blabla*/
    </script>
  </head>

když ale pak zobrazuji text, prohlížeč písmena s diakritikou prostě vynechá. Proč?

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.132.–
Řešení
ondrej39+1
Věrný člen
3. 9. 2015   #2
-
+1
-
Zajímavé
Vyřešeno Nejlepší odpověď

#1 eldokaczeldo
Zkus použít charset=utf-8 a ujisti se, že i soubor je v utf-8 kódování. Nevím, kde jsi vyhrabal tu iso hrůzu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 79.141.243.–
Inject all the dependencies!
3. 9. 2015   #3
-
0
-

#2 ondrej39
a jak zjistím zda je soubor v utf kódování?

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.132.–
Kit+15
Guru
3. 9. 2015   #4
-
0
-

#2 ondrej39
ISO-8859-2 není žádná hrůza, ale označení stále platného kódování. Pochybuji však, že v tom eldokaczeldo má napsán i text.
U slova "blabla" to určitě nezlobí, že? Tak proč ho sem píšeš?

Obvykle chybí jen znaky ž, š a ť. Ostatní bývají v pořádku. Pokud tam tedy místo "iso-8859-2" napíšeš "Windows-1250", mohlo by to fungovat.

Místo slova "blabla" raději dej větu: "příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy" a pak sem pošli výsledek, který se ti na webu zobrazil.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:207:e...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
4. 9. 2015   #5
-
+1
-
Zajímavé
Kit +

Prohlizec ma moznost volby kodovani pri zobrazeni. Zkus to v prohlizeci poptepinat do stavu, kdy se to spravne zobrazi.
Server muze (treba v php) posilat pres hlavicky souboru jine kodovani nez mas napsane ve strance. To bys musel pak pres .htaccess nebo php zmenit. Cili, jestli mas text skutecne v iso-8859-2 a zobrazuje se chybne, pak by to mohl byt tento pripad.

UTF kodovani poznas tak, ze to pri zobrazovani jako win-1250 pise navic takove podivne znaky k textu. Odlisne ceske kodovani poznas tak, ze diakritika neni spravne. Bylo by fajn, kdyby jsi poslal cast puvodniho textu a pod to zkopiroval cast textu ze stranky s chybami. Ti pak budeme mozna schopni rici, kteremu kodovani se to podoba. Idealni testovaci veta je pagram

CZ Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy.
CZ Loď čeřila kýlem tůň v obzvláště úzké úžině.
SK Starý kôň na hŕbe kníh žuje tíško povädnuté ruže
SK Na stĺpe sa ďateľ učí kvákať novú ódu o živote
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:1f7:f4fc:92...–
4. 9. 2015   #6
-
0
-

Už jsem to vyřešil. Problém byl v tom že jsem ten soubor měl v kódování ANSI, které má PSPad nastavené automaticky. Což nechápu. Ať už sem pak v html měl napsané cokoliv, neovlivnilo to výsledek jak jsem očekával. Když sem tam dal teda ten Windows-1250, tak v kombinaci s tim ANSI mi to po napsání tohohle "ěščřžýáíé" vyhodilo tohle "ešcržýáíé". Nezvládalo to 'ě' 'č' a 'ř'. Správně mi vše funguje když mám nastaveno v pspadu UTF-8 a charset v html taky na utf-8. Diky všem za rady.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.131.–
4. 9. 2015   #7
-
0
-

#3 eldokaczeldo
v pspad jsem to našel v menu u Format a pak už stačí vybrat jedno z kódování a soubor uložit.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.131.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý