Ovládání zařízení – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Ovládání zařízení – C / C++ – Fórum – Programujte.comOvládání zařízení – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
BDS+2
Věrný člen
16. 10. 2015   #1
-
0
-

Nazdárek.

Chtěl bych si zkusit ovládat nějaké zařízení, asi nejprve nějaký servomotorek (postavit nějaký strojek+napsat software na ovládání). Nemám s tím vůbec žádné zkušenosti, tak nechci koupit něco, co mě pak bude k ničemu, s čím se nic nenaučím, nebo co po vyzkoušení či po záruce můžu rovnou zahodit (za málo peněz hodně muziky :) ).

Nejprve bych zkusil něco jako toto:

časem (nejlépe rovnou) se pak dostat k něčemu jako toto:

Co by jste mi poradili? Budu rád za každou dobrou radu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.69.–
Visual Studio C/C#/C++
(pouze samouk)
Reklama
Reklama
nigaloslav0
Newbie
23. 10. 2015   #2
-
0
-

Veci, ktere by jsi rad "hned z fleku delal" vyzaduji celkem dosti znalosti jak z mechaniky/konstrukce tak z navrhu a programovani embeded software/hardware.

Rozhodne se to nelze naucit za mesic a je lepsi zacit s necim malym (treba arduino a naucit se programovat ATMega processory).

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:1ab0:f15:0:f2de:f1ff...–
BDS+2
Věrný člen
27. 10. 2015   #3
-
0
-

#2 nigaloslav

Představoval jsem  si to tak, že koupím krokové motory, k nim nějakou řídící jednotku + .DLL knihovnu pro ovládání. Na mě zbude postavit mašinu a napsat software - uživatelské prostředí. Je to blbě? Takhle se to nedá?

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.69.–
Visual Studio C/C#/C++
(pouze samouk)
Hajrus0
Newbie
28. 10. 2015   #4
-
0
-

Potřebuješ k tomu nějaký mikrokontoler. Ty se programují dneska v celé řadě jazyků. A můžeš si mezi nimi vybrat. Pro programování ATmega procesorů poslouží dobře třeba AVR studio. Je to postavené na visual studiu. Můžeš si sám zvolit, čím to chceš programovat. Assemblerem, nebo Cčkem. Ty akorát napíšeš, co ti to má posílat na jaké porty a to už může řídit serva. Takhle nějak to funguje velice jednoduše řečeno. Pokud ale chceš psát svůj vlastní software, pro ovládání a chceš si sám vymyslet způsoby, jakými to budeš chtít řídit, tak to bude makačka. Musíš vymyslet komunikaci. Pokud to chceš mít řízené z noťasu a posílat tam to, co ty budeš chtít, tak se nauč, jak pracovat s porty na noťasu. To je jedna kapitola. Potom bych se zaměřil na ty mikrokontrolery. Tato kapitola sama o sobě chvilku zabere. Potom bych se dal až na stavění mašiny. A i když to nechceš slyšet, bude tě čekat dost práce a za den to nebude. Troufám si říct, že ani za rok. A bude to stát nějaké peníze. A výsledky jsou nejisté. Takže možná bude lepší koupit už hotovou mašinu :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.224.–
KIIV+42
God of flame
28. 10. 2015   #5
-
0
-

#4 Hajrus
no nebo muze sehnat arduino. Je k dispozici spousta knihoven, ktera to zacatecnikovi usnadni. Nicmene mu zustane mikrokontroler pomerne skryty a nekdy mu neco nebude fungovat (napriklad z duvodu, ze bude chtit PWM vystupy ze stejneho citace/casovace jako rizeni serva a ono se to pomlati - to se treba stalo znamymu, prijit na to jsem uz musel ja :D)

Na pocitaci staci vetsinou rozjet v programu pripojeni k seriovemu portu (naprosta vetsina arduin ma bud prevodnik, nebo je par, co ma primo usb a predstira seriovej port + par co nic nema)

Dale jsou treba STM32 Nucleo boardy, ma to i podporu pro mBed sluzbu (ma to online editor a kompilator v prohlizeci, pak to vygeneruje binarku, kterou jen ulozis na virtualni disk toho nuclea). Ale knihovny jsem jeste moc nestudoval, nicmene to ma vyrazne vetsi vypocetni silu nez 8bitovy AVR. A opet ti zustane skryta low level magie - coz pro zacatek neni naskodu. Obzvlaste u ARM procesoru.

Nicmene Nucleo jede na 3.3V, ale alespon to ma nektere vstupy 5V tolerantni (jako ze se nespali, kdyz pripojis na vstup 5V - ale je dobre si overit ktere to jsou :))

Moznosti je spousta a zaklad je zacit hejbat se servama, rozjet krokove motory, pak to zvladat soubezne :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.92.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Hajrus0
Newbie
28. 10. 2015   #6
-
0
-

#5 KIIV
Ano, zdá se, že jsi mu to objasnil :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.224.–
hlucheucho+10
Posthunter
29. 10. 2015   #7
-
0
-

Porty: dnes je na všem USB. Pro připojení vlastních periferií doporučuji FT232, FT245 nebo FT2232 od FTDI. Svoje zařízení si můžeš pojmenovat, jsou na to na stránkách výrobce utility. Mají z výroby unikátní výr. číslo. Je k tomu dobře propracované API, můžeš tak pracovat se svou periferií jako s USB zařízením. Pokud umíš C, dá se to naučit za odpoledne. FT245 může fungovat jako par. port PC a tak s ním jde udělat "hloupá" periferie i bez mikrokontroléru. Zkus si s tím nejdřív ovládat pár LED. Řídit krokový motor by s tím asi šlo (přes vhodný budič), ale asi né moc rychle, Windows nejsou RTOS. FT2232 umí různé sběrnice - IIC, SPI... což umožňuje připojit např ADC do USB bez mikrokontroléru. SPI je vhodná i pro rychlou komunikaci s mikrokontrolérem v periferii. Mikrokontrolér v periferii umožní udělat periferii inteligentní a/nebo do jisté míry autonomní. Navíc taková periferie dovede lépe pracovat v reálném čase.

Doporučuji 8-bitové AVR, Atmel je masivně podporuje - IDE Atmel Studio je zdarma, v Application Notes najdeš plno příkladů a hotových řešení. Vývojové prostředky nejsou drahé, např již zmíněné Arduino.

Pro řízení krokového motoru není nutné mít mikrokontrolér, jsou na to specializované integrované obvody např L297 od ST Microeloctronics.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:f88f:be...–
BDS+2
Věrný člen
29. 10. 2015   #8
-
0
-

Díky za moc info, alespoň se mám čeho chytit. Přes zimu musím zkusit něco z mastit. Už mě to hodně dlouho láká...

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.69.–
Visual Studio C/C#/C++
(pouze samouk)
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 196 hostů

Podobná vlákna

Cteni SMS na WM zarizeni — založil rybar73

C# - GAPINet a VGA zařízení — založil Jan Gruncl

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý