Dynamické datové struktury – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Dynamické datové struktury – Pascal – Fórum – Programujte.comDynamické datové struktury – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Boi
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
27. 10. 2015   #1
-
0
-

Ahoj,

nemá někdo nějaký dobrý materiál o ukazatelých a dynamických datových strukturách? Aby to nejlépe pochopil i samouk. Díky moc :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.24.72.–
Reklama
Reklama
Mircosoft+1
Věrný člen
27. 10. 2015   #2
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.255.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Kit+11
Guru
27. 10. 2015   #3
-
0
-

#1 Boi
Samoukovi bych doporučil, aby se místo zastaralého způsobu práce s dynamickými strukturami věnoval objektům. Je to totéž, jen je tam vyšší úroveň abstrakce.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:51a3:...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Mircosoft+1
Věrný člen
27. 10. 2015   #4
-
0
-

#3 Kit
To by mě docela zajímalo. Jak se dá dynamická struktura nahradit objektem?

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.79.106.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Kit+11
Guru
27. 10. 2015   #5
-
0
-

#4 Mircosoft
Nikde nevidím tu dynamickou strukturu, na kterou se ptáš, ale ve vyšších jazycích už dynamické struktury nenajdeš - jsou nahrazeny právě objekty a kolekcemi. Uvnitř to jsou stále dynamické struktury, ale to už nikoho nezajímá, protože k nim není přímý přístup.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:207:e...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Mircosoft+1
Věrný člen
27. 10. 2015   #6
-
0
-

#5 Kit

Aha, takže použít hotový objekt je moderní, zatímco zkoušet takový objekt vytvořit je zastaralé. Už to chápu :-).

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.79.106.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Kit+11
Guru
27. 10. 2015   #7
-
0
-

#6 Mircosoft
Není to zastaralé, ale je to low-level. To je trošku rozdíl.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:207:e...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Boi
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
5. 11. 2015   #8
-
0
-

#7 Kit
Asi je to low level... ale hard level pro mě :D 

Musím říct, že je to zatím nejtěžší část, kterou jsem nějak moc dobře ještě nepochopil :(

Jak vypadá spoják chápu.. přidat do seznamu prvek, přečíst seznam, vypsat určitý prvek OK... ale udělat s tím nějaké operace např. smaž určitý prvek, připoj prvek za určitý prvek, rozděl seznam, otoč seznam atd... jsem KO..

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.250.–
KIIV+42
God of flame
5. 11. 2015   #9
-
+1
-
Zajímavé
Kit +

#8 Boi

Zkus si to poskladat z karticek, ktere budes ukladat na ocislovane pozice (= Adresa v pameti) nekde jinde na velkem papiru. Na kazdem papirku muzes mit nejake data + adresu dalsiho papirku (cislo pozice na tom velkem papiru).

Ukazatel je pak adresa, na ktere se nachazi listek na papire. Nula znamena ze tam nic neni. Jinak v programovani je to promenna, kam se vejde adresa na libovolne misto v pameti.

Budes mit jeden ukazatel na zacatek, a na kazdem listecku budes mit take ukazatel na dalsi listecek.

A ted si zkus udelat treba zasobnik. Musis samozrejme pocitat s tim, ze pocitac nevidi jako clovek a vi jen, kde je ulozena adresa prvniho listku. Take nemuze delat vic veci najednou, pokud chce nejakou hodnotu pouzit vickrat, musi si ji pamatovat, a tak dale.

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Boi
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
11. 11. 2015   #10
-
0
-

Ok, tak jsem došel k problému...

Nejsem schopen vytvořit proceduru pro přidání prvku na konec seznamu..

Proceduru, která přidá prvek na začátek seznamu chápu a nepřijde mi nijak složitá.

procedure Pridej(var Seznam: Spoj; X: Integer);
var Novy: Spoj;
begin
	new(Novy);
	Novy^.Hodnota := X;
	Novy^.Dalsi := Seznam;
	Seznam := Novy;
end;

Díky

end;

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.250.–
KIIV+42
God of flame
11. 11. 2015   #11
-
0
-

#10 Boi
Je to pokazde stejne: prochazis prvky a jak narazis na posledni prvek (nema naslednika), tak do nej vlozis odkaz na dalsi. Musi se akorat dat pozor, aby ten prvni vubec existoval.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.92.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
peter
~ Anonymní uživatel
2528 příspěvků
11. 11. 2015   #12
-
0
-

Pojem dynamicka struktura chapu jako v pascalu record. Coz moc dynamicke neni, pac se to musi definovat predem, ale budiz.

google = pascal record simple example
Hned prvni stranka je
http://pascal-programming.info/lesson11.php
Vemu si ten uplne posledni nejdelsi priklad.
- Str25 ja struktura string delky 25
- TBookRec je struktura asociativni pole s nekolika prvky zalozenymi na strukture Str25 (v jinem jazyce nazvane object nebo class)
- bookRecArray je struktura pole zalozene na strukture TBookRec;
- kdyz pak do toho pridavam, tak
bookRecArray[i].Title = ...
Cili, to, co ty muzes ted hodit pres ukazatel je podle meho spis cele to pole bookRecArray. Pripadne by mozna slo vsechno, ale bylo by to asi narocne na zatez pri vetsim poctu prvku, treba 50.000.

google = pascal new record example (nezda se mi tvuj zapis pouziti new)
http://www.tutorialspoint.com/…_records.htm
na konci stranky je takovy dlouhy example

program exRecords;
type
BooksPtr = ^ Books;
Books = record
   title: packed array [1..50] of char;
   author: packed array [1..50] of char;
   subject: packed array [1..100] of char;
   book_id: longint;
end;

var
  (* Declare Book1 and Book2 of pointer type that refers to Book type *)
   Book1, Book2: BooksPtr; 

begin
   new(Book1);
   new(book2);
   
   (* book 1 specification *)
   Book1^.title  := 'C Programming';
   Book1^.author := 'Nuha Ali '; 
   Book1^.subject := 'C Programming Tutorial';
   Book1^.book_id := 6495407;
   
   (* book 2 specification *)
   Book2^.title := 'Telecom Billing';
   Book2^.author := 'Zara Ali';
   Book2^.subject := 'Telecom Billing Tutorial';
   Book2^.book_id := 6495700;
   
   (* print Book1 info *)
   writeln ('Book 1 title : ', Book1^.title);
   writeln('Book 1 author : ', Book1^.author);
   writeln( 'Book 1 subject : ', Book1^.subject);
   writeln( 'Book 1 book_id : ', Book1^.book_id);
   
   (* print Book2 info *)
   writeln ('Book 2 title : ', Book2^.title);
   writeln('Book 2 author : ', Book2^.author);
   writeln( 'Book 2 subject : ', Book2^.subject);
   writeln( 'Book 2 book_id : ', Book2^.book_id);
   
   dispose(Book1); 
   dispose(Book2);
end.

Seznam := Novy;
To nepridava na zacatek seznamu, ale prepisuje celou promeneou Seznam obsahem promenne Novy. Abys to pridaval do pole, musel by byt seznam pole a muselo by to byt zapsane tak, jak jsem psal na zacatku bookRecArray[i] = novy

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:31b6:2b...–
Mircosoft+1
Věrný člen
11. 11. 2015   #13
-
0
-

#10 Boi
V nejjednodušším případě to může vypadat nějak takhle. Máš nový prvek:

new(novy);
novy^.hodnota:=neco;
novy^.dalsi:=nil;

Projdi si seznam až k poslednímu prvku (Posledni je pomocná proměnná):

posledni:=prvni;
while posledni^.dalsi<>nil do posledni:=posledni^.dalsi;

A za ten poslední prvek napoj ten nový:

posledni^.dalsi:=novy;

Hotovo.

Předpokládám, že konec seznamu si značíš nulovým ukazatelem na další prvek (hodnota nil).

Kdyby to mělo fungovat obecně, musel by se ošetřit i případ, kdy je seznam prázdný. Třeba takhle:

if prvni=nil then prvni:=novy
             else begin
                  ...nalezení posledniho prvku...
                  posledni^.dalsi:=novy;
                  end;
Nahlásit jako SPAM
IP: 212.79.106.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 10 hostů

Podobná vlákna

Dynamické datové struktury — založil Petr Dočkal

Datové typy — založil Martin

Datove typy — založil repu

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý