Jaký scriptovací jazyky a knihovny jsou dobrý pro web? – JavaScript, AJAX, jQuery – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Jaký scriptovací jazyky a knihovny jsou dobrý pro web? – JavaScript, AJAX, jQuery – Fórum – Programujte.comJaký scriptovací jazyky a knihovny jsou dobrý pro web? – JavaScript, AJAX, jQuery – Fórum – Programujte.com

 

MiCizek0
Stálý člen
5. 11. 2015   #1
-
0
-

Ahoj, rád bych začal s programováním webu. Jaký scriptovací jazyk a knihovny jsou vhodný? (java nebo php nebo jiné?) a jakou doporučujete literaturu nebo jiné edukační zdroje (java script, php, css + další )?

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:5d6a:f46c:...–
ondrej39+1
Věrný člen
5. 11. 2015   #2
-
0
-

Tohle je jedna z otázek, kterou kdybys položil na StackOverflow, tak ti ji zavřou, protože vede k subjektivním názorům a různí lidé ti doporučí různé věci.

Objektivně vzato

Pokud se chceš učit nové věci, nový jazyk, nauč se. Pokud jsi ale třeba programoval v Javě a je ti Java příjemná, dělej web v tom, stejně tak s PHP.

V každém jazyce se dá psát dobře a špatně. I v (pomalém) PHP jsi schopen napsat aplikaci, která poběží rychleji než Java (samozřejmě ti k tomu asi potom nebude vyhovovat běžný Apache, ale použiješ nějaký vlastní event loop pro šetření zdrojů a času pro načítání konfigurací,...), ale stejně tak můžeš i v PHP napsat aplikaci, která bude 10x pomalejší než aplikace napsaná v Javě, když ji napíšeš blbě.

A to platí pro jazyky všechny. Jen fakt, že C++ je jazyk, v němž se dá kouzlit a psát mega rychlé aplikace, neznamená, že když namísto v Javě budeš psát v C++, najednou tvoje aplikace budou 2x rychlejší.

Osobní (právě ta subjektivní) zkušenost

Osvědčila se mi kombinace PHP backendu, který funguje jako RESTová služba a má nadefinované endpointy, a frontendu v podobě JS frameworku (teď mě třeba zaujal ReactJS od Facebooku a Instagramu). V případě PHP backendu je většinou největší bottleneck právě apache, který nefunguje tak, jak bych úplně chhtěl, a je třeba ho nahrazovat jiným způsobem načítání skriptů.

Nahlásit jako SPAM
IP: 79.141.243.–
Inject all the dependencies!
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
5. 11. 2015   #3
-
0
-

htm, css - zaklady se daji naucit na jakpsatweb.cz (jpw)
js - neco malo tez na jpw, spis google, co hledas
php - php.net online, dole jsou priklady, jinak pres google se da najit to, co hledas

http://mujweb.cz/peter.mlich/www.htm

Knihoven je fura, jquery, json se pouziva, googlemapy, facebook a pod. Kdyz bys byl konkretnejsi, co se chystas vytvorit, pro jakou skupinu uzivatelu, jak narocne?

 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:907d:59...–
MiCizek0
Stálý člen
6. 11. 2015   #4
-
0
-

Dík. Pravděpodobně by se to týkalo stránek neziskovky s možností přidávání fotek, příspěvků a pod.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:5d6a:64ba:...–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
6. 11. 2015   #5
-
0
-

Pak bych zkusil inpage.cz . Zkousel jsem tam demicko a zalibilo se mi to vic nez webnode.cz . Na webnodu se fotky a stranky pridavali krkolomne nebo menil vzhled. Inpage nabizi editaci primo css, js. Coz mi treba osobne vyhovuje vic nez se drbat s tim, kde v jakem menu se meni logo a pod.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:7ce2:d6...–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
6. 11. 2015   #6
-
0
-

Jo, a mozna by ti stacilo naucit se nainstalovat a provozovat cms jako drupal, joomla, wordpress a pod. Cely program je webova aplikace, kde si pridas uzivatele, nastavis jim prava a nastavis si vzhled stranky. Ale pokud znas html, css, tak by ti inpage mohlo stacit. Cms jsou spis uz na takove slozitejsi veci.
Je dobre si vsak u vseho delat aspon po pul roce zalohy! Znam pripady i z profi firem, kdy jim pracovnik omylem zrusil cely web, treba smazanim databaze a nemeli zalohy.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:7ce2:d6...–
Kit+15
Guru
6. 11. 2015   #7
-
0
-

#6 peter
Zálohovat po půl roce? To má být vtip?

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:207:e...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
6. 11. 2015   #8
-
0
-

To myslim jako minimum. Lepsi nez nemit zalohu vubec :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:7ce2:d6...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý