ER diagram (Relačný Diagram) – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

ER diagram (Relačný Diagram) – Offtopic – Fórum – Programujte.comER diagram (Relačný Diagram) – Offtopic – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Matej B.0
Duch
10. 11. 2015   #1
-
0
-

Ahojte, 

mám problém nájsť správne entity a atribúty do ER diagramu. Mám pocit že to tam je dosť zamotané a robí mi to problém. Poraďte mi prosím 

Zadanie:

Navrhněte IS poradny pro uchazeče o studium na vysoké škole. Systém by měl poskytovat základní informace o různých vysokých školách (typ, název, kontakty atd.) a jejich fakultách, studijních programech a oborech, které nabízejí. Obor může být mezifakultní a může spadat do více programů. Informační systém poskytuje i údaje s dočasnou platností jako jsou podmínky přijímacího řízení, jednotlivé termíny, úspěšnost, dny otevřených dveří atd. Tyto údaje se mohou týkat celé fakulty nebo studijního programu či oboru. Každou fakultu spravuje jeden nebo více zaměstnanců poradny, kteří mohou měnit informace o této fakultě a přidávat, mazat a měnit všechny údaje, které s danou fakultou souvisí (studijní programy, obory, dočasné údaje apod.). Vysoké školy a jejich fakulty může ovšem přidávat a mazat pouze správce systému. Systém by měl být přehledný jak pro uchazeče tak pro pracovníky poradny, kteří se systémem pracují.

Entity a ktoré som našiel :

Vysoká škola (názov, typ, kontakty) ale neviem či tam patria aj obory a študijný program alebo to mám dať osobitne.

Zamestnanec (pridať info., vymazať info)

Správca systému (pridať fakultu, zmazať fakultu)

toto som našiel neviem či je to správne a preto prosím o radu.

Ďakujem 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1220:c1c0:6590:8...–
Reklama
Reklama
peter
~ Anonymní uživatel
2528 příspěvků
11. 11. 2015   #2
-
+1
-
Zajímavé

ER diagramy jsou tabulky jako v excelu s udaji propojene pres idecka radku. Cili, ucitel po tobe chce navrhnout tabulky a propojit pres idecka.

* http://www.slu.cz/slu/cz/ - odstavec Fakulty a vysokoškolský ústav, univerzita muze mit jinou adresu jako fakulty

* http://www.slu.cz/…ni/2015-2016 - odstavec Studijní programy a obory (tam sice kody oboru nejsou, ale kazdy ma cislo)
Kazda fakulta nabizi vlastni programy studia ve kterych jsou obory studia. Studijni oddeleni fakulty nemsi mit stejnou adresu jako fakulta (coz maji treba v Brne na VUT).

* Udaje s docasnou platnosti
http://www.slu.cz/…ni/2015-2016
- odstavec Den otevřených dveří 4. 2. 2015 (po vyprseni terminu ta ten text nemusi byt a nejspis to nekde resi jako jednu z aktualit)

* Konkretni informace pripravuje 1 nebo vice ruznych lidi z ruznych oddeleni fakulty

Taaakze, ucitel po vas chce vypsat vsechny tabulky, ktere jsou potrebne pro zobrazovani danych udaju.

tab univerzity - sloupce: id_univ, nazev, adresa
tab fakulty - sloupce: id_fakulta, id_univ, nazev, adresa
tab docasne_informace - sloupce id_text, nadpis, text
tab uzivatele - id_uziv, jmeno, heslo
tab opravneni - id_oprav id_univ, id_fak, id_stranky, prava edit, prava zobrazeni
tab opraveni uzivatelu - id_uziv, id_opr...

Cili, pod kterou univerzitu id_univ fakulta patri.
Uzivatel, bude propojen pres opravneni uzivatelu na konkretni opravneni a to bud celou univerzitu nebo celou fakultu pod univerzitou nebo konkretni stranku. Ucitele nezajima konkretni propojeni, ale abys mel pripravenou tabulku, kde takove propojeni muzes udelat. A pokud teda v tom textu je vyslovne i propojeni, tak je to udaj v te tabulce, to mu tam nakonec muzes udelat, par radku obsahu tabulek.
Cili, kdyz uzivatel host bude chtit na www strance zobrazit seznam univerzit, pak klikne na univerzitu a zobrazi se mu seznam fakult ktere pod univerzitou najde a pod fakultou seznam programu a oboru, ktere fakulta nabizi uchazecum o studium.

Priklad udaju dvou tabulek

tab univerzity
id_univ, nazev, adresa, www
1, "Slezská univerzita v Opavě", "Na Rybníčku 626/1, 746 01 Opava, Česká republika", "http://www.slu.cz/slu/cz/"
2, "Vysoké učení technické v Brně", "Antonínská 548/1, 601 90 Brno, Česká republika", "https://www.vutbr.cz/"

tab fakulty
id_fakulta, id_univ, nazev, adresa, www
1, 2, "Fakulta architektury", "Pořičí 273/5, 639 00 Brno", "http://www.fa.vutbr.cz/"
2, 1, "Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě", "Bezručovo náměstí 1150/13, 746 01 Opava, Česká republika", "http://www.slu.cz/fpf/cz/"
3, 1, "Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné", "Univerzitní náměstí 1934/3, 733 40 Karviná, Česká republika", "http://www.slu.cz/opf/cz" (tady mas dokonce fakultu v uplne jinem meste!)

Sql prikaz (kvuli nim se celou tuhle saskarnu ucis a odborne propojeni tabulek nazyvate ER diagram)
SELECT * FROM fakulty WHERE id_univ=1
- Vypise vsechny radky z tabulky fakulty, kde id_univ=1, coz je Slezska univ.
SELECT a.nazev, b.nazev FROM fakulty b LEFT JOIN univerzity a ON a.id_univ=b.id_univ
 - Vypise vsechny nazvy fakult a k nim pripoji i jmeno univerzity
 

Uvedu ti jiny priklad, jednodussi. Predstav si, ze mas doma knihovnu a v ni 1000 knizek. Kazda knizka ma jednoho ci vice autoru. A ty ted mas udelat program, ktery podle jmena autora vypise seznam knizek, kde je aspon jednim z autoru.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:49f4:6b...–
Matej B.0
Duch
11. 11. 2015   #3
-
0
-

#2 peter
Ďakujem za odpoveď. 

Ako tak viem čo je a ako sa robí er diagram len som zo zadania nevedel presne určiť entity (čiže tabuľky). 

Učiteľ po mne chce aby som vytvoril USE CASE , ER diagram (aj prepojenie čiarami) a tabuľku s 3 detailami. Mál som problém ako začať a potreboval som "nakopnuť" :) Ďakujem za vysvetlenie, teraz už budem vedieť pokračovať, dúfam :D 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1220:c1c0:6590:8...–
Matej B.0
Duch
11. 11. 2015   #4
-
0
-

Ešte ma napadlo, že užívateľ v zadaní nie je presne špecifikovaný a či je potrebné ho tam udávať ? Alebo užívateľmi sa myslia zamestnanci ? :) 

Prosím vás čo presne znamená id_stranky a neviem či som správne pochopil že opravneni je tabuľka do ktorej patria zamestnanci ktorý môžu meniť udaje o danej univerzite, fakulte (id_univ, id fak)

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1220:c1c0:6590:8...–
peter
~ Anonymní uživatel
2528 příspěvků
11. 11. 2015   #5
-
0
-

Uzivatele, to si navrhni, jak chces. U nas mame uzivatele ve skupinach host, admin, skupina-fakulta1, fak2, ... kazdou skupinu mame prirazenou na jednu nebo vice slozek. Lidi ke konkretnim strankam temer neprirazujeme, ale zatim je to bohuzel nutne. cili, kdo je ve skupine fakulta1 je prirazeny ke slozce fakulta1 a nemuze editovat obsah web stranek fakulty2.
Pak je zadane, co ta skupina ve sve slozce smi delat, edit, mazat, pridavat, prohlizet obsah. (treba chces nejaky obsah skryt, zaheslovat jako interni - fakultni, tudiz jej host nesmi prohlizet - ale asi nic podobne slozite po vas zatim nechce. Skryty obsah bych vedl jako extra web zvlast.)

id_stranky to si opet navrhni, jak chces. Ja tu mam web stranky a web programy. Cili mam stranku, kategorii, slozku. Asi bych pouzil jako u eshopu Category (fakulta, univerzita) a Page (stranka). A zadal tam jeste sloupec Category-level, jako hloubka umisteni kategorie. Coz by zrychlilo vyhledavani pro sql dotaz.
Stranku chapu jako neco, co ma obsah. Cili, treba informace o dnu otevrenych dveri. Programove mam pak sablony, ktere by vypsali seznam univerzit, seznam fakult univerzity, seznam programu s obory fakulty. Ale tez muzu mit sablonu pro vypis vsech oboru ze vsech fakult serazeny abecedne...

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:31b6:2b...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 9 hostů

Podobná vlákna

Vývojový diagram — založil Beči

Vývojový diagram — založil ondrašek

Vývojoví Diagram — založil MatějH

UML diagram — založil Berri

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý