Vývojová deska / kit pro MC AT89c52 – Assembler – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Vývojová deska / kit pro MC AT89c52 – Assembler – Fórum – Programujte.comVývojová deska / kit pro MC AT89c52 – Assembler – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené.
Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
petrbow0
Duch
1. 12. 2015   #1
-
0
-

Zdravím. Potřeboval bych poradit. Ve škole programujeme MC AT89c52 v programu " Mc51 Development System. Chtěl bych se zeptat, zda existuje nějaká univerzální vývojová deska pro AT89c52, kde bych své výtvory mohl zkoušet. Programátor mám vyhlídnutý: http://www.vietsonic.cz/cs/zbozi/USB-programator-pro-8051. Předem děkuji za odpověď. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.82.146.–
Reklama
Reklama
hlucheucho+10
Posthunter
2. 12. 2015   #2
-
0
-

Podívej se na stránky výrobce www.atmel.com Najdeš si stránku MCU a koukneš na záložku Tools. Asi bych si vybral jiný procesor než "Not Recommended for New Designs". Na programování se mi osvědčil Presto od Asixu www.asix.cz

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
KIIV+42
God of flame
2. 12. 2015   #3
-
0
-

#2 hlucheucho
Akorat aby fungovalo presto, musi mit verze  89S nebo 89LP, protoze 89C je programovatelne jedine pres paralelni rozhrani. LP ma jeste k seriovemu programovacimu rozhrani i lepsi porty (tusim ze snad i lepe nastavitelne jak AVR) a nejduleziteji taky single cycle instrukce.

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
hlucheucho+10
Posthunter
2. 12. 2015   #4
-
0
-

Některé 89C.. se programovali přes UART (tuším 89C51, ale je to pár let, co jsem je používal), některé "vyspělejší" přes USB (AT89C5131). Někdy píšu rychleji, než myslím: poznámka k programátoru se vztahovala k použití výrobcem doporučované náhrady AT89S52. Často tyto novější verze bývají i levnější, přes sériové rozhraní lze procesor programovat v aplikaci a navíc sériový programátor je levnější než paralelní. LP verze jsou velice drahé a přenositelnost kódu ze standartních 8051 není 100% - všechny časovače běží také na jednom taktu oscilátoru. Navíc nejsou moc podporovány emulátory.

Dnes bych už do 8051 nešel. Rozhodující je cena MCU a vývojových prostředků. Emulátor pro AVR stojí ani ne desetinu toho, co pro 8051 a navíc často dovedou i MCU naprogramovat, Atmel Studio spolu s ASF je zdarma a programátory pro programování přes sériová rozhraní jsou velice levné. Ne všechny AVR podporují emulaci, ale to se dá obejít použitím (alespoň pro vývoj) "mocnějšího" procesoru.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
KIIV+42
God of flame
2. 12. 2015   #5
-
0
-

Jo ja si ted taky hraju s nucleo boardama (ARM Cortex M0/1/3/4) a arduina se na blbnuti taky hodi.

Ty AT89S52 moc nepouzivam co jsem si poshanel par arduin (programovat se daji i v cistem C a poslat to do nich pres avrdude). Pred lety jsem pouzival 89S52 prave kvuli seriovemu programovani - a stacilo par dratu na paralelni port, zadny extra hardware

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
hlucheucho+10
Posthunter
2. 12. 2015   #6
-
0
-

#5 KIIV
Kde je ta doba, kdy LPT a COM byly standartní výbavou PC. Jednoduchá rozhraní se kterými se dalo vyblbnout, zvlášť pod DOSem.  Cortex bych chtěl někdy zkusit, ale zatím nemám žádnou aplikaci, kde by to mělo smysl. U všeho, co dělám, by to bylo jak s kanónem na vrabčáka.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
KIIV+42
God of flame
2. 12. 2015   #7
-
0
-

#6 hlucheucho
pri ty cene 200-300 kc za desku je to i na blikani diodou levnejsi nez arduino :D (a vetsinou je to i levnejsi jak klony) - akorat to ma mensi proudy.

Jak si udelam zase trochu casu po vecerech, mozna dokoncim rozhrani k terci na sipky (terciste z herniho automatu a k tomu vlastni elektronika). K tomu nejakej levnej tablet pc s bluetooth a na tom zobrazovat vysledky. Jen si na to zase udelat cas :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Petr
~ Anonymní uživatel
697 příspěvků
2. 12. 2015   #8
-
0
-

Děkuji za rady. Myslíte, že vybraný programátor usb od vietsonic je špatný? Stačí obyčejný a levný, hlavně aby dokázal naprogramovat At98c52. Včera jsem objevil Simulator programování pro Assember apod. pro Pc, tak uvidím. Mohli byste mi nějaký levný programátor do 500,- doporučit? Děkuji.

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.82.146.–
hlucheucho+10
Posthunter
2. 12. 2015   #9
-
0
-

Ještě mne napadlo místo vývojové desky zkoušet na nepájivém kontaktním poli nebo něco "zbastlit" na univerzální plošný spoj.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
petrbow0
Duch
2. 12. 2015   #10
-
0
-

Omlouvám se. Má chyba. Pracujeme s mc at89s52.

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.82.146.–
KIIV+42
God of flame
2. 12. 2015   #11
-
0
-

Kazdopadne bych jako vyvojovou desku doporucil: http://www.gme.cz/products/search?term=nepajive+kontaktni+pole

K tomu 12MHz krystal + 2x 22pF kondiky, 100nF a 100uF na napajeci vetev, par metru LAN kabelu (ale ne licnu, ta se tam strasne blbe zapichuje, chce to plne jadro), par ledek a k nim 330R odpory, ...

Pak uz jen doresit programovani.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.92.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
hlucheucho+10
Posthunter
3. 12. 2015   #12
-
0
-

AT89S52 Presto podporuje, ale stojí asi 2500,- Pokud se MCU nechceš věnovat častěji, je to docela drahá hračka.

LED k 8051 jsem dával přes tranzistory PNP "co dům dal" (BC556, BC640) zapojené jako emitorový sledovač, většinou jsem používal aktivní úroveň L. Většina portů se u standartní 8051 je open colector s velkým pull up odporem a nemá schopnost budit větší proudy.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
KIIV+42
God of flame
3. 12. 2015   #13
-
0
-

#12 hlucheucho
jo pravda, tak odpory 1k a nejaky modro-zeleny ledky. Kdyz bude min jak 2mA na pin, tak be to nemelo presahnout ani celkovy maximalni proud vsema pinama (71mA), ani kazdem celem portu (pro port0 26mA a zbytek 15mA).

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
hlucheucho+10
Posthunter
3. 12. 2015   #14
-
0
-

#13 KIIV
to by ti s LQ100 neprošlo :).  Ještě že se dnes dají koupit LED které slušně svítí i při 1mA (někdy si rád rejpnu, sorry)

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
KIIV+42
God of flame
3. 12. 2015   #15
-
0
-

#14 hlucheucho
jo ty pamatuju, svit byl videt leda ve tme :D Dalsi uroven uz byl kour, ale za to lepsi svit

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
petrbow0
Duch
3. 12. 2015   #16
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 80.82.146.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 231 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý