Základy programování v Javě – Java – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Základy programování v Javě – Java – Fórum – Programujte.comZáklady programování v Javě – Java – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
RastyAmateur
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
29. 12. 2015   #1
-
0
-

Krásný večer,

mám jeden, pro většinu lidí jednoduchý, dotaz. Kamarádka se na škole začala učit v hodinách informatiky programování v Javě. Já programuji už nějaký čas v PHP. Ona to ovšem nevěděla a psala mi to (že programuje v Javě) a že to moc nedává a jestli bych jí nepomohl. Tak já jako pravý gentleman jsem si řekl, že se naučím, jak to v té javě funguje a když mi dá konkrétní otázku, pomohu ji alespoň nasměrovat kde hledat nebo jakým stylem to udělat.

Našel jsem si jeden tutorial a shořel jsem již v třetí kapitole. Chápu, že na rozdíl od PHP se musí datové typy uvádět apod., ale nechápu jedinou věc... Zatímco v PHP jsou funkce normálně in_array(), strpos(), prostě jednoduše jedno slovo a parametry, v Javě to je system.out.println a podobně, jedoduše řečeno straště složité zatečkované funkce (zatečkované myšleno s několika tečkama).

Při další studii na jiných stránkách jsem se dozvěděl, že by to první měla být jakási třída a to odděleno od metody tečkou. Ani vlastně nevím, na co se tu vlastně ptám. Jednoduše řečeno: Dokáže mi někdo jednoduše vysvětlit princip programování a princip zápisu tříd, metod a ostatních věcí, v Javě?

Pokud jste pochopili to, co tím chci říct, bude hračka mi odpovědět. Předem děkuji!

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.50.–
Reklama
Reklama
Kit+11
Guru
29. 12. 2015   #2
-
0
-

#1 RastyAmateur
Nejlépe bude, když se nejprve naučíš objektově programovat v PHP. Zmíněné tečky mají v PHP ekvivalentní zápis v šipkách "->".

Princip OOP spočívá v zapouzdření. To znamená, že v objektu máš nejen data, ale i funkce (říká se jim metody), které s těmito daty pracují. Ještě k tomu patří polymorfismus, ale ten může v tuto chvíli počkat.

Třídy, objekty a metody mohou být standardní nebo statické. Z jedné třídy (vzoru) můžeš vytvořit libovolné množství objektů. Běžně se na to používá operátor "new". To je stejné v PHP i Javě.

Statické třídy se používají tak, jako kdyby samy byly objektem, ze kterého se už další objekty nedají vyrobit. Mělo by se jimi šetřit, protože omezují vývojáře, ale jsou případy, kdy jsou potřebné.

Zrovna třída System je statická a obsahuje 3 prvky výčtu: in, out a err. Za nimi se píše ještě metoda, kterou chceš na konkrétní prvek spustit. Prezentace objektu je tedy správně System.out.println(objekt); s velkým "S" na začátku.

Ano, je to dlouhé, proto jsem si ve svém editoru udělal automatickou korekturu ze dvou písmen "pr", abych se "neupsal k smrti" :) V PHP se mi stejná zkratka přepíše na "echo".

Pokud se tedy sám naučíš OOP v PHP, velmi snadno naučíš i kamarádku v Javě.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:207:e...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
ondrej39+1
Věrný člen
29. 12. 2015   #3
-
0
-

#1 RastyAmateur
IMHO se Java od PHP liší jenom metodami, náhradou šipečky "->" za tečku "." pro volání metod, JVM stavem, který bez použitího nějakého event loopu jako je třeba ReactPHP není možné mít, a pak nutností deklarovat datové typy.

Samozřejmě Java přidává další konstrukty, které se v PHP díky jeho povaze nepoužívají, ale věř, že $objectA->callsAReturnsB()->callsBReturnsC()->doWork() v PHP je úplně to stejné jako objectA.callsAReturnsB().callsBReturnsC().doWork() v Javě. Pokud rozumíš PHP syntaxi, neměl bys mít problém s Javou (určitě teda ne v začátcích, kde zpravidla potřebuješ jen Scanner a výpis do konzole).

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
RastyAmateur
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
29. 12. 2015   #4
-
0
-

Děkuji oboum. Ještě bych měl jeden dotaz. Existuje pro javu nějaká dobrá dokumentace?

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.50.–
ondrej39+1
Věrný člen
30. 12. 2015   #5
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 31 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý