Na naklonenej rovine s uhlom α = 45° je uložený hranol
s hmotnosťou m = 2,6 kg spojený s miskou vláknom cez
kladku, na ktorú budeme pokladať závažia
s rôznou hmotnosťou.
Urobíme s touto sústavou niekoľko pokusov a určíme
hmotnosť m1 = 1,38 kg misky spolu so závažiami, pri
ktorej sa sústava pohybuje rovnomerným pohybom
v jednom smere a hmotnosť m2 = 2,3 kg misky spolu so
závažiami, pri ktorej sa sústava pohybuje rovnomerným
pohybom v opačnom smere, ak sústave udelíme
na začiatku malý impulz1
v jednom alebo druhom smere.
a) Nakresli obrázok a vyznač v ňom všetky sily, ktoré na obidve telesá pôsobia.
b) Vysvetli a fyzikálne zdôvodni v akom smere sa bude sústava pohybovať (napr. dolu alebo hore
po naklonenej rovine) v prípadoch hmotnosti m1 a m2 misky spolu so závažiami.
c) Vysvetli a fyzikálne zdôvodni, ako sa bude správať sústava telies pri uvedených pokusoch, ak
hmotnosť mi misky spolu so závažiami bude z intervalu m1 < mi < m2 , tzn. od 1,38 kg do 2,30 kg.
d) Vysvetli a fyzikálne zdôvodni, ako sa bude správať sústava telies pri uvedených pokusoch,
ak hmotnosť mi misky spolu so závažiami bude z intervalu mi < m1 alebo
e) mi > m2 , tzn. mimo intervalu od 1,38 kg do 2,30 kg.
f) Pomocou daných veličín urči súčiniteľ šmykového trenia f medzi telesom a naklonenou rovinou.2
Vlákno má zanedbateľnú hmotnosť a je rovnobežné s naklonenou rovinou, kladka má malú hmotnosť
a v osi otáčania zanedbateľné trenie. co robiť? tebo fakt neviem
Fórum › Matematika
Sučiniteľ šmykového trenia
#3 Flowy
Jsem registrován, on není.
Neptal bych se na fyzikální úlohy, neboť si to umím spočítat sám.
Je zajímavé, že pod jeho nickem je uveden počet příspěvků, které jsem napsal já. Někde je chyba v matrixu...
odkaz pre ,,registrovaneho kita,, nakoľko si stým nevieš rady a nemaš čo napísat tak sa račej nevijadruj ja som potreboval pomocť a nie pisat si s takou osobou čo o tom nemá ani páru tak tu prosím nepíš!
A chcel by som sa poďakovať osobe (z_moravec) že mi s tim fyz. príkladom pomohol.
Na naklonenej rovine s uhlom α = 45° je uložený hranol
s hmotnosťou m = 2,6 kg spojený s miskou vláknom cez
kladku, na ktorú budeme pokladať závažia
s rôznou hmotnosťou. ...
a) Nakresli obrázok...
Ty jo, zadani jako kdyz to rika dite v materske skole a ted si domyslej, jak to asi cele vypada :)
Naklonena rovina, uhel 45, jasne.
Na tom je hranol, jasne, proste nejaka cihla.
Spojeny s miskou pres vlakno a kladku. - A k cemu je pripevnena kladka? Kde je miska?
Sis, to neumi napsat, ze miska a kladka tvori s hranolem vahy? Na leve strane ja naklonna rovina, hranol a vlakno,. Na prave miska, vlakno a zavazi?
Jestli jsou vsechny ulohy od toho cloveka takhle psane, pak se nedivim, ze nikdo nechape fyziku!
Pak by mne zajimalo, podle ceho chce urcit, ze se mu to cele pohybuje nebo stoji, kdyz tam nema nic na snimani rychlosti? To bude teda hodne priblizne mereni. Jestli ma smysl tam neco pocitat s takovou nepresnosti?
F = m * v
v = g;
Falfa = odm(Fh * Fh + Fv * Fv)
sin alfa = Fh / F ... Fh horizontalni, gravitace
cos alfa = Fv / F ... Fv vertikalni, bez drcnuti neni
Na druhe strane mas jen zavazi, takze tam je v = g bez uhlu.
Fc = F(alfa) - Ft(alfa) - Fz +-Fi(alfa)
Fc ... celkova
Ft ... treni
Fz ... zavazi + miska
Fi ... vnejsi impulz, drcnuti
Jo treba vysvetlenie, je to bezrozmerne cize ci to budes pocitat v Newtonoch, poundoch a ja neviem akych inych anglo-saskych jednotkach vyjde to to iste ja som si vybral kg v g=1. Potom uz das len do pomeru tangencialnu/ normalovu silu a to je to cislo. a) trivialne, b) v smere gradientu roviny (milujem tuto otazku) c) trivialne, ale treba pamatat na to ze staticke trebie je > ako smykove trenie e) trivialne
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Součinitel smykového tření — založil yaqwsx
Součinitel smykového tření — založil Yety