Gimp měření velikosti – GIMP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Gimp měření velikosti – GIMP – Fórum – Programujte.comGimp měření velikosti – GIMP – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
baisikl
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
31. 1. 2016   #1
-
0
-

Zdravím, chci se zeptat, něco vytvořím a naměřená hodnota je cca 20cm, ale skutečný rozměr je asi 15cm, jak po vytisknutí, tak po změření pravítkem na monitoru, vše samozřejmě při měřítku 1:1 Jak dosáhnou aby měřená hodnota v GIMPu odpovídala skutečnému rozměru po vytisknutí??

Předem díky za rady

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.200.55.–
Reklama
Reklama
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
1. 2. 2016   #2
-
0
-

#1 baisikl
Asi někde děláš něco špatně. Právě jsem zkusil vytvořit nový obrázek a zadal jsem 50mm x 80mm. Měřil jsem nástrojem měření šířku a výšku, ukazuje mi to 50mm a 80mm (plus nějaké zaokrouhlené drobné, protože bitmapový obrázek nemá základní jednotku v mm). Když to vytisknu, má to víceméně přesně 5cm x 8cm.

PS: na monitoru nemáš co měřit, protože každý monitor má jiné rozlišení a navíc si můžeš přece obrázek libovolně zvětšovat či zmenšovat lupou.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.236.–
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
1. 2. 2016   #3
-
0
-

#2 JoDiK
Přehlédl jsem to 1:1 na monitoru, to je sice hezké, ale rozhodně to neznamená, že to bude odpovídat skutečnosti, třeba na mém monitoru je ten můj obrázek 5x8cm při zobrazení 1:1 velký cca 4,2cm x 6,8cm

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.236.–
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
1. 2. 2016   #4
-
0
-

#3 JoDiK
Jo a u tiskárny zase máš vždy možnosti nastavit "lupu", neboli určit v jaké velikosti se to má skutečně vytisknout.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.236.–
peter
~ Anonymní uživatel
2539 příspěvků
1. 2. 2016   #5
-
0
-

baisikl - Ty to mas popletene. Tiskarna je jine zarizeni.

Monitor zobrazuje pixely. Pixelu muzes mit treba 1920x1680.

Tiskarna tiskne puntiky barvou (dot). Obrazek se prevadi na tiskarnu pomoci dot per inch (pocet puntiku na jeden palec; palec = 2.54 cm). Treba, kdyz u obrazku nastavis, ze se ma tisknout v rozliseni 600 dpi, znamena to, ze obrazek s sirkou 1920 se vytiskne jako 1920 / 600 * 2.54 = 8.128 cm. Tipnu si, lidske oko vnima asi 0.1 mm a mene. 600 dpi je asi 24 puntiku na tiskarne pro 0.1 mm. 24 puntiku je hodne jemna kresba, uz bys nemusel vnimas zubatost.

20 cm na monitoru pri zoomu 1:1?
Ja mam nastavene rozliseni 1600 x 1050, monitor ma rozmery A3+3cm x 2*A3-8cm, A3 je 29.6cm, cili 58 x 33 cm.

Je ti jasny ted uz rozdil?
Monitor 58 cm displej a mam tam mam ted 1600 pixelu.
Tiskarna pri 600 dpi by to bylo 6.77 cm (1600 / 600 * 2.54)

Co kdyz si nastavim na monitoru 800x600 rozliseni? Jak to bude s rozmery proti puvodnimu obrazku? Centimetry se zvetsi, ale obrazek zustal stejny. Jen se musi na obrazovce rolovat. Navic mas monitor-pixel jako obdelnicek 2 x 1.6 puvodniho. Prosim te, jak na tom muzes merit stejne rozmery jako na papire? :)))
Pro zajimavost ti prepoctu svoji sirku obrazovky na monitor-DPI. Takze 1600 / 58 cm / 2.54 cm = 10.8 dpi. Bezne pro tisk byva 100-300 dpi pro text, 300-600 dpi pro obrazek.

Puntiky na tiskarne - barva v tiskarne slozena z mikrocastecek nahodilych rozmeru. Aby se vytvoril ctverecek, tak se jich nanasi nekolik na jedno misto. A nanasi se ne zrovna presne. Rekneme pro bod, ze pouzijeme 5 x 5 barevnych castecek, to je 25. (Drive jsem psal, ze pro 0.1 mm je treba asi 24 puntiku barvy.) Logicky z toho plyne, ze tiskarna musi pouzit strasne moc puntiku, aby vytvorila takovy krasny ctverecek, jaky ty vidis na obrazovce.

-------

Tak, a ted tvuj problem. Viz Jodik, muzes si to vytisknout, treba v eko-rezimu (uspora barev), ale lepe jen oramovat a stred vyplnit bilym (proste vytisknes jen ramecek). Zmerit na papire. Prepocitat pixely. V gimpu pak zvetsit nebo zmensit (coz prinese jakesi zkresleni u obrazku). A vytisknout znova.
Nebo si to muzes zrovna prepocitat spravne podle DPI, co mas nastavene pro tisk nebo v obrazku pro tisk nebo na tiskarne v ovladaci v pc nebo na tiskarne stroji.
U mne
- Gimp ma pro novy obrazek nastaveno 72 dpi
- Tiskarna Minolta ovladac - dokument, foto, DTP, Web, CAD - 600 dpi
- Tiskarna stroj - ma nastavenu automatiku podle ovladace
Pozor, fotky nevytvorene v gimpu muzou mit nastavene jine dpi! Nespolehej na tech 72.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:e90d:da...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

GIMP forum — založil

Gimp 2 - animace — založil Radomír

GIMP forum — založil Alan

Fóra pro GIMP? — založil geon

Techniky Photoshopu -> GIMP — založil dr3ex

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý