Notebook do školy – Vzdělání – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Notebook do školy – Vzdělání – Fórum – Programujte.comNotebook do školy – Vzdělání – Fórum – Programujte.com

 

Dugy0
Duch
11. 4. 2016   #1
-
0
-

Ahojte, rád by som sa s niekým poradil pri výbere notebooku.

Tento rok maturujem a pôjdem na aplikovanú informatiku(neskôr by som chcel v magisterskom štúdiu prokračovať štúdiom bezpečnosti, ale zase to sú len plány, ktoré sa môžu ešte zmeniť) na Masarykovu univerzitu do Brna. A neviem sa rozhodnúť aký notebook si mám kúpiť. 

Rozmýšlal som nad Macbook-om air(s 8 GB ram), ale bojím sa trochu OS X. Jednak neviem či je OS X dobrý na programovanie(ako je UNIXový systém takže by mohol byť, ale nerozumiem zase až tak moc tomu, takže je možné, že sa mýlim). A na internete je ťažko si spraviť nejaký názor, keďže pre veľa fanúšikov linuxu je apple to najhoršie, čo môže byť, ale zas aj apple fanúšikovia sú často dosť nekritický a celkovo nájsť niečo nezaujaté je problém. Výhodou pri OS X by bolo pre mňa to, že by som nemusel mať aj windows, kvoli niektorým programom. Na druhú stranu asi by som sa zaobišiel bez nich. A neviem tiež ako je to s prácou pre OS X programátorov v Česku a na Slovensku. A tiež neviem, či je by sa pri bezpečnosti nehodil viac linux.

Potom som rozmýšlal aj nad notebookmi s windowsom(nainštalujem na nich linux). Konkrétne Asus Zenbook 303 a HP Probook 440. Pri nich je tá výhoda, že za cenu macbooku s 8GB ram budú mať väčšie SSD-Čko, takže nebude problém dualboot(aj keď by som sa mu najradsej vyhol). A tiež by som mal linux, ktorý veľa ludí chváli a asi je najlepší na programovanie.

Ak by OS X naozaj nebol problém tak by mi macbook naozaj nevadil, ale bojím sa toho, že by pri programovaní nebol až tak využiteľný. A tiež neviem ako by to bolo s OS X na výške, keďže tam sa podľa mňa skôr predpokladá, že budeš mať linux.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.143.–
ondrej39+1
Věrný člen
11. 4. 2016   #2
-
0
-

#1 Dugy
Že budeš mít Macbook neznamená, že musíš být OS X programátor. Na Macbooku dneska úplně v pohodě můžeš programovat Javu, C++, C, Clojure, Scalu, PHP, JavaScript, Python, Ruby,...Operační systém nemá vůbec nic společného s tím, co budeš dělat.

Že je Linux nejlepší na programování, s tím rozhodně nesouhlasím. Vhodný operační systém na programování je o osobních preferencích, o ničem jiném.

Co se OS X týče, je to jdna z těch příjemnějších vstupenek do Unixového světa. Máš velmi intuitivní grafické prostředí a zároveň Unixový terminál. Pokud se ti líbí Macbook, kup si Macbook, chybu rozhodně neuděláš. V případě, že bys potřeboval Visual Studio se dá vždycky udělat dual boot do Windows, nebo Windows virtualizovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 79.141.243.–
Inject all the dependencies!
Dugy0
Duch
11. 4. 2016   #3
-
0
-

#2 ondrej39
Ďakujem za odpoveď.

Ide o to, že keď som si pozeral ponuky práce(aby som vedel, čo vyžadujú v zamestnaniach) tak tam často bolo napísané Linux, aj keď som úplne nerozumel prečo(ale zas, nerozumiem programovaniu nejak moc). A preto sa OS X trochu bojím.

Ako kebyže používam Linux tak mám Ubuntu a vzhladom na to, že môj brat vie programovať a Ubuntu používa cca. 5 rokov tak by mi pomohol v prípade, že by som niečo nevedel rozbehať.

A Visual studio je aj na Mac a Linux, nie? Či to je asi horšie ako to na Windows.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.143.–
Kit+15
Guru
11. 4. 2016   #4
-
0
-

#3 Dugy
Visual Studio je pouze pro Windows, C# byl vyvinut Microsoftem a k němu si udělal i IDE. V Ubuntu je sice Mono i s IDE, ale nikdy jsem si na to nezvykl, takže C# pro mne už prakticky přestal existovat.

Ohledně notebooku: Pokud ho máš v úmyslu tahat po přednáškách, tak se mi osvědčil netbook Asus X205TA. Na baterky vydrží až 12 hodin, váží cca 1 kg, má čtyřjádrový procesor s pasivním chlazením, 2 GB RAM a 32 GB SSD. Je zcela tichý a stojí pod 6 kKč.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.13.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Dugy0
Duch
11. 4. 2016   #5
-
0
-

#4 Kit
Vzhľadom na to, že to bude moje jediné zariadenie(nebudem mat počítač) tak by sa mi asi hodila väčšia obrazovka. A tiež neviem ako 2GB ram. Asi by som stavil na niečo výkonnejšie.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.143.–
Kit+15
Guru
11. 4. 2016   #6
-
0
-

#5 Dugy
Každý má trochu jiné nároky, mně to stačí. Plní to mé hlavní požadavky: Malá hmotnost, dlouhá výdrž na baterky, nulová hlučnost a nízká cena. Výkon neřeším, je pro mne víc než vyhovující - jede mi na něm vše, co potřebuji.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.13.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
13. 4. 2016   #7
-
0
-

Dugy
os x - tusim, ze vetsina programu apple se kupuje
linux - nevyhovuje mi, ale vetsina server programu v nem funguje stejne jako na serveru (teda, vetsina lidi dava na servery linux)
win <10 - vyhovuje mi, Far manager pouzivam pro vetsinu programovani a ovladani pc. Ma vlastni editor s obarvovanim nebo se to da doinstalovat. Totez pro znakove sady. Umi full screen mod. Pripojeni na ftp, scp. Moznost kopirovat svisle bloky kodu. A furu dalsich veci. Co neumi proti TC, tak je porovnani obsahu dvou souboru a vyznaceni zmen. To se obcas sikne, kdyz hledas chybu a vidis, ktery kod jsi pomenil.
win 10 - nevyhovuje mi, neni dodelane. Ale funguje.

Co se tyce naroku, tak 2G bohate staci. Nektere spesl serverove programy ale chteji vic, hlavne ty od ibm :) Nicmene, dnes se bezne prodava 8G.
SSD disk neni potreba.
U meho herniho notebooku (spesl pro narocne) mi vadi ventilatory zanesene prachem, ze delaji desny kraval (po -12 letech), ikdyz se to snazim cistit. Coz je teda dost trapne, kdyz jsem za nej dal tolik penez. Na tu hlucnost bych se zameril.
Tez vazi asi 4kg, takze vaha je tez rozhodujici.
Velikost obrazovky je vedlejsi. Staci v podstate prumer. Nebudes u nej sedet cely den. Pripadne se da mozna dokoupit externi, kdyz bude mit dual vystup (hmdi, vga?).

Pokud budes delat serveraka, tak se sikne mensi prenosny nb. Takze tu velikost tak stredni. Aby to nebyl minibook. Ten je sice pouzitelny, ale na ctveni vetsi casti kodu, dokumentace, uz nic moc. Ale aby to nebyla krava velka, jako mam na hrani, pac to se spatne prenasi a neni na to moc batohu s kapsickou.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:a87a:e0...–
Dugy0
Duch
14. 4. 2016   #8
-
0
-

#6 Kit
Hej, každému vyhovuje niečo iné a ja neviem čo mám čakať od školy, takže preto si radšej priplatím.

#7 peter
Asi by som radšej skásil UNIXove operačé systémy. 
A čo sa týka herného notebooku, tak nad tým som moc neuvažoval, keďže ho budem nosiť vela zo sebou. A celkovo si myslím, že to už by sa viac oplatilo si kúpiť(poskladať) počítač ako si kúpiť herný notebook, ktorý ma 4kg(asi ho moc nenosíš zo sebou, takže má využitie skôr ako počítač). Ale zas sú situácie, kedy sa herný notebook hodí.

Ale asi som sa rozhodol pre ten Macbook Air, uvidím, koľko krát ešte zmením  môj názor, ale zatiaľ tak.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.163.–
Kit+15
Guru
14. 4. 2016   #9
-
0
-

#7 peter

Aby to nebyl minibook. Ten je sice pouzitelny, ale na ctveni vetsi casti kodu, dokumentace, uz nic moc. Ale aby to nebyla krava velka, jako mam na hrani, pac to se spatne prenasi a neni na to moc batohu s kapsickou.

Téměř vždycky se dá zvětšit písmo tak, aby se to dobře četlo. Běžně používám 14px a to se čte velmi dobře.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.13.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

Notebook — založil filczek

Notebook — založil Sběratel

Notebook — založil crAzY^

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý